Τεράστια η αποχή στις περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία

 

Μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε επτά περιφέρειες της Ιταλίας, τo κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρωθυπουργού Ρέντσι διατήρησε τον έλεγχο της Απουλίας, του Μάρκε και της Τοσκάνης, και επιπλέον απέσπασε από τη Δεξιά την Καμπανία. Η Δεξιά κέρδισε τη Λιγκούρια και επικράτησε στο Βένετο. Ένταση σημειώθηκε στην Ούμπρια, με παροδικό προβάδισμα του κεντροδεξιού υποψήφιου σε μια Περιφέρεια που ιστορικά θεωρείται μια από τις πιο «κόκκινες» της Ιταλίας. Η νίκη του κεντροαριστερού υποψήφιου οριστικοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Η αποχή που σημειώθηκε ήταν πολύ σημαντική, μεγαλύτερη από κάθε άλλη προηγούμενη περιφερειακή αναμέτρηση. Κατά μέσο όρο ψήφισε μόλις το 53,9% των εγγεγραμμένων, ουσιαστικά ο ένας στους δύο. Εάν προστεθούν τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια, που χαμηλώνουν κάτω από το 50% τα έγκυρα ψηφοδέλτια, έχουμε ένα σαφές δείγμα της περαιτέρω απονομιμοποίησης όλου του πολιτικού κόσμου.

 

Ικανοποιημένοι Γκρίλο και Λέγκα

Χωρίς αμφιβολία, ο Ρέντσι είναι ο μεγάλος ηττημένος. Το σχεδόν 41% που πήρε στις ευρωεκλογές εξανεμίστηκε εντυπωσιακά, πέφτοντας στο 23,7% σύμφωνα με τις αναγωγές που έκανε το Ινστιτούτο Πιέπολι. Αυτό ήταν το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί σε κάποιον που έκανε σημαία της προεκλογικής του εκστρατείας την «απόσυρση» του παλιού πολιτικού κόσμου. Βέβαια τα συμπεράσματα δεν μπορούν να έχουν γενικό χαρακτήρα, αφού εκλογές έγιναν μόνο σε επτά περιφέρειες της χώρας.

Δεύτερο έρχεται το Κίνημα 5 Αστέρων του Γκρίλο, που κατέβασε παντού αυτόνομες λίστες και απέσπασε 18% (πρώτη φορά παίρνει τόσο υψηλό ποσοστό σε περιφερειακές εκλογές, όπου η «πολιτική» ψήφος μετράει πολύ λιγότερο). Στην τρίτη θέση ανεβαίνει η Λέγκα με 12,5% (χαμηλότερα πάντως από το 15% που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις). Το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι με το ζόρι έφερε διψήφιο ποσοστό (10,7%). Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε τα ποσοστά και των άλλων δεξιών συνδυασμών: οι Φρατέλι ντ’ Ιτάλια απέσπασαν 4,2% και η Άρεα Ποπολάρε (Λαϊκός Χώρος) 3,5%.

 

Τα αποτελέσματα ανά Περιφέρεια

Η εικόνα ξεκαθαρίζει περισσότερο αν μελετήσουμε τα αποτελέσματα ξεχωριστά σε κάθε Περιφέρεια. Στο Βένετο η δεξιά υποψήφια Τζάια πήρε υπερδιπλάσιο ποσοστό από την Μορέτι, πιστή οπαδό του Ρέντσι. Το μέγεθος της ήττας της Μορέτι δείχνει πως τα ανδρείκελα του πρωθυπουργού ξεχωρίζουν μόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα και όχι όταν πρέπει να πείσουν στα σοβαρά τους ψηφοφόρους.

Η νίκη της Κεντροαριστεράς στην Καμπανία είναι ισχνή: η Ντε Λούκα νίκησε με μικρή διαφορά, και δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει αν δεν κάνει παραχωρήσεις. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Βαλέρια Τσιαραμπίνο του Κινήματος 5 Αστέρων, ενώ ήταν εκκωφαντική η κατακρήμνιση της λίστας «Αριστερά για την Εργασία στην Καμπανία» του Σαλβατόρε Βότσα. Η λίστα αυτή, που επιβλήθηκε από το SEL του Νίκι Βέντολα και την πλειοψηφία της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (υπονομεύοντας την προσπάθεια που είχε καταβληθεί ώστε να συγκροτηθεί κοινός συνδυασμός των κοινωνικών κινημάτων), πήρε μόλις 2,2%…

Η Ούμπρια παρέμεινε στην Κεντροαριστερά παρά τρίχα, ενώ στην Τοσκάνη και την Απουλία οι υποψήφιοι του PD (που όμως δεν ανήκουν στον κύκλο του Ρέντσι) επικράτησαν των αντιπάλων τους χωρίς προβλήματα.

Όμως το πολιτικό βαρόμετρο αυτών των εκλογών ήταν ουσιαστικά η Λιγκούρια. Εκεί η Πάιτα, οπαδός του Ρέντσι που για λίγες ψήφους και χάρη σε εξώφθαλμες μηχανορραφίες είχε νικήσει στις εσωκομματικές εκλογές τον Κοφεράτι, έχασε ξεκάθαρα από τον δημοσιογράφο Τζιοβάνι Τότι, που αναβαθμίστηκε σε «συμβουλάτορα» του δύοντος Μπερλουσκόνι και τέθηκε επικεφαλής ενός κεντροδεξιού συνασπισμού (η μοναδική Περιφέρεια που φτιάχτηκε τέτοιος συνασπισμός). Το πιο σημαντικό μήνυμα παραμένει ωστόσο στο ποσοστό της Πάιτα: μόλις 28% σε μια περιφέρεια ευνοϊκή για το PD. Εξαιρετικά ήταν τα αποτελέσματα για την Αλίτσε Σαλβατόρε του Κινήματος 5 Αστέρων, που άγγιξε το 25%. Ο συνδυασμός με επικεφαλής τον πρόσφατα αποχωρήσαντα από το PD Παστορίνο, πήρε 9,4%.

Στην Τοσκάνη ο απερχόμενος περιφερειάρχης Ενρίκο Ρόσι, εσωτερικός αντίπαλος του πρωθυπουργού στο PD, διατήρησε τη θέση του ξεπερνώντας το 48%. Η Αριστερή Λίστα με επικεφαλής τον Τομάζο Φατόρι πήρε 6,2% – το μόνο αξιόλογο ποσοστό για την Αριστερά σ’ αυτές τις εκλογές. Για την πρώην «κόκκινη» Περιφέρεια έχει σημασία η ανησυχητική άνοδος της Λέγκας η οποία κατέβασε κοινή λίστα με τους φασίστες της Μελόνι και, με επικεφαλής τον Κλαούντιο Μπόργκι, απέσπασε 20%.

 

Η Κεντροαριστερά μάλλον δεν κατάλαβε τίποτα…

Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της επιπόλαιας προεκλογικής εκστρατείας της Κεντροαριστεράς, την οποία υπερπρόβαλαν τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στο PD και τον Ρέντσι. Έτσι, αν από τη μια εδραιώθηκε η θέση του πρωθυπουργού, από την άλλη ο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας, κατοχυρώθηκε ως το σημείο αναφοράς της «αντι-PD» Δεξιάς.

Να πήραν το μάθημα τους; Αμφίβολο. Οι πρώτες αντιδράσεις τους θυμίζουν την παλιά Χριστιανοδημοκρατία. Ο Σερακιάνι για παράδειγμα είπε: «Πέντε Περιφέρειες δικές μας και δύο στους αντιπάλους, είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Σήμερα είμαστε ακόμη πιο αποφασισμένοι να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας μέχρι το 2018». Δεν βλέπουν, δεν καταλαβαίνουν, αλλά μιλάνε…

 

*Κείμενο της συντακτικής ομάδας της έντυπης και ηλεκτρονικής εφημερίδας Contropiano. Δημοσιεύθηκε την επομένη των εκλογών στο δικτυακό τόπο www.contropiano.org

Μετάφραση: Άβα Μπουλούμπαση

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!