«Πρεμούρα» της κυβέρνησης να αποσπάσει το «Ναι» του Δήμου Παύλου Μελά για το πρώην στρατόπεδο

Του Τάσου Σταμπουλή*

 

Τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά θα κληθεί ν’ αποφασίσει σε ειδική συνεδρίαση, αν αποδέχεται τη συμφωνία που προτείνει η κυβέρνηση για την απόδοση των χώρων του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά». Συμφωνία, που είχε ανακοινώσει στο περιθώριο της παρουσίας του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και φρόντισε να «κωδικοποιήσει» λίγο καιρό αργότερα, ο διευθυντής του Ταμείου Άμυνας, υποστράτηγος Σταθιάς. Σε μία άτυπη ενημέρωση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ο κ. Σταθιάς με το χαμόγελο στα… χείλη, προχώρησε στη διατύπωση ενός «ωμού» και πολλαπλού εκβιασμού προς τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

Εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής των συμφερόντων του Στρατού και «επιτιθέμενος» στο ΤΑΙΠΕΔ, έφτασε στο σημείο να πει ότι αν ήταν διευθυντής στο ΤΑΙΠΕΔ θα λειτουργούσε αντίθετα! Λες και ο Στρατός ή το ΤΑΙΠΕΔ είναι ιδιωτικές εταιρίες στην αγορά, οπότε λειτουργεί κατά το δοκούν…

Ποιοι είναι οι εκβιασμοί; Καταρχάς, πως αν δεν γίνει δεκτή η συμφωνία, τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι χώροι να δοθούν στο ΤΑΙΠΕΔ για ν’ αξιοποιηθούν χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας! Με λίγα λόγια να ξεπουληθούν σε ιδιώτες… Κατά δεύτερον, πως η όποια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θ’ αποτελέσει «οδηγό» για τους χώρους του άλλου πρώην στρατοπέδου του Δήμου Παύλου Μελά, του «Καρατάσιου». Και τρίτον, ότι επείγει να προωθηθεί γρήγορα η όλη διαδικασία, γι αυτό «χαρίζει» τους 2 μήνες που πέρασαν από τις ανακοινώσεις Σαμαρά στο δημοτικό συμβούλιο και δεν τους προσμετράει ως καθυστέρηση! Το μόνο που δεν είπε, είναι ότι «ο χρόνος μετράει από τώρα»!

Η συμφωνία αυτή, βεβαίως, ανοίγει τους Ασκούς του Αιόλου για τους τελευταίους «πνεύμονες» του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Ο υποστράτηγος είπε ότι στα στρέμματα που θα πάρει ο Στρατός, θα χτιστούν 10-15 σπίτια, άφησε ασαφές το πλαίσιο οικοδόμησης, ακόμα και το ποσοστό που θα παίρνει ο Στρατός, αν ο Δήμος καταφέρει ποτέ να αξιοποιήσει μόνος του τα δεκάδες στρέμματα που θα του ανήκουν. Και προέτρεψε τις παρατάξεις να σκεφτούν το ενδεχόμενο υπόγειου πάρκινγκ (!) όταν φτάσει στην περιοχή το μετρό, «για να μην σας προλάβουν άλλοι» όπως είπε!

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται, σε μία εμφανή προσπάθεια να αποσπαστεί το «ναι» του δημοτικού συμβουλίου, ώστε οι μελλοντικές δεσμεύσεις να θωρακιστούν και με μία ηθική υπόσταση. Αν οι παρατάξεις που εκλέχτηκαν τον περασμένο Μάιο πουν το «ναι», αυτό αποτελεί μεγάλο διαπραγματευτικό ατού για κάθε χρήση…

Στις 24 Νοεμβρίου ο κάθε δημοτικός σύμβουλος θα κληθεί στην πραγματικότητα ν’ αποφασίσει το εξής: Ή θα βάλει την υπογραφή του στην «ταφόπλακα» των τελευταίων ελεύθερων χώρων της Θεσσαλονίκης ή θα διατυπώσει με αυτήν την υπογραφή ένα σθεναρό «όχι» στα μεγαλόπνοα σχέδια των μεγαλοεργολάβων της χώρας.

 

* Ο Τάσος Σταμπουλής είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Παύλου Μελά

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!