Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το ογκώδες βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη Ανίκητοι ηττημένοι και έγινε στο Γκάζι της Αθήνας η πρώτη παρουσίασή του, με συντονιστή τον Κώστα Πουλή και ομιλητές την Νάντια Βαλαβάνη και τον Βασίλη Βασιλικό. Στην εκδήλωση ο Γ. Βαρουφάκης έκανε γνωστό ότι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς σκέπτεται να φτιάξει μια ταινία βασισμένος στο βιβλίο.

Γενικά, τα ΜΜΕ δεν πολυπρόβαλαν την είδηση και το γεγονός, όπως είχε γίνει όταν πρωτοεκδόθηκε στα αγγλικά στις αρχές του καλοκαιριού. Η σχετική σιωπή δεν είναι άσχετη με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει το Μαξίμου για την αντιμετώπιση του «Γιάνης».

Το βιβλίο παρέχει πολλά στοιχεία –ειδωμένα πάντα από τη σκοπιά του Βαρουφάκη– και γι’ αυτό είναι μια χρήσιμη μαρτυρία, ένα ντοκουμέντο για όσα έγιναν λίγο πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως για όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Διεισδυτικό για τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες, άμεσο στην περιγραφή, με μια οπτική του συμμετέχοντος σε πολύ σημαντικές στιγμές της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, ωραίο σαν γραφή και ικανό να κρατήσει τον αναγνώστη. Ο συγγραφέας πασχίζει να δώσει την εικόνα ότι μπορούσε να υπάρξει μια άλλη πορεία αν ακολουθούσαν τις υποδείξεις του. Εδώ έγκειται η ουσία, και επί αυτού πρέπει να γίνει η κριτική και η ανάλυση του βιβλίου.

Ο Βαρουφάκης διαχωρίστηκε από το 2015. Άλλοι πρωταγωνιστές εξακολουθούν να κινούνται στον μνημονιακό βούρκο. Κι άλλοι που διαχωρίστηκαν δεν έχουν τίποτα αξιόλογο να πουν, ούτε καν γεγονότα να παραθέσουν με συστηματικό τρόπο. Έτσι, το βιβλίο Ανίκητοι ηττημένοι συνιστά μια από τις λίγες πηγές με στοιχεία για το τι και πώς έγινε.

 

Ν.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!