Αποφάσεις για ενίσχυση στρατιωτικής συνεργασίας με ΝΑΤΟ

 

Λίγες μέρες μετά τη διοργάνωση της αντικομμουνιστικής φιέστας στο Ταλίν της Εσθονίας μορφοποιήθηκαν σε πολιτικές αποφάσεις οι βαθύτεροι στόχοι της νέας εκστρατείας των ιθυνόντων της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ.

Σε παράλληλη και αλληλοσυμπληρούμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε με την παρουσία του γ.γ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στην συνεργασία Ε.Ε και ΝΑΤΟ κατά του κινδύνου κυβερνοεπιθέσεων, μια από τις πιο ασύμμετρες μορφές που παίρνει ο σύγχρονος υβριδικός πόλεμος. Σε αυτό το πλαίσιο δίνεται και ο πραγματικός στόχος των συναντήσεων, δηλαδή η συνέχιση της ασφυκτικής περικύκλωσης της Ρωσίας και η ενίσχυση των ευρωπαϊκών και Νατοϊκών δυνάμεων που συναθροίζονται στα σύνορα της.

Σύμφωνα με τον Εσθονό υπουργού Άμυνας, Γ. Λουίκ στόχος της συνόδου είναι «… οι νέες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της αμυντικής πολιτικής, για τις οποίες ελπίζουμε να λάβουμε αποφάσεις μέχρι το τέλος του έτους, να οδηγήσουν στην πραγματική ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων των κρατών – μελών». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το ΝΑΤΟ «εξακολουθεί να διασφαλίζει τη συλλογική άμυνα στην Ευρώπη» και πρόσθεσε την ανάγκη «η ΕΕ συλλογικά να αυξήσει την ευρωπαϊκή συνεισφορά στο ΝΑΤΟ» υποδηλώνοντας έτσι την αφοσίωση του στις απαιτήσεις της αμερικάνικης πολιτικής που είναι και οι πραγματικοί υποστηρικτές των πρωτοβουλιών του.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί εξωτερικών ασχολήθηκαν με τα αποτελέσματα δράσεων της Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, σχήμα με το οποίο η Ε.Ε. επιχειρεί να κάνει ανοίγματα σε αγορές πέραν των συνόρων της και την Διαδικασία Ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

Στο περιθώριο της συνόδου τους θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις σχετικά την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας. Στις συσκέψεις θα πάρουν μέρος αξιωματούχοι της Ε.Ε. αλλά και εκπρόσωποι κρατών υποψήφιων χωρών της Ε.Ε και χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. και θα εξετασθούν θέματα που αφορούν την «ενίσχυση της ασφάλειας», τη «διαφύλαξη της ειρήνης», την «προώθηση της διεθνούς συνεργασίας» και την «προώθηση της δημοκρατίας».

 

Κρατικές πρωτοβουλίες ενάντια στο …ριζοσπαστισμό των νέων

Με «εξαιρετικά Επείγον» έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας που εστάλη στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας ζητούνται να υποβληθούν δράσεις και προγράμματα «πρόληψης του ριζοσπαστικοποίησης» των νέων . Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτεί και θα επιβραβεύει, με έως 60.000 ευρώ, 15 τοπικά αθλητικά σωματεία και φορείς που θα συνεργάζονται με την Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατική ώστε «να εστιάζουν, µέσω του αθλητισμού, στην παρακολούθηση και την πρόληψη διαδικασιών ριζοσπαστικοποίησης».

Είναι προφανές ότι αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα σχετίζεται με την ανησυχία των κυβερνήσεων της Ε.Ε για ενίσχυση της επιρροής ακραίων ισλαμικών αντιλήψεων μεταξύ των μεταναστών τρίτης και τέταρτης γενιάς που ζουν στις χώρες τους.

Η άκριτη όμως μεταφορά του στην Ελλάδα, παρά τις χλιαρές διευκρινήσεις του Υπουργείου, δεν φανερώνουν απλά την διεκπεραίωση μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας. Στην καταδικασμένη από τα μνημόνια νέα γενιά, στους εγκαταλελειμμένους στην ανεργία, την φτώχεια και της απόρριψη νέους ως μοναδική διέξοδος προσφέρεται ο επιδοτούμενος από την Ε.Ε και εποπτευόμενος από την ασφάλεια και τις μυστικές υπηρεσίες «αθλητισμός». Και δυστυχώς είμαστε μόλις στην αρχή…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!