Η «Παλαιστινιακή Αρχή» του Μαχμούντ Αμπάς, εντείνοντας το όργιο καταστολής των διαφωνούντων, έφτασε στο σημείο να συλλάβει τον διεθνώς γνωστό Παλαιστίνιο ακτιβιστή Ίσα Άμρο. Το έγκλημά του ήταν ότι τόλμησε να την επικρίνει στο Facebook για τη σύλληψη του Παλαιστίνιου δημοσιογράφου Αϊμάν αλ-Καουάσμι, διευθυντή του ειδησεογραφικού πρακτορείου FNA. Ο Ίσα, συντονιστής της Νεολαίας Ενάντια στους Εποικισμούς, αγωνίζεται επί χρόνια ενάντια στο ισραηλινό απαρτχάιντ στη Χεβρώνα (στο κέντρο αυτής της παλαιστινιακής πόλης των 200.000 κατοίκων το κατοχικό κράτος εγκατέστησε 800 παράνομους εποίκους – τους οποίους φυλάσσουν εκατοντάδες ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ μεγάλο τμήμα του κέντρου έχει μετατραπεί σε «ζώνη ασφαλείας», χωρίς πρόσβαση για τους Παλαιστίνιους). Είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του κινήματος μη βίαιης αντίστασης, και το 2010 ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χρονιάς».

Ο Ίσα Άμρο έχει συλληφθεί επανειλημμένα από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, και έχει χτυπηθεί από εποίκους. Αυτήν την εποχή αντιμετωπίζει δίκη σε ισραηλινό στρατοδικείο, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε καταδίκη και φυλάκισή του (δεδομένου ότι το ποσοστό καταδικαστικής απόφασης Παλαιστίνιων κατηγορούμενων σε ισραηλινά στρατοδικεία υπερβαίνει το 99%). Βαρύνεται με 18 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων ότι «διαδήλωσε χωρίς άδεια» και ότι… αποκάλεσε «χαζό» έναν ισραηλινό στρατιώτη –πράγμα το οποίο αρνείται– στη διάρκεια μιας πολύωρης αναμονής σε ένα από τα εκατοντάδες τσεκ-πόιντ που τέμνουν παντοιοτρόπως τον χωροχρόνο των Παλαιστινίων.

Ακόμη και Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση Νετανιάχου (δίχως να βρουν ανταπόκριση) να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του. Όμως είναι ο Μαχμούντ Αμπάς που, αντί να στηρίξει τις διεθνείς εκστρατείες υπεράσπισης του Ίσα Άμρο, σπεύδει να κάνει τη δουλειά των δυνάμεων κατοχής πριν από αυτές! Σε δήλωσή του, αυτή τη φορά από τις… παλαιστινιακές φυλακές, ο ακτιβιστής επισημαίνει: «Η Παλαιστινιακή Αρχή, αντί να συλλαμβάνει όσους επιζητούν διαφάνεια, θα έπρεπε να καταπολεμά και να διώκει τους υπεύθυνους της διαφθοράς και της συνεργασίας με τον ισραηλινό στρατό κατοχής – δηλαδή αυτούς που καταστρέφουν την παλαιστινιακή κοινωνία».

 

info: freeissa.org και www.yashebron.org

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!