Ο στρατός των ΗΠΑ ως προπομπός των πολυεθνικών

 

Southern Command (ή SouthCom) είναι μία από τις 9 ενοποιημένες διοικήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε όλο τον κόσμο. «Περιοχή ευθύνης» της είναι το πολύπαθο νότιο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου, δηλαδή η Καραϊβική, η Κεντρική Αμερική και η Λατινική Αμερική. Στο ενεργητικό της έχει λαμπρά κατορθώματα: από την αιματηρή εισβολή στον Παναμά το 1989 (με χιλιάδες νεκρούς αμάχους) ως την ανατροπή, με στρατιωτικό πραξικόπημα, του νόμιμου προέδρου της Ονδούρας Μανουέλ Ζελάγια το 2009. Το τελευταίο διάστημα έχει επεκτείνει τη δράση της και στην Κόστα Ρίκα – μια χώρα 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων στην Κεντρική Αμερική. Δίχως ένοπλες δυνάμεις μετά τον εμφύλιο του 1948, η Κόστα Ρίκα έκτοτε αποτελεί μια σχετική νησίδα σταθερότητας και δημοκρατίας σε μια ταραγμένη περιοχή του κόσμου, που εδώ και δεκαετίες έχει υποστεί αλλεπάλληλες δικτατορίες, πραξικοπήματα και εισβολές με πρωταγωνιστή πάντα τις ΗΠΑ.

Το πρόσχημα για την ενεργητικότερη διείσδυση της Ουάσιγκτον σε αυτήν την ειρηνική χώρα ήταν (τι άλλο;) η «ανθρωπιστική βοήθεια», ιδίως μετά τον περσινό καταστροφικό τυφώνα Ότο. Ο αμερικανικός στρατός επικέντρωσε τη «βοήθεια» στις ορεινές περιοχές, όπου κατοικούν ιθαγενικές φυλές – δηλαδή σε περιοχές που από το 1977 θεωρητικά προστατεύονται με απόφαση της κυβέρνησης της Κόστα Ρίκα, ώστε να μην απειληθούν οι ιθαγενείς πληθυσμοί από «εισβολή» επιχειρηματικών κολοσσών και εποίκων. Σταδιακά οι ιθαγενείς άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η «βοήθεια» της SouthCom έπαιρνε περίεργες μορφές: χαρτογράφηση των πατρογονικών εδαφών τους, υποδομές για την εξυπηρέτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κατασκευή ελικοδρομίων και αεροδιαδρόμων, «ενδεικτικές» εξορύξεις και μεταφορά των ορυκτών στις ΗΠΑ για ανάλυση…

 

«Θέλουν τη γη μας και τα δάση μας»

Μιλώντας στο ανεξάρτητο ΜΜΕ TruthOut η Ραφαέλα Τόρες, ακτιβίστρια της φυλής Μπριμπρί, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η ανθρωπιστική βοήθεια είναι πρόσχημα», με τον σύντροφό της Λεονάρντο Μοράλες να συμπληρώνει: «Ήρθαν εδώ οι στρατιώτες και μας μοίραζαν Βίβλους λέγοντας ότι είναι ιεραπόστολοι. Κανείς μας δεν τους πίστεψε. Αυτό που θέλουν είναι να αρπάξουν τη γη μας και τα δάση μας». Σύμφωνα με καταγγελίες των ιθαγενών, οι «ιεραπόστολοι» πραγματοποιούν έρευνες αλλά και στρατιωτικές ασκήσεις σε κοινοτικά εδάφη τα οποία, σύμφωνα με αμερικανικές μεταλλευτικές πολυεθνικές όπως η Alcoa, είναι πλούσια σε χαλκό και χρυσό.

Ήδη στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας οι ιθαγενείς Μπριμπρί, με την υποστήριξη περιβαλλοντικών και αριστερών οργανώσεων, απέτρεψαν τις προτεινόμενες «επενδύσεις» αμερικανικών πολυεθνικών στα εδάφη τους, που χαρακτηρίζονται από μεγάλη βιοποικιλότητα και φιλοξενούν (πέραν των ιθαγενών…) και εκατοντάδες είδη που κινδυνεύουν από εξαφάνιση. Πέρυσι οι μια άλλη φυλή, οι Τερίμπε, κατάφεραν να ανασταλεί η κατασκευή ενός τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος κόστους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκμεταλλευόμενη τις καταστροφές που προξένησε ο τυφώνας Ότο, τώρα η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται με την παρουσία στρατιωτικών μονάδων της SouthCom ως… ιεραποστόλων.

Η αποστολή τους είναι πράγματι ιερή: να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την «ανάπτυξη» στη μοναδική ίσως χώρα της περιοχής που είχε καταφέρει ως τώρα να μην την… βοηθήσουν οι ανθρωπιστές του αμερικανικού Βορρά. Άλλωστε αν κανείς μελετήσει τις επίσημες «κατευθυντήριες γραμμές δράσης» της SouthCom, ανάμεσα στα… γνωστά (καταπολέμηση της τρομοκρατίας, περιφερειακή ασφάλεια κ.ο.κ.) θα βρει επίσημα καταγεγραμμένη την ομολογία ενοχής: «Η SouthCom έχει επίσης ως στόχο να υποβοηθήσει τις σχέσεις μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα»!

 

Ε.Φ.

Πηγή: TruthOut (www.truth-out.org)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!