«Καλλιστεία» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ για τον καλύτερο υπηρέτη των Μνημονίων

Tου Παύλου Δερμενάκη

 

Στις πρόσφατες ομιλίες των Α. Τσίπρα και Κ. Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ καταγράφηκε, από μία ακόμα πλευρά, το μέγεθος της σαπίλας του πολιτικού συστήματος που αποδέχεται να «κυβερνά» μια χώρα νέο-αποικία, και της αδιαφορίας του για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και το πώς αυτά θα επιβιώσουν.

Ο εν ενεργεία «πρωθυπουργός» υποσχέθηκε επενδύσεις, GRinvest μας το είπε. Ο σε αναμονή «πρωθυπουργός», Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Και οι δύο ξέχασαν τους περιορισμούς που έχουν επιβάλλει στον λαό και την οικονομία με τις πολιτικές τους επιλογές. Ξέχασαν το χρέος που είναι πλέον 185% του ΑΕΠ. Ξέχασαν τα μνημόνια και την υπαγόρευση των πολιτικών αποφάσεων από τους δανειστές μέχρι το 2060. Ξέχασαν τη συνεχή φτωχοποίηση του λαού…

Και ο μεν Α. Τσίπρας προσπαθεί σήμερα να περισώσει, στο πλαίσιο μιας «κεντροαριστερής» διαχείρισης ό,τι μπορεί από το ναυάγιο των αρχικών του υποσχέσεων, ο δε Κ. Μητσοτάκης, γνωρίζοντας τους περιορισμούς που θα έχει, προσπαθεί να δώσει υποσχέσεις όχι προς τον λαό, που τον αγνοεί επιδεικτικά, αλλά προς τους δανειστές και την άρχουσα τάξη της Ελλάδας.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, που αποτελούν και το στίγμα των προθέσεών για την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει συνοψίζονται στα ακόλουθα:

 

Η εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων είναι δεδομένη: Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υπαγορεύονται από τους δανειστές είναι απόλυτα σεβαστές από τον κ. Μητσοτάκη καθώς αυτές συνάδουν με τα προσωπικά του πιστεύω. Άλλωστε, τις υπηρέτησε με υπερβάλλοντα ζήλο, προχωρώντας στη διαδικασία απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, ως κορυφαίος υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. «Εμείς θα υλοποιήσουμε όλες τις αλλαγές για τις οποίες μιλώ γιατί τις πιστεύουμε και γιατί ξέρουμε να τις κάνουμε.»

 

Προνόμια στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα: Στην ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων», και μίλησε για μεσαία τάξη που διαλύεται. Και στο όνομα αυτής της διαπίστωσης εξάγγειλε «μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%». Παράλληλα, υποσχέθηκε πλήρη ασυδοσία στα επιχειρηματικά συμφέροντα σε όλους τους τομείς με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την «προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές». Όλα αυτά θα οδηγήσουν, κατά τη φαντασία του Κ. Μητσοτάκη, σε «έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων». Επενδύσεις σημαίνουν παραγωγή για να καταναλώσει ποιος και με ποιο εισόδημα, όταν η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει χαμηλά και ο λαός συνεχίζει να φτωχοποιείται; Αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τον «θαυματοποιό» Κ. Μητσοτάκη.

 

Ρευστότητα της οικονομίας: Στο μέγα θέμα της ρευστότητας της οικονομίας και της χρηματοδότησης των επενδύσεων ως ταχυδακτυλουργός έδωσε «λύσεις» χωρίς να περιγράψει απολύτως τίποτα. «Οι επενδύσεις χρειάζονται πολιτική βούληση. Χρειάζονται όμως και χρηματοδότηση. Και αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με τρεις μεγάλες προκλήσεις. Την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Την γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Και την αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα». Έτσι μ’ αυτόν τον απλό τρόπο «έλυσε» το πρόβλημα της χρηματοδότησης της οικονομίας, συμπληρώνοντας ότι η αποκατάσταση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα θα επιτευχθεί με την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». Για το πώς και με ποιον τρόπο, φυσικά δεν είπε κουβέντα, γιατί η νεοφιλελεύθερη λογική του θα τον ανάγκαζε να εξαγγείλει τα αντιλαϊκά μέτρα λεηλασίας της λαϊκής περιουσίας και της μεσαίας τάξης, για την οποία κόπτεται, τα οποία έχει ήδη επεξεργαστεί.

 

Ιδιωτικοποίηση των πάντων: Η μεγάλη… εφεύρεση του Κ. Μητσοτάκη θα είναι η άκρατη ιδιωτικοποίηση των πάντων. Όχι μόνο της δημόσιας περιουσίας μέσω ξεπουλήματος αλλά και των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος. Στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας όπως δείχνει θα είναι αμείλικτος… «Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων». Όσον αφορά στις υπηρεσίες που παρέχει το κράτος διαμήνυσε ότι «…τασσόμαστε απερίφραστα υπέρ της παραχώρησης περισσότερων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα…». Για να μειώσει τη φορολογία στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα θα επιβαρύνει με νέα χαράτσια τα λαϊκά στρώματα. Φανταστείτε πόσα «5ευρα» θα πληρώνουμε σε ιδιώτες για δημόσιες υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι δωρεάν!

 

Για τη νεολαία και την παιδεία: Εξάγγειλε μία ακόμα κατάργηση του προηγούμενη συστήματος παιδείας. Το σύστημα της παιδείας στην Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί για κάθε κυβερνητική αλλαγή την «περίοδο μαθητείας του μπαρμπέρη στου κασίδη το κεφάλι». Και παράλληλα υποσχέθηκε «…ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μαθητείας για απόφοιτους πανεπιστήμιων εξάμηνης διάρκειας… Όχι στην παλιά λογική των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία απέτυχαν οικτρά» αλλά «ταχύρρυθμη εκπαίδευση ανέργων με πτυχία θετικών επιστημών (μαθηματικών, φυσικών) σε δεξιότητες προγραμματισμού…» για «να βρουν δουλειά τώρα ως προγραμματιστές»… Το σύστημα των ΚΕΚ που εισήγαγε ο πατέρας του στην περίοδο 1990-1993, το οποίο αξιοποίησαν οι μετέπειτα κυβερνήσεις και της Ν.Δ. και ο ίδιος ως υπουργός, για να τρώγονται τα κονδύλια της Ε.Ε., απέτυχε οικτρά μας λέει σήμερα ο μαθητευόμενος μάγος. Θα το αντικαταστήσει με 6μηνες μαθητείες για να γίνουν οι άνεργοι πτυχιούχοι προγραμματιστές. Έτσι θα λύσει ο σοβαρός και αξιόπιστος Κ. Μητσοτάκης την ανεργία των νέων που όπως ο ίδιος λέει «αγγίζει το 50%»!

 

Για την κοινωνική ισότητα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής 17/9/2017 κατέθεσε σε μία πρόταση όλα του τα πιστεύω και την ιδεολογία του. Μας ενημέρωσε ότι «η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση!». Άρα ξέρουμε τι μας περιμένει…

 

Μ’ αυτές τις νεοφιλελεύθερες συνταγές ο Κ. Μητσοτάκης αναμένει να γίνει πρωθυπουργός για να συνεχίσει την καταστροφή του λαού και της χώρας υπακούοντας, ως γνήσιος εθελόδουλος και αυτός, στις εντολές των δανειστών. Δυστυχώς, αυτές οι επιλογές δεν αναδεικνύουν μόνο το πρόβλημα (Κ. Μητσοτάκης + Ν.Δ. = νεοφιλελευθερισμός + εθελοδουλεία), αλλά και την τραγική αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης που ξεκίνησε ως κυβέρνηση της Αριστεράς και κατάντησε υπηρέτης του νεοφιλελευθερισμού και «γιουσουφάκι» των δανειστών…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!