Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και συμφωνία των μνημονιακών κομμάτων, σήμερα Σάββατο, θα τοποθετηθεί πλακέτα στο κτίριο που στεγάζονταν η Marfin. Σε ένδειξη τιμής για τους νεκρούς μιας αποτρόπαιης πράξης. Κάηκαν ζωντανοί μέσα στο χώρο εργασίας, μια μέρα γενικής απεργίας και της πρώτης μεγάλης παλλαϊκής κινητοποίησης ενάντια στο πρώτο μνημόνιο.

Ο πολιτικός κόσμος θέλει να επαναφέρει το διαχωρισμό κράτος – πολιτεία – πολιτικός κόσμος – κανονικότητα / μπάχαλο – φωτιά – νεκροί. Έτσι αποσιωπά εντελώς την ουσία μιας πολιτικής που προκάλεσε στη χώρα τεράστιες καταστροφές (μνημόνια) και νεκρούς. Η πρωτοβουλία για την Marfin μοιάζει σαν «πλυντήριο» για τον πολιτικό κόσμο συνολικά και φυσικά περιέχει μεγάλες δόσεις υποκρισίας.

Πίσω από την πρωτοβουλία αυτή εκδηλώθηκε και η μικροπολιτική αντιπαράθεση: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει νωρίτερα και δεν θα παραστεί στην επίσημη εκδήλωση, το ΜέΡΑ25 πήγε μια μέρα πριν και κατέθεσε στεφάνι, το ΚΚΕ θα κάνει μια ανάλογη δική του κίνηση. Φυσικά κινούνται στο πεδίο και στο χώρο που διάλεξε η κυβέρνηση και ο διαχωρισμός τους είναι λίγο κούφιος.

Η αιτία βρίσκεται στην ανησυχία που έχουν απέναντι στο μαζικό λαϊκό κίνημα και τις εκδηλώσεις του (με μεγάλες κινητοποιήσεις) που έχουν πολιτικό στόχο. Τότε σύσσωμη η Βουλή είχε καταδικάσει την κινητοποίηση και την απόπειρα διαδηλωτών να ανέβουν τα σκαλιά της. Από τότε άρχισαν όλοι να ομιλούν για «ακροδεξιούς», «φασίστες» κ.λπ.

Ο εμπρησμός της Marfin από κουκουλοφόρους έδωσε τότε ανάσα στην κυβέρνηση Παπανδρέου για να αποτρέψει το μαζικό κίνημα οργής που είχε εκδηλωθεί. Γιατί φυσικά η είδηση του θανάτου τριών εργαζόμενων και με αυτόν τον τρόπο, πάγωσε όλο το εν εξελίξει συλλαλητήριο.

Δέκα χρόνια μετά…

Μ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!