Την επόμενη Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες στην Ιταλία, με το Κίνημα 5 Αστέρων να παραμένει πρώτο μεμονωμένο κόμμα στις δημοσκοπήσεις (28-29%). Βέβαια την πραγματική πρωτιά καταλαμβάνει ο τετρακομματικός συνασπισμός της Δεξιάς, αλλά με αμφίβολη «κυβερνησιμότητα»: 37-38% συνολικά, με κύριες δυνάμεις τη Φόρτσα Ιτάλια (Μπερλουσκόνι, 16%) και τη Λέγκα του Βορρά (Σαλβίνι, 14%). Εντείνεται έτσι η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα σε μία ακόμη μεγάλη χώρα της Ε.Ε. Τρίτη και καταϊδρωμένη εμφανίζεται η κυβερνώσα σήμερα Κεντροαριστερά: 23% για το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι, συν 5% για τους 3 μικρότερους συμμάχους του. Οι «Ελεύθεροι και Ίσοι», καταγραφόμενοι επίσης ως πιθανοί σύμμαχοί του, παραμένουν στο 6%.

Όσο για την αριστερή λίστα PaP (Potere al Popolo, «Εξουσία στο Λαό»*), που μέχρι πρόσφατα είχε αποκλειστεί από τις μετρήσεις των δημοσκόπων, χάρη στον ενθουσιασμό των χιλιάδων φίλων της βγαίνει από την αφάνεια στην οποία επιχείρησε να την κρατήσει το μιντιακό κατεστημένο. Αν και είναι δύσκολο να υπερβεί το όριο του 3% για είσοδο στη βουλή, πλέον είναι μετρήσιμη δύναμη. Κυρίως όμως είναι μια συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε από τα κάτω, η οποία διακηρύττει ότι έχει το πείσμα και την υπομονή που χρειάζονται για να ξανακερδηθεί σιγά-σιγά η εμπιστοσύνη του απογοητευμένου (και διεσπαρμένου μεταξύ υψηλής αποχής και 5 Αστέρων) κόσμου της Αριστεράς.

Υποδαύλιση μιας «σύγκρουσης των άκρων»

Στο μεταξύ, το πολιτικό κατεστημένο και τα συστημικά ΜΜΕ καλλιεργούν την εικόνα μιας «σύγκρουσης των άκρων», έχοντας προηγουμένως νομιμοποιήσει τους βίαιους ακροδεξιούς της CasaPound (αυτήν την εβδομάδα στην Περούτζια τραυμάτισαν με μαχαίρια δύο αγωνιστές). Για να συντηρήσουν αυτήν την εικόνα, προσπαθούν απεγνωσμένα να πείσουν την PaP να συμμετάσχει σε τηλεοπτική μονομαχία με τους… ακροδεξιούς. Εδώ «παρεμβαίνει» και το κόμμα του Ρέντσι εμφανιζόμενο ως το κόμμα της τάξης, που θα αποτρέψει τον «πόλεμο των ακραίων». Απαντώντας του, η PaP υπενθυμίζει ότι «ο φασισμός ενισχύεται εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας, του πολέμου ενάντια στους φτωχούς και της παραπληροφόρησης των ΜΜΕ», δηλαδή των πολιτικών που εφάρμοσε η Κεντροαριστερά.

«Παρατηρήσατε ότι εδώ και μέρες δεν γίνεται συζήτηση για περιεχόμενα, για προγράμματα, για απόψεις; Αντί αυτών, καλλιεργείται ένα κλίμα έντασης, σχεδόν πολεμικό. Για ποιο λόγο;», αναρωτιέται η επικεφαλής της λίστας Βιόλα Καρόφαλο, και εξηγεί: «Αποφεύγουν κάθε συζήτηση για την ανεργία, για τα τσαλαπατημένα δικαιώματα, για τη μαφία, για τους σπεκουλαδόρους… διότι αυτό που βολεύει τους κυβερνώντες είναι η καλλιέργεια κλίματος φόβου. Αλλά εμείς δεν θα παίξουμε το μικροπολιτικό παιχνιδάκι τους. Αρνούμαστε να εγκλωβιστούμε στη λογική των δύο άκρων και να χάσουμε έτσι τον κύριο στόχο μας: τον αγώνα ενάντια σ’ αυτούς που μας κυβερνούν, αυτούς που επιβάλουν τη λιτότητα, υποδαυλίζουν τον πόλεμο μεταξύ των φτωχών και καλλιεργούν το ρατσισμό».

 

Γιώργος Αναστασίου

 

* Βλ. φύλλο 393, σελ. 18.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!