Δεν γίνεται τίποτε το ουσιαστικό για διευθέτηση της κατάστασης, βελτίωση των συνθηκών, αποσυμφόρηση των νησιών, ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία.

 

Τη στιγμή που η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας καταρρέει στην πράξη και οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Αιγαίου αυξάνονται καθημερινά τόσο τα προβλήματα που απορρέουν από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στα κατ΄ ευφημισμό “κέντρα φιλοξενίας”, όσο και ο στρουθοκαμηλισμός της κυβέρνησης και των τοπικών παραγόντων αφήνουν χώρο στις ακραίες και ρατσιστικές θέσεις για καπηλεία και . αποπροσανατολισμό. Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Χιακή Συμπολιτεία (που φιλοξενεί ο Δρόμος) μας δίνει  εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο νησί.

xios1

Για άλλη μια φορά η Χίος είχε την τιμητική της χθες το βράδυ. Οι πολίτες που ακολούθησαν το ανυπόγραφο, αλλά με σαφώς ακραίες θέσεις, κάλεσμα για συγκέντρωση ενάντια στους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί μας, αποτέλεσαν το τέλειο προκάλυμμα για να ξεδιπλωθεί το ρατσιστικό μένος συγκεκριμένων ακροδεξιών τραμπούκων και χρυσαυγιτών, γνωστών πλέον σε όλους και όλες στη Χίο.

Το τι θα έκανε βέβαια η πορεία αν έφτανε στους καταυλισμούς, όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες οικογένειες, παιδιά και ευάλωτες ομάδες, δεν απαντήθηκε από τους πρωτεργάτες. Αλλά οι απόλυτα καταδικαστέες απειλές και οι χειροδικίες στους δημοσιογράφους που έκαναν τη δουλειά τους είναι ενδεικτικές των προθέσεών τους.

Ο κύριος υπεύθυνος της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά, η κυβέρνηση «της αριστεράς», περιορίστηκε να παρατάξει μια διμοιρία ΜΑΤ σερνόμενη πίσω από τα ακραία στοιχεία, ενώ τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως «αιφνιδιάστηκε» από την κίνηση των διαμαρτυρομένων να κατευθυνθούν προς τους καταυλισμούς. Κι ας βοούσε ο τόπος, και ας είναι ακόμα νωπά όσα συνέβησαν στο πολύ κοντινό παρελθόν. Σαν να μην είχαν γίνει παρεμβάσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου που προειδοποιούσαν για το πώς θα εξελίσσονταν η συγκέντρωση.

Η ίδια κυβέρνηση που καθησυχάζει την τοπική αυτοδιοίκηση, τάζει χρήματα και υποδομές, αλλά δεν κάνει το παραμικρό για τη διευθέτηση της κατάστασης, για τη βελτίωση των συνθηκών, για την αποσυμφόρηση των νησιών, για την ένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία. «Θα αποσυμφορηθούν τα νησιά», υποστηρίζει ο αρμόδιος υπουργός, χωρίς όμως να θέτει κανένα χρονοδιάγραμμα, χωρίς να παρουσιάζει κανένα σχέδιο και πρόγραμμα απεγκλωβισμού των προσφύγων.

Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και δεν διστάζει πλέον να ισχυριστεί ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να φύγουν από τα νησιά γιατί αυτό θα σήμαινε κατάρρευση της συμφωνίας. Η κυβέρνηση επαίρεται για την φιλο-προσφυγική της στάση και κομπάζει για την αλληλεγγύη της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων ανθρώπων στους άθλιους καταυλισμούς. Το ίδιο κρύβονται εδώ και πολύ καιρό και οι τοπικοί υποστηρικτές της, στελέχη κομματικών οργάνων και βουλευτής, έχοντας το δικό τους μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις εξελίξεις.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, ουραγός της αναποτελεσματικής κυβέρνησης, συμμετέχει σε αυτό το άθλιο παιχνίδι εις βάρος χιλιάδων ανθρώπων, παρά τις προειδοποιήσεις. Ταυτόχρονα, κάνει πλάτες στην ακροδεξιά ρητορική, αν δεν την υποθάλπει, ανέχεται αυτόκλητες και παράνομες «πολιτοφυλακές», και δεν τολμά να πιέσει τους καθ’ ύλην αρμόδιους για τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων.

Η δημοτική αρχή, ταυτιζόμενη απόλυτα με την κυβερνητική πολιτική, παραμένει εγκλωβισμένη σε μια αδιέξοδη πολιτική, δεν αναζητά συμμαχίες και λύσεις τοπικά, αλλά θεωρεί ότι τα ξέρει όλα. Πρόσφατα, θυμήθηκε να απευθύνει και κάλεσμα για συζήτηση και συνεργασία. Και την αμέσως επόμενη μέρα πήγε να συζητήσει με την κυβέρνηση, χωρίς να προσεγγίσει κανέναν άλλο. Φοβούμενη το πολιτικό κόστος δεν τολμά να προτείνει λύσεις και να απαιτήσει την υλοποίηση τους από την κυβέρνηση. Δεν σκέφτεται καν να κάνει την υπέρβαση, και να απευθύνει κάλεσμα ανθρωπιάς προς την κοινωνία, κάλεσμα συμπαράστασης στους βασανισμένους συνανθρώπους μας.

Η περιφερειακή αρχή, μετά τις ακραίες δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη, αποφάσισε να αλλάξει πλεύση, ωστόσο αναζητά τον κατάλληλο χώρο, «στη μέση του πουθενά», για να κρύψει τους εγκλωβισμένους, διαιωνίζοντας, αν όχι επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Και πολλοί πολίτες, σαν να μην έμαθαν από τα γεγονότα του περασμένου Απρίλη, εξακολουθούν να θεωρούν πώς είναι οι εγκλωβισμένοι στο πρόβλημά τους, αντί να διαμαρτύρονται για την κυβερνητική πολιτική που έχει φέρει αυτά τα αποτελέσματα.

Κανείς και καμιά δεν μπορεί να λέει ότι δεν ξέρει. Ο τόπος είναι μικρός και ξέρουμε όλοι και όλες πώς ακόμα και δίκαια αιτήματα εύκολα μπορούν να τα καπηλευτούν συγκεκριμένοι κύκλοι για να προωθήσουν τις δικές τους επιδιώξεις.

Η απάντηση από την κοινωνία πρέπει να είναι άμεση και σαφής: αν θέλουμε να περισώσουμε έστω και την τελευταία στιγμή το όνομα της Χίου και να βγάλουμε την ταμπέλα του «μαύρου νησιού» που μας έχει απονεμηθεί παγκοσμίως, ο καθένας και η καθεμιά, φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να διαλέξουν στρατόπεδο. Είναι στο χέρι μας αν θα γράψουμε μια λαμπρή σελίδα αλληλεγγύης και συμπαράστασης, που θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ή ένα κατάμαυρο κεφάλαιο ρατσισμού, ξενοφοβίας, απανθρωπιάς.

 

Χιακή Συμπολιτεία, 15/9/2016
Δημοτική Παράταξη, με επικεφαλής την Ερμιόνη Φρεζούλη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!