του Γιώργου Θεοδωρόπουλου

 

Το καλοκαίρι του 1943, πριν την απόβαση των συμμάχων στη Σικελία, περίπου 50 συμμαχικά B-24 βομβάρδισαν τη Θεσσαλονίκη, μάλλον για λόγους αντιπερισπασμού. Ίσως το αεροπλάνο της φωτογραφίας που επιχειρεί στην περιοχή του Κορδελιού, να πέταξε τη βόμβα που βρέθηκε πριν μία βδομάδα και πρόκειται να απενεργοποιηθεί την προσεχή Κυριακή. Για την ασφαλή απενεργοποίηση της βόμβας – σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί – θα εκκενωθεί η περιοχή σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων και θα απομακρυνθούν από 3 έως 8 ώρες, περίπου 60.000 πολίτες.

Η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ και είναι μέσα στα «κόκκινα» όρια που καθορίζει η συνθήκη SEVESO. Για την επιχείρηση θα κινητοποιηθούν και θα συντονιστούν-συνεργαστούν πολλές δημόσιες αρχές, υπηρεσίες και επιχειρήσεις όπως: Στρατός, Περιφέρεια, Δήμοι, Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, Εταιρεία Φυσικού Αερίου κ.λπ. Θα είναι ένα γερό «τεστάρισμα» για την ικανότητα και τη διαχειριστική επάρκεια των εμπλεκόμενων να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες μιας δύσκολης επιχείρησης.

Ο τρόπος που διαχειρίστηκαν οι δημόσιες αρχές έκτακτες ανάγκες όπως πλημμύρες ή η πρόσφατη κακοκαιρία, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για την ετοιμότητα όσων έχουν την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας. Οι ανησυχίες αυτές εντείνονται και από το γεγονός της έλλειψης ενός επικαιροποιημένου Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ) για την ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα για την περιοχή που υπάγεται στην οδηγία SEVESO.

Τον συντονισμό των επιχειρήσεων έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ευχόμαστε να έχει αίσιο τέλος. Πρέπει όμως από τη Δευτέρα, να ανοίξει ο διάλογος – όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη – για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης περιστατικών υψηλής διακινδύνευσης και να γίνει αποτίμηση της επάρκειας και των αναγκών, κάτω από τις σημερινές συνθήκες μνημονιακής πίεσης.

Η Πολιτική Προστασία είναι μείζον θέμα ασφάλειας της χώρας και των πολιτών και έχει υποτιμηθεί επικίνδυνα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!