Μετά από τέσσερις μήνες κινητοποιήσεων φαίνεται ότι η υπόθεση του BANQUET θα κλείσει θετικά για τους απολυμένους εργαζόμενους. Στην αρχή της εβδομάδας η επιτροπή αλληλεγγύης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία της επιχείρησης, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις για πρώτη φορά η εργοδοσία του BANQUET έκανε μια πρόταση πολύ κοντά στα αιτήματα των εργαζομένων. Με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων η πρόταση αυτή αποτελεί μια καταρχήν συμφωνία. Αποφασίσαμε πως τις επόμενες μέρες αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν διάφορες πλευρές της συμφωνίας. Αν δεν υπάρξει σαφής κατάληξη θα συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα. Ανάλογα με τις εξελίξεις θα κάνουμε νέα επιτροπή για να συζητήσουμε όλες τις πλευρές αυτού του αγώνα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων, μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Παράλληλα, οι μηνύσεις σε εργαζόμενους και αλληλέγγυους που έχουν κατατεθεί από την εργοδοσία θα αποσυρθούν, ενώ για τον Β. Γούτα, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή, θα δηλωθεί συμβιβασμός στο Εφετείο. Τέλος, η εργοδοσία του Banquet φαίνεται διατιθεμένη να καλύψει όλα τα νομικά έξοδα των δικηγόρων των εργαζομένων. Εντύπωση προκαλεί και σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, η απουσία του σωματείου επισιτισμού -ελεγχόμενου από το ΠΑΜΕ- από τη διαδικασία. Να θυμίσουμε ότι οι κινητοποιήσεις στο εστιατόριο Banquet μετρούν περισσότερους από τέσσερις μήνες, ενώ η εργοδοσία προχώρησε σε τρίμηνο lock out, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα έχουν κατατεθεί και δεκάδες μηνύσεις εις βάρος των εργαζόμενων και των αλληλέγγυων.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!