Η Ουκρανία είναι ένα πολυεθνικό κράτος. Όμως και η Ρωσία είναι ένα πολυεθνικό κράτος. Επίσης Ρώσοι και Ουκρανοί ανήκουν στην ίδια ομοεθνία – αν δεν είναι αδέλφια, είναι ξαδέρφια.

Μετέχουν δε στον ίδιο πολιτισμό, με τις ίδιες ρίζες στον Βυζαντινό κόσμο και έχουν την ίδια, εν πολλοίς, ορθόδοξη πίστη και παράδοση.

Κόκκινοι Ρώσοι και Κόκκινοι Ουκρανοί πολέμησαν μαζί εναντίον Λευκών Ρώσων και Λευκών Ουκρανών. Επίσης Σοβιετικοί, Ρώσοι και Ουκρανοί πολέμησαν εναντίον Ρώσων και Ουκρανών ναζιστών, εκείνων που πολέμησαν στο πλευρό των Χιτλερικών (Γερμανών, Βέλγων, Γάλλων, Νορβηγών και άλλων).

……………

Αν στη Ρωσική Ομοσπονδία η κυριαρχούσα Ρωσική ταυτότητα είναι μια εθνική ταυτότητα, στην Ουκρανία η κυριαρχούσα Ουκρανική ταυτότητα είναι μια περισσότερο πολιτική παρά εθνική ταυτότητα – ως εκ της ιστορίας (και προϊστορίας) της Ουκρανίας ως περιοχής και στη συνέχεια ως κράτους.

Για παράδειγμα, το ίδιο πολιτική παρά εθνική είναι η ταυτότητα της Βοσνίας (πρόκειται για εξισλαμισμένους Σλάβους) πόσω μάλλον οι Μαυροβούνιοι, οι οποίοι είναι αποσχισθέντες (τελείως) Σέρβοι. Βεβαίως η περίπτωση της Βοσνίας υποσημειώνει ότι, όταν η θρησκεία υπέχει θέση ενότητας, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα.

……………

Η περίπτωση των Σκοπίων δείχνει ότι εκτός της εθνικής ταυτότητας και της πολιτικής ταυτότητας υπάρχει και η κατασκευασμένη ταυτότητα. Το ίδιο ασθενής ταυτότητα είτε πρόκειται για μικρά κρατίδια, είτε πρόκειται για αυτοκρατορίες (Αυστροουγγρική, Οθωμανική κ.ά.).

Τι γίνεται όμως όταν σε ένα κράτος με κυρίαρχη εθνική ταυτότητα, λόγου χάριν Ισπανία ή Τουρκία, ζουν και άλλα έθνη, Καταλανοί, Βάσκοι, Κούρδοι; Τι γίνεται όταν σε ένα κράτος ζουν δύο έθνη, όπως στο Βέλγιο οι Βαλλόνοι και οι Φλαμανδοί ή κάποτε οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι; Δεν θα επεκταθώ στους Σκοτσέζους ή την κατάσταση των Ιρλανδών, διότι ο κατάλογος θα μεγαλώσει πολύ. Ούτε στην πανσπερμία των θρησκειών και των θρησκευτικών δογμάτων της ίδια θρησκείας μέσα σε κάθε κράτος.

Επίσης, οι μειονότητες. Εθνικές και θρησκευτικές, που ζουν σε όλα τα κράτη, υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες σε κάθε κράτος. Κάνουν το παζλ ακόμα πιο λαβυρινθώδες.

Έως τώρα ούτε οι εθνικές, ούτε οι πολιτικές, πόσω μάλλον οι θρησκευτικές ταυτότητες μπόρεσαν να λύσουν τις αντιθέσεις τους (εκτός από την περίοδο του υπαρκτού Σοσιαλισμού, όπου συνυπήρξαν ειρηνικά, αλλά μάλλον όχι αρμονικά, διότι στη συνέχεια ξανάβγαλαν τα μαχαίρια).

Η θεωρία (που αποδείχθηκε σόφισμα) ότι αυτά τα προβλήματα τα λύνει η ταξική πάλη πήγε στα σκουπίδια – τουλάχιστον για όσο ο πλανήτης δεν είναι όλος σοσιαλιστικός. Αν και, ακόμα και σοσιαλιστικά κράτη έχουν πολεμήσει μεταξύ τους.

Τουθόπερ, το θεώρημα αυτό χρειάζεται νέες προσεγγίσεις. Ιδίως τώρα που η Παγκοσμιοποίηση (ήτις θα… έλυνε υποτίθεται αυτά τα προβλήματα) μας άφησε χρόνους.

……………….

Η νέα γεωπολιτική που σχηματοποιείται, θα βασισθεί περισσότερο παρά ποτέ στο παίγνιο των εθνών και των κανονιοφόρων.

Με τους λαούς όλων των εθνών κρέας για τα κανόνια όλων των Δυνατών – των ισχυρών κρατών. 

Η μόνη μεταβλητή σε αυτήν την εξίσωση, είναι η Επανάσταση, αλλά πρώτοι απ’ όλους εμείς φροντίσαμε να τη στείλουμε για ενδοσκόπηση στα ψυχιατρεία του κόσμου τούτου…

Υ.Γ.: Για κράτη υπό Καθεστώς Εντολής, υπό Εποπτεία, για Προτεκτοράτα, Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, Ζωτικούς Χώρους, Σφαίρες Επιρροής και Κράτη Δορυφόρους, δεν έχω κάτι να προσθέσω…

ΣΤΑΘΗΣ Σ.
10•III•2022

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!