Την ώρα που ο ελληνικός λαός πανηγύριζε, την ώρα που όλη η προοδευτική ανθρωπότητα είχε στρέψει το βλέμμα της προς την Ελλάδα και την περήφανη στάση του λαού της, ακριβώς τότε πραγματοποιούνταν ένα στυγνό πραξικόπημα ανατροπής της λαϊκής κυριαρχίας και της ετυμηγορίας του λαού. Το «Όχι» έπρεπε να μετατραπεί σε ταπεινωτικό «Ναι». Τη νύχτα της 5ης Ιουλίου προς 6η Ιουλίου έγιναν πολλά που δρομολόγησαν την τάχα «σωτηρία» της χώρας και το τσαλαπάτημα ενός ολόκληρου λαού, βάζοντας τη χώρα σε ένα νέο μνημόνιο, το τρίτο και χειρότερο όλων των προηγούμενων, αφού σε αυτό υπήρχαν μεγάλες και έντονες τιμωρητικές πινελιές προς γνώση και συμμόρφωση όσων άλλων θα επιχειρούσαν να αμφισβητήσουν την ευρωκρατία και την γερμανική Ευρώπη.

Έχουν ειπωθεί λίγα πράγματα για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα. Αν και έχουν περάσει εφτά χρόνια υπήρξαν λίγες αποκαλύψεις για τα πραγματικά γεγονότα παρόλο που όλοι γνωρίζουμε το τι σήμαινε η προδοσία της θέλησης του λαού. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην αρχηγός της Ν.Δ., Β. Μεϊμαράκης, λίγο καιρό μετά το καλοκαίρι του 2015 είχε πει ορισμένα πράγματα (ότι δηλαδή δεν υπήρχε κυβέρνηση, ότι οι δανειστές μιλούσαν μόνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι ανέλαβε την αρχηγία μετά από παροτρύνσεις του Κ. Καραμανλή).

Στη συνέχεια κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι ηττημένοι», εκδόσεις Πατάκη, 2017, όπου υπάρχει πλήθος από στοιχεία για όλο το εξάμηνο της «διαπραγμάτευσης», για πρόσωπα και γεγονότα. Έργο που οπωσδήποτε αποτελεί ένα σημαντικό υλικό για όποιον θέλει να μελετήσει το τι έγινε την περίοδο αυτή. Βέβαια η δαιμονοποίηση του Βαρουφάκη που προωθήθηκε σε συγχορδία ευρωκρατίας, εγχώριων ελίτ, μνημονιακών παραγόντων αλλά και Συριζαίων όλων των αποχρώσεων (προεδρικών και άλλων π.χ. δέχεται συνεχείς επιθέσεις από τον Π. Λαφαζάνη, την Ζ. Κωνσταντοπούλου κ.λπ.) εμπόδισε την πλατιά διάδοση των όσων αναφέρει στο βιβλίο του. Βέβαια η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικες στο δωμάτιο» που βασίστηκε στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη έπαιξε έναν ρόλο να γίνουν γνωστά ορισμένα περιστατικά. Βέβαια, το συστημικό μιντιακό σύστημα τα παρουσιάζει όλα ως «μυθοπλασία».

Το 2019 κυκλοφορεί το βιβλίο του Νίκου Στέφου «2015, Καύσωνας στην Αθήνα» από τις εκδόσεις Αθens Bookstore Publications, όπου παραθέτονται πολλά στοιχεία και γεγονότα των τελευταίων βδομάδων και ημερών του Ιουλίου του 2015. Ο συγγραφέας συζήτησε με πολλούς «πρωταγωνιστές», έκανε σχετική έρευνα, αξιοποίησε πολλές πηγές και έδωσε ένα βιβλίο που περιγράφει αρκετά αντικειμενικά το τι και πώς έγινε εκείνες τις μέρες. Η τοποθέτηση του συγγραφέα είναι υπέρ του «Ναι», ο πρόλογος του βιβλίου είναι του Θόδωρου Ρουσόπουλου. Στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στην παλαιά Βουλή 26/2/20 μίλησαν οι: Τάκης Θεοδωρικάκος, Χρήστος Σταϊκούρας, Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Νίκος Παπάς. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι Κ. Καραμανλής, Ευ. Μεϊμαράκης, Π. Λαφαζάνης. Τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο δεν διαψεύστηκαν από καμιά πλευρά.

Με βάση αυτά τα στοιχεία-ντουκουμέντα μπορούμε να διατυπώσουμε τα ακόλουθα σχετικά με όσα έγιναν:

  • Μια βδομάδα πριν το δημοψήφισμα, όταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε στους στενούς του συνεργάτες ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα σε μια βδομάδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης ρώτησε την ομήγυρη: «Κάνουμε το δημοψήφισμα για να το κερδίσουμε ή για να το χάσουμε;» Κανείς δεν απάντησε εκτός από τον Γ. Δραγασάκη που είπε ότι «το δημοψήφισμα είναι έξοδος κινδύνου μας». Ο ίδιος ο Βαρουφάκης δηλώνει πώς όλοι σχεδόν ήσαν βέβαιοι ότι θα κέρδιζε πανηγυρικά το «Ναι».
  • Ολόκληρη η βδομάδα πριν το δημοψήφισμα ήταν περίοδος έντονων διαβουλεύσεων και ενεργοποίησης όλων των μηχανισμών (ευρωπαϊκών και ελληνικών) για την αντιμετώπιση μιας κρίσιμης κατάστασης. Ο Τσίπρας υποστήριξε το «Όχι» με επανωτά διαγγέλματα ενώ η ομάδα Δραγασάκη, Χουλιαράκη, Σαγιά, επιδίδονταν σε μηχανορραφίες για το τι θα πρόκυπτε το βράδυ του δημοψηφίσματος. Μια νίκη του «Ναι» θα οδηγούσε σε πολλές εξελίξεις. Ο Δραγασάκης έκανε εμφανίσεις στην τηλεόραση παγώνοντας τους υποστηρικτές του «Όχι».
  • Το βράδυ δημοψηφίσματος με δεδομένα τα αποτελέσματα και το απρόσμενο για αυτούς 61.8% άρχισε η εκτέλεση του πραξικοπήματος: Η ευρωκρατία δια μέσου του Φ. Ολάντ, προέδρου της Γαλλίας που είχε κάπως φιλική στάση προς την Ελλάδα, διαμήνυσε τα τελεσίγραφά της: Ομιλεί μόνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, δεν αναγνωρίζει καμία κυβέρνηση, ζητά την απόλυση του Γ. Βαρουφάκη και μέχρι τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας 6/7 ζητά την ανοικτή παράδοση της χώρας με απόφαση του συμβουλίου αρχηγών κομμάτων.
  • Αμέσως ξεκινά ένα ράλι επαφών και μηνυμάτων ανάμεσα στον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα, γίνεται και μια συνάντησή τους αργά την νύχτα. Ο Α. Τσίπρας δηλώνει ότι θα κάνει ότι μπορεί για να «σωθεί» η χώρα, αποδέχεται να γίνει το συμβούλιο αρχηγών (το οποίο αναγγέλλει και στο διάγγελμά του), απολύει αργά την νύχτα τον Γ. Βαρουφάκη. Ο τελευταίος γράφει καθαρά στο βιβλίο του ότι ο Τσίπρας του επεσήμανε ότι το «βαθύ κράτος» δηλαδή ο Πρόεδρος της Σημοκρατίας, ο Στουρνάρας (διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος), οι μυστικές υπηρεσίες, αλλά και κάποια μέλη της κυβέρνησης, βρίσκονταν σε «ετοιμότητα»… κι ότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς… Στο διάγγελμα του ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά προαναγγέλλει το πραξικόπημα και την παράδοση της κυβέρνησης στους Δανειστές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ωστόσο, έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας» και ότι ο λαός «δεν απάντησε στο ερώτημα μέσα ή έξω από το ευρώ. Αυτό το ερώτημα πρέπει να φύγει οριστικά από τη συζήτηση.» Επίσης δήλωσε ότι: «είμαστε ήδη έτοιμοι να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση» και ότι «θα επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του ζητήσω αύριο το πρωί τη Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να ενημερώσω για τις άμεσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και να ακούσω τις δικές τους προτάσεις.»
  • Ο Νίκος Στέφος αναφέρεται στο βιβλίο του και στην εμπλοκή του Κ. Καραμανλή τόσο στο να αποδεχθεί ο Ευ. Μεϊμαράκης να αναλάβει την αρχηγία αφού ο Σαμαράς είχε ήδη πριν λίγες ώρες παραιτηθεί όσο και με τηλεφώνημα προς τον Αλ Τσίπρα που είχε τον χαρακτήρα των «ενέσεων θάρρους» περί της μεγάλης ευθύνης που θα έχει έτσι και η χώρα βγει εκτός Ευρωζώνης κ.λπ.
  • Στο συμβούλιο αρχηγών των κομμάτων που γίνεται την επόμενη μέρα, πάλι οι εργασίες διακόπτονταν για να γίνουν τηλεφωνικές επαφές (με τον Φ. Ολάντ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον Βλ. Πούτιν ο Αλ. Τσίπρας) και μετά από πολύωρη συνεδρίαση κατέληξαν στο κείμενο των 356 λέξεων που ανέτρεπε πλήρως την εκφρασμένη με δημοψήφισμα βούληση του λαού. Στο κείμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας», και ότι «η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων». Ο Αλ. Τσίπρας εξουσιοδοτούνταν να πάει στους Δανειστές και να φέρει ό,τι συμφωνία του έδιναν. Πράγμα που έγινε μέσα σε λίγες μέρες. Στις 12 Ιουλίου, Βρυξέλλες, μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων που τα έδωσε όλα. Ήταν τότε που το hashtag «This is a coup» δηλαδή «αυτό είναι πραξικόπημα» έκανε το γύρο του κόσμου στο διαδίκτυο και οι Έλληνες δεν πίστευαν αυτό που έγινε…
  • Όμως οι Δανειστές ήθελαν έγκριση όλων των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή και τότε αρχίζει μια άλλη κούρσα για να προλάβουν τις ημερομηνίες ώστε να εκταμιευτεί μια ακόμα δόση από την Ε.Ε. και να πληρωθούν οι ελληνικές υποχρεώσεις. Η ολική παγίδευση προχωρούσε μια χαρά για τους Δανειστές και την ευρωκρατία.
  • Σε όλα τα ντοκουμέντα φαίνεται το έντονο ενδιαφέρον και η επαφή που υπήρχε και με την αμερικάνικη πλευρά. Ο ίδιος ο Μπ. Ομπάμα μίλησε με την Α. Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα, ενώ ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζακ Λιού ήταν σε επαφή με τον Αλ. Τσίπρα και την ομάδα διαπραγμάτευσης.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!