Η ημέρα που το Μεξικό εισέβαλε στις ΗΠΑ

Νωρίς το πρωί στις 14 Μαρτίου του 1916 ο Pancho Villa διέσχισε με ένα σώμα εφίππων τα σύνορα, πυρπόλησε την πόλη Columbus, σκότωσε αρκετούς στρατιώτες, πήρε ως λάφυρα άλογα και όπλα και την επόμενη μέρα επέστρεψε στο Μεξικό έχοντας γράψει ιστορία. Αυτή η επιχείρηση αστραπή είναι η μοναδική εισβολή που έχουν γνωρίσει οι ΗΠΑ από τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας με την Αγγλία. Σε αντίθεση, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει εισβολές σχεδόν σε κάθε χώρα αυτού του πλανήτη.

Από το 1947 το υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ αποκαλείται υπουργείο Άμυνας και τα στρατιωτικά κονδύλια ονομάζονται αμυντικές δαπάνες. Το γιατί αποκαλούνται έτσι, είναι ένα αίνιγμα εξίσου άλυτο όσο και αυτό της ύπαρξης της Αγίας Τριάδας.

.

Η βόμβα του Θεού

Το 1945, ξημερώνοντας 6 Αυγούστου, η Χιροσίμα έπαψε να υπάρχει. Η πρωτοεμφανιζόμενη ατομική βόμβα απανθράκωσε την πόλη και τους κατοίκους της μέσα σε μια στιγμή. Οι ελάχιστοι επιζώντες σαν ακρωτηριασμένοι υπνοβάτες περιφέρονταν ανάμεσα στις στάχτες που κάποτε ήταν τα σπίτια τους. Τα εγκαύματα πάνω στα γυμνά τους σώματα είχαν το σχήμα των ρούχων που φορούσαν όταν τους χτύπησε το ωστικό κύμα. Πάνω στα ερείπια των τοίχων απέμειναν μόνο οι σκιές των ανθρώπων. Μια γυναίκα με τα χέρια υψωμένα, ένας άντρας, ένα άλογο δεμένο.

Τρεις μέρες αργότερα ο πρόεδρος Harry Truman μίλησε από ραδιοφώνου στο αμερικανικό έθνος για τη βόμβα. Είπε τα εξής: «Ευχαριστούμε τον Θεό που στάθηκε στο πλευρό μας κι όχι στο πλευρό των εχθρών μας. Προσευχόμαστε να μας καθοδηγεί να χρησιμοποιούμε τη βόμβα, σύμφωνα με τον τρόπο που Αυτός θέλει και για τον σκοπό που Αυτός επιθυμεί».

.

Κατασκευαστικά λάθη

Επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ιστορία της Καραϊβικής. Ήταν, επίσης, μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές γκάφες όλων των εποχών. Οι εκδιωχθέντες αντιφρονούντες της Κούβας δήλωσαν από το Μαϊάμι ότι ήταν αποφασισμένοι να πεθάνουν πολεμώντας για την αντεπανάσταση. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τους πίστεψε και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας για άλλη μια φορά αποδείχτηκαν ανεπαρκείς.

Στις 20 Απριλίου του 1961 τρεις μέρες αφού αποβιβάστηκαν στον Κόλπο των Χοίρων, οπλισμένοι μέχρι τα δόντια και υποστηριζόμενοι από την αεροπορία και το ναυτικό των ΗΠΑ, αυτοί οι ατρόμητοι ήρωες παραδόθηκαν.

.

Ο κόσμος ανάποδα

Στις 20 Μαρτίου του 2003 η ιρακινή Αεροπορία βομβάρδισε το έδαφος των ΗΠΑ. Αμέσως μετά τον καταιγιστικό βομβαρδισμό ιρακινά στρατεύματα εισέβαλαν στη χώρα. Υπήρξαν παράπλευρες απώλειες.

Πολλοί άμαχοι, κυρίως γυναικόπαιδα, σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν. Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι ακριβώς επειδή η παράδοση ορίζει ότι καταγράφονται μόνο οι απώλειες των επιτιθέμενων και απαγορεύεται η καταμέτρηση θυμάτων ανάμεσα στον λαό που υφίσταται την εισβολή.

Ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτος. Η ασφάλεια του Ιράκ, αλλά και όλης της ανθρωπότητας απειλείτο από τα όπλα μαζικής καταστροφής που βρίσκονταν στοιβαγμένα στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Κάποιες κακοπροαίρετες φήμες που ισχυρίζονταν ότι ο πραγματικός σκοπός του Ιράκ ήταν να αποκτήσει πρόσβαση στο πετρέλαιο της Αλάσκα, απορρίφθηκαν ως αβάσιμες.

.

Παράπλευρες απώλειες

Περίπου την ίδια εποχή το 2010 βγήκαν στο φως ειδήσεις για αυξανόμενες αυτοκτονίες Αμερικανών στρατιωτών. Οι αυτοκτονίες ευθύνονταν για απώλειες περίπου ίσες με τους θανάτους στη μάχη. Το Πεντάγωνο δεσμεύτηκε να προσλάβει περισσότερους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αν και ήδη αυτή ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ειδικότητα στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο κόσμος μετατρέπεται σε μια τεράστια στρατιωτική βάση και αυτή η βάση με τη σειρά της παίρνει τις διαστάσεις ενός παγκόσμιου φρενοκομείου. Μέσα στο φρενοκομείο ποιοι είναι οι τρελοί; Οι στρατιώτες που αυτοκτονούν ή όσοι εξαπολύουν πολέμους που τους αναγκάζουν να σκοτώνουν γυναικόπαιδα;

.

Επιχείρηση Geronimo

Ο Geronimo ήταν ο ηγέτης της αντίστασης των Απάτσι κατά τον 19ο αιώνα. Ως ηγέτης απέκτησε «κακή» φήμη λόγω της ικανότητάς του να επιφέρει σοβαρά πλήγματα στο στρατό των ΗΠΑ με γενναιότητα και στρατιωτική ιδιοφυΐα. Τον επόμενο αιώνα η κινηματογραφική βιομηχανία τον ανέδειξε ως τον πιο «κακό» από τους κακούς της μεγάλης οθόνης.

Ακολουθώντας αυτή την παράδοση η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέλεξε να ονομάσει «Επιχείρηση Geronimo» τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Osama bin Laden, που κατέληξε στην εκτέλεση και εξαφάνισή του το 2011.

Αλλά τι σχέση είχε ο Geronimo με τον bin Laden, αυτόν τον παραληρηματικό χαλίφη δημιούργημα των εργαστηρίων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ; Τι σχέση είχε ο Geronimo με αυτόν τον επαγγελματία έμπορο του φόβου που διατυμπάνιζε ότι θα τρώει ένα παιδί ωμό, κάθε φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα εξαπέλυε έναν νέο πόλεμο;

Η επιλογή ονόματος δεν ήταν τυχαία: Για τον στρατό των ΗΠΑ οι Ινδιάνοι πολεμιστές που υπερασπίζονταν την πατρογονική γη και την αξιοπρέπειά τους δεν ήταν τίποτα άλλο παρά τρομοκράτες.

.

Ιπτάμενα ρομπότ

Ευχάριστα νέα. Κάποια μέρα του 2011, η στρατιωτική ηγεσία ανακοίνωσε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούν από δω και στο εξής να σκοτώνουν ανθρώπους. Αυτά τα αεροπλάνα χωρίς πλήρωμα που κυβερνώνται μέσω τηλεχειρισμού επιτέλους λειτουργούν σωστά: Ο ιός που είχε επιτεθεί στο λογισμικό τους αντιμετωπίστηκε.

Από τότε τέτοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν βομβαρδίσει με επιτυχία ανυπεράσπιστα θύματα στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Λιβύη, την Υεμένη και την Παλαιστίνη και η δράση τους αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Στην εποχή των πανίσχυρων υπολογιστών τα σκάφη ρομπότ είναι οι ιδανικοί πολεμιστές. Σκοτώνουν χωρίς τύψεις, υπακούουν τυφλά στις εντολές και ποτέ δεν αποκαλύπτουν τα ονόματα των αφεντικών τους.

.

Πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Το 1986 ο πρόεδρος Reagan ύψωσε τη σημαία ενάντια στα ναρκωτικά όπως είχε κάνει κι ο πρόεδρος Nixon μερικά χρόνια πριν και ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών ενισχύθηκε με μερικά δισ. δολάρια.

Από τότε τα κέρδη των εμπόρων ναρκωτικών αυξήθηκαν κατακόρυφα όπως και τα κέρδη των τραπεζών που ξεπλένουν μαύρο χρήμα, πιο ισχυρά ναρκωτικά σκοτώνουν διπλάσιους ανθρώπους απ’ ό,τι πριν, μια νέα φυλακή ανοίγει κάθε εβδομάδα στις ΗΠΑ (φυσικά η χώρα με τους περισσότερους χρήστες πάντα έχει χώρο και για άλλους), το Αφγανιστάν (μια χώρα που κατέχεται από τις ΗΠΑ) είναι ο βασικός προμηθευτής ηρωίνης του κόσμου και ο πόλεμος ενάντια στα ναρκωτικά που είχε ως αποτέλεσμα η Κολομβία να μετατραπεί σε μια μεγάλη στρατιωτική βάση μετατρέπει με τη σειρά του το Μεξικό σε σφαγείο.

.

(Αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Eduardo Galeano Children of the Days: A Calendar of human History, Nation Books)

Μετάφραση: Νίκος Μαγνήσαλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!