Ο κόσμος είχε σχεδόν ξεχάσει τον αιματηρό πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πέρασαν πάνω από δυο δεκαετίες από τις φονικές συγκρούσεις, με δεκάδες χιλιάδες θύματα, που κατέληξαν στην απόσπαση του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν και την ντε φάκτο ανακήρυξή του σε αυτόνομη δημοκρατία με την υποστήριξη της Αρμενίας και της Ρωσίας. Από την υπογραφή της ανακωχής το 1994 ελάχιστα επεισόδια είχαν σημειωθεί. Και ξαφνικά, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ξανάρχισαν να ακούγονται τα όπλα. Μέχρι τις 5 Απριλίου, οπότε υπογράφτηκε νέα ανακωχή μεταξύ των διοικητών του αρμενικού και του αζέρικου στρατού στη Μόσχα, δεκάδες άνθρωποι (μεταξύ των οποίων και άμαχοι) σκοτώθηκαν. Ήταν ακριβώς η άμεση παρέμβαση της Ρωσίας που απέτρεψε τη γενίκευση της σύρραξης – στενοχωρώντας μια περιφερειακή δύναμη που βρίσκεται πίσω από την αναζωπύρωση της έχθρας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν: την Τουρκία!

Η Άγκυρα, παραδοσιακή σύμμαχος των «ομόδοξων και ομόφυλων» Αζέρων, φαίνεται ότι προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να διασκεδάσει την ταπείνωσή της από τη Ρωσία στη Συρία. Και να ανοίξει, πιθανά με την ανοχή των ΗΠΑ, άλλο ένα μέτωπο ενάντια στη Μόσχα τη στιγμή που φαίνεται ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας κατατροπώνονται από τη στρατιωτική συνεργασία Ρώσων, Ιρανών, Λιβανέζων και Κούρδων στο συριακό έδαφος. Η γρήγορη κατάπαυση των εχθροπραξιών επέτρεψε στους Ρώσους να υποβαθμίσουν το γεγονός, χωρίς όμως να παραλείψουν να προειδοποιήσουν την Τουρκία: «Δεν μπορώ να πω εάν η Τουρκία έπαιξε ή δεν έπαιξε ρόλο σε όσα συνέβησαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα ήταν καλύτερο η Τουρκία να επικεντρώσει την προσοχή της στο πώς θα σταματήσει να υποστηρίζει τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε προχθές, στη διάρκεια επίσημης συνάντησης του με τον Αρμένιο ομόλογό του Χόβικ Αμπραχαμιάν, ότι η Μόσχα «δεν θα επιτρέψει τη μετατροπή της αντιπαράθεσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ σε θερμή σύρραξη» και διαβεβαίωσε την αρμενία για τη ρωσική υποστήριξη. Χτες ο Μεντβέντεφ συναντήθηκε και με την άλλη πλευρά, με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίεφ, κάνοντας εμφανή την αγωνία της Ρωσίας να σβήσει εν τη γενέσει της αυτή την εστία, αποτρέποντας έτσι την απόσπαση της προσοχής της από τα ήδη πολλά ανοιχτά μέτωπα που απασχολούν τη Μόσχα. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι η Ρωσία θα κάνει το παν για να αποτρέψει την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης», δήλωσε στο Μπακού ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!