Ενώ οι Ιταλοί προσήλθαν στις κάλπες με το χαμηλότερο ποσοστό της 15ετίας (64%), το κόμμα του Μπερλουσκόνι, Λαός της Ελευθερίας, κέρδισε έξι από τις δεκατρείς περιφέρειες στις τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής-Δευτέρας, συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας του Λάτσιο, στην οποία ανήκει η Ρώμη. Το αποτέλεσμα θεωρείται νίκη, αφού το μπερλουσκονικό κόμμα, προηγουμένως, είχε την πλειοψηφία μόνο σε δύο περιφέρειες.

 

Η Λέγκα του Βορρά, του Ουμπέρτο Μπόσι, η οποία συγκροτεί συνασπισμό με το Λαό της Ελευθερίας, πήρε τη σχετική πλειοψηφία για πρώτη φορά στο Βένετο και προηγείται του Δημοκρατικού κόμματος στο Πεδεμόντιο, παραδοσιακό προμαχώνα της αντιπολίτευσης, ενώ πλησίασε το κόμμα του Μπερλουσκόνι στη Λομβαρδία.

Η Λέγκα του Βορρά στηρίχθηκε στην έξαλλη αντιμεταναστευτική πολιτική και στο δόγμα της απόσχισης των πλούσιων από τις φτωχές περιοχές της χώρας και φαίνεται πως ανταποκρίθηκε στις διαθέσεις ενός εκλογικού σώματος, μάλλον υπερήλικων, φοβισμένων και εύπορων Ιταλών, ενώ τα πιο ζωντανά στοιχεία της κοινωνίας έχουν στρέψει την πλάτη τους στις πολιτικές διαδικασίες.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, το επονομαζόμενο κεντροαριστερό, έχασε τέσσερις περιφέρειες από τις έντεκα που είχε, αφού δεν μπορεί, όπως είναι αναμενόμενο, να δώσει πειστική εικόνα ως αντιπολίτευση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!