Οι μικρομέτοχοι πληρώνουν ακριβά τη νύφη της ανακεφαλαιοποίησης

 

Οι μικρομέτοχοι των συνεταιριστικών τραπεζών της χώρας είναι τα επόμενα θύματα της εκποίησης του τραπεζικού συστήματος, με την πολυδιαφημισμένη ως «σωτήρια» νέα ανακεφαλαιοποίηση. Η κυβέρνηση με τις ευλογίες του Γιάννη Στουρνάρα άνοιξε την πόρτα και των τραπεζών αυτών στους θεσμικούς επενδυτές αλλά και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επισήμως η κίνηση αυτή έγινε για να ενισχυθούν και να διατηρήσουν την αναπτυξιακή τους προοπτική, ειδικά για την οικονομία της περιφέρειας όπου, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, έπαιζαν σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, στα «ψιλά» γράμματα της αλλαγής του νόμου προβλέπεται πως για να υπάρξει προοπτική συμμετοχής του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση των συνεταιριστικών τραπεζών θα πρέπει η τιμή των μετοχών τους να πέσει πολύ κάτω από τη λογιστική τους αξία.

Έτσι, πριν από μία εβδομάδα οι συνεταιριστές της Τράπεζας Χανίων άκουσαν εμβρόντητοι τα στελέχη της τράπεζας να τους ανακοινώνουν πως από τα 35 ευρώ που είχαν αγοράσει τις μετοχές τους, η αξία τους πλέον πέφτει στα 3 με 6 ευρώ. Η αντιδράσεις στη γενική συνέλευση των μετόχων ήταν οργισμένες, κυρίως κατά του προέδρου της τράπεζας Μιχάλη Μαρακάκη, ο οποίος προσπαθούσε να εξηγήσει πως για την πτώση της τιμής δεν ευθύνεται ο ίδιος αλλά η πολιτική της κυβέρνησης.

Ωστόσο οι πιο «διαβασμένοι» από τους συνεταιριστές γνώριζαν πως η ίδια η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών είχε ασκήσει αφόρητες πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο ώστε να περιληφθούν και αυτές στη νέα διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Το κλίμα στη γενική συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων δεν βελτιώθηκε ούτε μετά τις διαβεβαιώσεις των στελεχών της διοίκησης πως η υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη θα αποκαταστήσει εν μέρει την τιμή της μετοχής με προσδοκώμενη τιμή στα 14 ευρώ, αφού και πάλι οι απώλειες για τους μικρομετόχους θα είναι μεγάλες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εκπρόσωποι των τραπεζών τονίζουν με νόημα πως οι μέτοχοι των τραπεζών αντιμετωπίζουν πάντα το ρίσκο της πτώσης της τιμής των μετοχών τους. Ωστόσο, ειδικά για τις συνεταιριστικές τράπεζες, μέχρι σήμερα οι μέτοχοι δεν είναι «θεσμικού» χαρακτήρα, ούτε και παραδοσιακοί «παίχτες» στην αγορά τίτλων. Είναι απλοί άνθρωποι που θέλησαν να στηρίξουν τα περιφερειακά τραπεζικά σχήματα, που πείστηκαν από τα δελεαστικά προγράμματα μετατροπής των καταθέσεών τους σε τίτλους της τράπεζας και που σήμερα βλέπουν να εξανεμίζονται οι αποταμιεύσεις μιας ζωής.

Τη χαμένη τιμή των μετοχών τους αναζητούν εδώ και χρόνια και οι συνεταιριστές της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας. Μεταξύ των 80.000 μετόχων της υπάρχουν άνθρωποι που αγόρασαν τις μετοχές τους έως και 150 ευρώ και σήμερα βλέπουν να γίνεται νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην τιμή των 13 ευρώ…

 

Μάριος Διονέλλης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!