Σε μέτωπο αγώνα καλεί το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων – Σύσκεψη τη Δευτέρα 29/09, 19:00, στην ΕΡΤ-3

 

Το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης αποτελεί μια προσπάθεια ενεργοποίησης, δικτύωσης και συλλογικής δράσης μας. Μέσα από τακτικές αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις, ανοιχτές στον καθένα και την καθεμιά μας, συζητάμε για τα προβλήματα που μας απασχολούν, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις με γνώμονα τα συμφέροντά μας. Η συλλογική διεκδίκηση και δράση μέσα από δομές γειωμένες στην κοινωνία είναι το όπλο μας απέναντι στην εξατομίκευση, στην ανάθεση ή παραίτηση που φέρνει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η οικονομική και κοινωνική κρίση.

Το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης δραστηριοποιείται σε αρκετά ζητήματα, όπως οι δωρεάν μετακινήσεις ανέργων, η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, τα προγράμματα voucher, η υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας κ.ά. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε έμπρακτα και αναδεικνύουμε αγώνες εργαζομένων όπως οι εργαζόμενοι/απολυμένοι στον «Φούρνο του Λάμπρου», οι καθηγήτριες στο ΙΜΧΑ κ.ά.

 

Διαγραφή προστίμων ανέργων

Επιδιώκοντας να είμαστε αποτελεσματικοί και νικηφόροι στον αγώνα μας, θέτουμε απτούς και εφικτούς στόχους. Η δράση στην οποία θα ήθελα να σταθώ, και η οποία εν πολλοίς μας έκανε γνωστούς στο ευρύ κοινό, είναι η πρωτοβουλία που πήραμε για τη διαγραφή προστίμων ανέργων στον ΟΑΣΘ. Το αίτημα της δωρεάν μετακίνησης ανέργων και η κατ’ επέκταση διαγραφή προστίμων ανέργων κρίθηκε ως ένα αίτημα που μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο και να τον εμπλέξει σε μια διαδικασία κινητοποίησης και διεκδίκησης. Έτσι, μέσα από μηνιαίες δυναμικές παρεμβάσεις με σταθερή ώρα και ημερομηνία (κάθε 10 του μήνα, 12:00μ., έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ) έχουμε πετύχει τη διαγραφή πάνω από 100 προστίμων ανέργων από τον περασμένο Φλεβάρη.

Ήρθε η ώρα, όμως, η συγκεκριμένη διεκδίκηση να κορυφωθεί. Την ώρα που ο ΟΑΣΘ σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση αποφασίζει αύξηση των εισιτηρίων, μετακυλώντας το κόστος χρηματοδότησης του οργανισμού από το κράτος στους πολίτες, εμείς παίρνουμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε ένα ευρύ μέτωπο συλλογικοτήτων της πόλης (πολιτικοί φορείς, σωματεία, επιτροπές κατοίκων, δημοτικά σχήματα κ.λπ.) το οποίο θα θέσει τη δική του ατζέντα διεκδικήσεων. Το αίτημα της μη αύξησης των εισιτηρίων και της δωρεάν μετακίνησης ανέργων είναι πιο επίκαιρο και πιο νομιμοποιημένο από ποτέ. Χρέος μας είναι να συμβάλουμε στην πυροδότηση ενός ριζοσπαστικού κινήματος ανέργων και μη, το οποίο θα αναδείξει στην κοινωνία τον κερδοσκοπικό και μονοπωλιακό χαρακτήρα του ΟΑΣΘ, θα εναντιωθεί έμπρακτα στην αύξηση των εισιτηρίων και θα διεκδικήσει και εντέλει θα πετύχει δωρεάν μετακινήσεις ανέργων.

Καλούμε πολιτικούς φορείς, δημοτικές παρατάξεις, σωματεία, συλλογικότητες της πόλης, επιτροπές κατοίκων και όποιον άλλο ενδιαφερόμενο σε συζήτηση για τον κοινό συντονισμό μας εναντίον της επικείμενης αύξησης των εισιτηρίων από τον ΟΑΣΘ και για τη διεκδίκηση δωρεάν μετακινήσεων για ανέργους τη Δευτέρα 29/09, 19:00, στην ΕΡΤ-3.

Γιατί η πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν είναι εμπόρευμα για λίγους, αλλά δικαίωμα για όλους!

 

Βασίλης Παπαγέωργας, Μέλος Δικτύου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων

https://www.facebook.com/diktioanergwnthess

[email protected]

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!