Η Στερεά Ελλάδα, είναι ένας χώρος που τα προηγούμενα χρόνια αναπτύχθηκαν δυναμικά και νικηφόρα σε πολλές περιπτώσεις κινήματα με πανελλαδική απήχηση όπως η ακύρωση των ρυπογόνων μονάδων λιθάνθρακα στην Αντίκυρα, το Μαντούδι, τη Λάρυμνα και το Αλιβέρι, αναστολή της επικίνδυνης καύσης των αποβλήτων στη Θήβα, αγώνες κατά της καρκινογόνου βιομηχανικής ρύπανσης στον Ασωπό και την Μεσσάπια, για τη διάσωση της Γκιώνας, της Οίτης, του Ελικώνα από ανεξέλεγκτες εξορύξεις και ενεργειακές εγκαταστάσεις, την ανάδειξη των προβλημάτων του Μαλιακού, του Κορινθιακού και του Ευβοικού, στο κίνημα κατά των ληστρικών διοδίων που ολοένα διογκώνεται, τις αντιστάσεις κατά των απολύσεων, την προστασία των ευάλωτων ομάδων, την υπεράσπιση των αγώνων των αγροτών και των εργαζομένων.

Η συμμετοχή μας σε όλα αυτά τα μέτωπα, δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας ανάμεσα στις τοπικές κινήσεις που σε μερικές περιπτώσεις πήραν και πανελλαδικό χαρακτήρα (κίνημα για την ενέργεια, κίνημα κατά των διοδίων). Η εμπειρία μας από την προηγούμενη περίοδο, ήταν ότι οι περισσότεροι αιρετοί, επιδόθηκαν σε πελατειακές σχέσεις και λειτούργησαν ως εντολοδόχοι συμφερόντων, αγνοώντας το όποιο περιβαλλοντικό ή κοινωνικό κόστος.

Από την αρχή του 2010, διαπιστώνοντας ότι στο νέο τοπίο αυξάνονται τα εμπόδια αλλά και η ανάγκη για την ριζοσπαστική παρέμβαση των κινημάτων, συναντηθήκαμε και συγκροτήσαμε την πρωτοβουλία Αυτοδιοικητικό Κίνημα περιφέρειας Στερεάς. Το πρώτο βήμα ήταν η δημοσιοποίηση των ιδιαίτερα αρνητικών επιπτώσεων του Καλλικράτη σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα, στην Περιφέρεια και τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας.  Η αποδοχή του εγχειρήματος, μας οδήγησε στην απόφαση να συμμετέχουμε στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου. Στόχος μας είναι ένα σχήμα που να εκφράσει με άμεσο και δημοκρατικό τρόπο στο πεδίο της αυτοδιοίκησης τις αγωνίες, τις ελπίδες και τις εμπειρίες όλων των ενεργών πολιτών. Θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες η έννοια «αυτοδιοικητικό κίνημα» πρέπει να αποκτήσει ένα νέο περιεχόμενο, για να ακυρώσουμε αυτά που μας επιβάλλονται και να διεκδικήσουμε αυτοδιοίκηση με κοινωνική συμμετοχή στη Στερεά Ελλάδα και σε όλη τη χώρα.

Δέσποινα Σπανούδη, μέλος του Αυτοδιοικητικού Κινήματος Περιφέρειας Στερεάς

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!