Μια εναλλακτική πρόταση που ανοίγει ελπιδοφόρο δρόμο

Στην αβεβαιότητα της επόμενης μέρας για την ΑΕΚ, αξίζει το κόπο να κατατεθεί μια συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση που να καταδεικνύει διαφορετικούς δρόμους στην κατεύθυνση όχι μόνο της αναγέννησης του δικέφαλου, αλλά ολόκληρου του χειμαζόμενου ελληνικού αθλητισμού. Ένα τέτοιο παραθέτω περιληπτικά παρακάτω, αξιοποιώντας την εμπειρία μου ως μέλος του FC Barcelona, του μεγαλύτερου αθλητικού συλλόγου στον κόσμο που εδώ και 113 χρόνια διοικείται αποκλειστικά από τα μέλη του!

Ένα ζωντανό, δημοκρατικό και αλληλέγγυο μοντέλο
Η μεγαλύτερη ανταπόδοση για ένα φίλαθλο-οπαδό πρέπει να είναι το δικαίωμα να ορίζει τις τύχες του συλλόγου του! Από οπαδός-χειροκροτητής του εκάστοτε μεγαλοπαράγοντα, θα πρέπει να μετατραπεί σε μέλος υπεύθυνο που στην ουσία θα αναλάβει να διοικεί αυτό που αγαπά πραγματικά. Κάνουμε, λοιπόν, αυτή την παραδοχή και βλέπουμε τα επόμενα βήματα:
• Η ποδοσφαιρική ΑΕΚ θα πρέπει να εκκαθαριστεί σε ένα τρίμηνο και να υποβιβαστεί στην Γ’ Εθνική (ή όπως αλλιώς κομψά και ξενόγλωσσα λέγεται σήμερα). Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπαχθεί στην «μάνα ΑΕΚ», που από εδώ και στο εξής θα την αποκαλώ απλώς σύλλογο.
• Η ποδοσφαιρική ΑΕΚ θα είναι το ποδοσφαιρικό τμήμα του Συλλόγου ΑΕΚ και θα διοικείται από το εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου.
• Ο σύλλογος μετατρέπεται μέσω καταστατικής τροποποίησης σε αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ένας αθλητικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (όπως η Μπαρσελόνα για παράδειγμα) αμείβει τους υπαλλήλους του, είτε αυτοί είναι διοικητικό προσωπικό, είτε προπονητές, αθλητές, γιατροί κ.λπ., απλά δεν μπορεί να έχει κέρδος, δεν έχει μετόχους για να τους το διανέμει και το όποιο πλεόνασμα προκύπτει κάθε χρόνο, επανατοποθετείται σ’ αυτόν!

Με σύμμαχο το Διαδίκτυο
Στις δύσκολες μέρες της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι μας, ο πιο οικονομικός τρόπος για να οργανώνουμε, να συμμετέχουμε και να διοικούμε είναι το Διαδίκτυο!
• Αυτό που προτείνω είναι να ζητήσει ο Σύλλογος της ΑΕΚ από την πολιτεία ή τις ομοσπονδίες την πλήρη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων όλων των τμημάτων του.
• Ο Σύλλογος της ΑΕΚ, θα δημιουργήσει μια διαδικτυακή συνδρομητική πλατφόρμα, όπου μεταξύ άλλων θα υπάρχει και web TV που θα καλύπτει ζωντανά όλους τους αγώνες των ομάδων της ΑΕΚ από όλα τα αντρικά και γυναικεία (κατ’ αρχήν) τμήματά της.
• Οι συνδρομητές αυτής της πλατφόρμας θα είναι αυτόματα και μέλη του Συλλόγου της ΑΕΚ με κυριότερο όλων το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Σκεφτείτε, λοιπόν, να υπάρχει μια μηνιαία συνδρομή της τάξης των 20 ευρώ, με 100.000 συνδρομητές-μέλη (λέω ένα στόχο που δεν μου φαίνεται τόσο ανέφικτος). Ετήσια τζιράρεται ένα ποσό της τάξης των 24 εκατομμυρίων ευρώ. Και φυσικά θα πρέπει να προσθέσουμε σ’ αυτά, έσοδα από χορηγούς, διαφημιστικά banners της ιστοσελίδας, διαφημίσεις στις εκπομπές και τις μεταδόσεις κ.ά.
• Ο σύλλογος οφείλει να ζητά τη βοήθεια των μελών του και τις εξειδικευμένες τους γνώσεις, προκειμένου να συγκροτήσει ομάδες εργασίας, όπως αυτή της ιστοσελίδας, της νομικής υποστήριξης, της οικονομικής διαχείρισης, της διαφήμισης, της δημοσιογραφικής στελέχωσης κ.ά.
• Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως αυτό το μοντέλο είναι δυναμικό και πως η ανταποδοτικότητα αφορά πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Για παράδειγμα, επιχειρηματίες -μέλη του συλλόγου μπορούν να κάνουν μέσω του forum, προσφορές στα άλλα μέλη- και αυτό είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για όλους.
• Η ύπαρξη μιας πλατφόρμας που θα επιτρέπει σε όλες και όλους να ψηφίζουν στις εκλογές του συλλόγου μέσα από τον υπολογιστή τους, διευρύνει κατά το μέγιστο δυνατό την εκλογική βάση και καθιστά αδύνατο τον έλεγχο του συλλόγου από δυναμικές μειοψηφίες.
• Τα μέλη του συλλόγου και μόνον αυτά, θα μπορούν να προμηθεύονται εισιτήρια των εντός έδρας αγώνων των ομάδων του (μπορεί να υπάρξει κάποια ειδική ρύθμισή για τα παιδάκια) και μάλιστα εντελώς δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας. Με αυτό τον τρόπο, δεν δίνεις απλώς κίνητρο σε κάποιον να γίνει μέλος, αλλά μειώνεις αποφασιστικά και τα φαινόμενα βίας. Αντίστοιχα, τα εκτός έδρας εισιτήρια που δικαιούσαι, τα διαθέτεις επίσης αποκλειστικά σε μέλη, πάλι μέσω της ιστοσελίδας.
• Ουσιαστικά, ο σύλλογος λειτουργεί για τα μέλη του και για κανέναν άλλον. Θεωρώ επιβεβλημένο στα πρώτα χρόνια να συμβεί κάτι τέτοιο. Αργότερα, όταν η οικονομική κατάσταση βελτιωθεί, μπορεί να γίνει επανεκτίμηση και πολλά από αυτά να αλλάξουν μέσα από γενικές συνελεύσεις.

Εναλλαγή στα αξιώματα – μισθός στον πρόεδρο!
Σε ένα δημοκρατικό μοντέλο, η αρχή της εναλλαγής των προσώπων είναι σημαντική. Θα πρέπει στο καταστατικό να προβλέπεται πως κανένα μέλος δεν θα μπορεί να είναι πρόεδρος ή μέλος του διοικητικού συμβουλίου πάνω από δύο συνεχόμενες θητείες. Είναι προφανές πως όχι μόνο δεν απαιτείται, αλλά απαγορεύεται κάποιο μέλος να συμβάλει οικονομικά με ποσό ανώτερο της συνδρομής του. Αντίθετα! Για τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. μπορεί να οριστεί και μισθός που θα αποφασιστεί από γενική συνέλευση, αφού θα διαθέτουν όλο το χρόνο τους για τη διοίκηση του συλλόγου.

Αντί επιλόγου
Αυτή, λοιπόν, είναι η μεγάλη πρόκληση. Ένα νέο, συναρπαστικό όραμα που μπορεί να κερδίσει ξανά τον κόσμο.
Σε καιρούς όπου οι αγωνιστικές διακρίσεις και οι τίτλοι θα αργήσουν να έρθουν, είναι σημαντικό η ΑΕΚ να αναδειχθεί σαν τον σύλλογο που μόνος και πρώτος ανάμεσα σε τόσους άλλους, θα δείχνει τον υγιή δρόμο υπηρεσίας του αθλητικού πνεύματος. Γιατί -τελικά- η μοναδικότητα είναι πιο ισχυρή από οποιονδήποτε τίτλο!

Νίκος Καραμάνος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!