Στου καφενείου το πολύβουο σαλόνι, αγκυροβόλησα προχτές το μεσημέρι, μόνο που δυσκολεύτηκα ντόκο μοναχικό να ’βρω τον καφέ μου ν’ απολαύσω. Μα της τύχης η θεά τα σκηνοθέτησε όλα μια χαρά. Δυο κορίτσια με φλόγα στη ματιά με προσκάλεσαν μαζί του καφέ το άρωμα να χαρούμε. Η συζήτηση λαγαρή. Τα κορίτσια ταξιδεύουν στου θεάτρου το πέλαγος. Τι σύμπτωση τρελή. Με προσκάλεσαν την παράσταση να δω. Έτσι την Κυριακή την περασμένη βρέθηκα να είμαι θεατής του έργου Ο Ονειροφάγος στο skrow theater, Αρχελάου 5 στο Παγκράτι (τηλ.: 210735842). Το έργο είναι βασισμένο στο παραμύθι του Μίκαελ Έντε O μικρούλης ονειροφάγος.

Στον τόπο της Υπνοχώρας το πιο σημαντικό είναι ο ύπνος ο βαθύς που με όνειρα όμορφα διανθίζεται. Όποιος όνειρα καλά βλέπει, έχει καρδιά ευγενική και καθάριο μυαλό κι εκείνος που το καλλίτερο βλέπει βασιλιάς θα γίνει.

Τι θα συμβεί, όμως, αν ξαφνικά του βασιλιά η κόρη αρχίζει εφιάλτες να βλέπει; Τότε όλοι οι σοφοί του τόπου θα συναθροιστούν το κακό να εξορκίσουν, τη μικρή ν’ απαλλάξουν απ’ τους εφιάλτες. Του κάκου. Τίποτα δεν λειτουργεί. Μέχρι που εμφανίζεται ο μικρός Ονειροφάγος και τη λύση δίνει. Ένα παραμύθι για παιδιά κάθε ηλικίας. Η σκηνοθεσία -έργο δυο νέων κοριτσιών- χρησιμοποιεί το σουρεαλισμό σαν οδηγό στο μαγικό κόσμο των ονείρων.

Τη ρουτίνα το σύστημα ομορφοντύνει με αστραφτερό βελούδο κι είναι αυτή η ρουτίνα περισσότερη απειλητική. Ο σουρεαλισμός αντιτάσσει και σήμερα στα γρανάζια του συστήματος το όνειρο, που ανατρέπει τη θλίψη της πραγματικότητας. Αυτό το όνειρο αναδεικνύει η παράσταση με τρόπο γοητευτικό αλλά και με εντιμότητα. Αξίζει να τη δει κανείς.

Συντελεστές της παράστασης είναι:

Κείμενο-σκηνοθεσία: Bάσια Ατταριάν-Μυρτώ Μακρίδη. Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Τάσαινας. Επιμέλεια κίνησης-χορογραφιες: Έλενα Γεροδήμου. Σκηνικά: Γκάυ Στεφάνου. Κοστούμια: Αλεξία Χρυσοχοίδου. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Φωτογραφίες παράστασης: Ευτυχία Βλάχου. Παίζουν: Μυρτώ Μακρίδη, Σεραφείμ Ράδης, Ιωάννα Ραμπαούνη, Μαρία Φιλίνη.

Η παράσταση παίζεται κάθε Κυριακή στις 12:00. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ. Μειωμένο 8 ευρώ. Καθημερινές για σχολεία με τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ.

 

Μάρκος Δεληγιάννης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!