Σε διενέργεια δημοψηφίσματος καλεί η Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά

 

Στις αρχές του μήνα συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά με θέμα, μεταξύ άλλων, την επικύρωση της συμφωνίας με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας για το καθεστώς χρήσης του ομώνυμου στρατοπέδου. Η πρόταση συμφωνίας παραχώρησης προβλέπει ένα μέρος του στρατοπέδου να παραχωρηθεί στον Δήμο, ενώ 52 στρέμματα να παραχωρηθούν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και 8 στρέμματα στη Μητρόπολη Νεάπολης.

Μετά την παρέμβαση πολιτών που διεκδικούν να παραχωρηθεί το στρατόπεδο στο Δήμο και να λειτουργήσει ως ελεύθερος χώρος, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διαλύθηκε, χωρίς να πάρει κάποια απόφαση. Παρόλα αυτά επειδή τα χρονικά πλαίσια είναι στενά, οι καταληκτικές ημερομηνίες πλησιάζουν και έχει αποφασιστεί ειδική συνεδρίαση για το θέμα, χωρίς να έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία, οι κάτοικοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής συνεδρίασης μέσα στις γιορτές.

Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε και στον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη συνάντησή του με τους δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε στον πρωθυπουργό, από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα 52 στρέμματα που προορίζονται για στρατιωτικές κατοικίες να ανταλλαχθούν με διαμερίσματα στην περιοχή, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατο. Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ όσο και το πρωθυπουργικό γραφείο, προσπαθούν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά και να εφησυχάσουν την τοπική κοινωνία. Οι πολίτες όμως δείχνουν ότι δεν επαναπαύονται. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση που κάνει η Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά για τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος. Για την προώθηση της συγκεκριμένης πρότασης αλλά και τον σχεδιασμό των επόμενων δράσεων πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Πέμπτη 22/12 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου.

 

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας για τοπικό δημοψήφισμα

«Η προωθούμενη, από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, συμφωνία “παραχώρησης” μεταξύ του Δήμου Παύλου Μελά και του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά με τους γνωστούς επιβαρυντικούς όρους για το περιβάλλον και τα οικονομικά του Δήμου, έφθασε για επικύρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να επιτευχθεί λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων. Ακολούθησε ο κυνικός εκβιασμός του Π. Καμένου “ή θα παραχωρηθούν τα 52 στρ. για κατασκευή κατοικιών στρατιωτικών ή δεν έχει συμφωνία” και η προθυμία του Δημάρχου να ενδώσει άμεσα. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ήταν απόλυτη η διαφωνία του κινήματος για την διεκδίκηση των στρατοπέδων, όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε οποιαδήποτε δόμηση εντός των ελεύθερων χώρων. Ακόμη η μη αποδοχή της συμφωνίας αυτής εκφράσθηκε σε κάθε περίπτωση και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο απ’ όλες τις παρατάξεις εκτός από αυτήν του πρώην Δημάρχου Διαμαντή Παπαδόπουλου που προωθούσε τα δικά του σχέδια προσπαθώντας να υλοποιήσει το νόμο του πολιτικού του πάτρωνα Τσοχατζόπουλου. Δεν νομιμοποιείται λοιπόν το Δ.Σ. να αποφασίσει για θέμα για το οποίο οι περισσότεροι σύμβουλοί του εκλέχθηκαν με άλλες απόψεις. Το θεσμικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να δώσει λύση δημοκρατική είναι το τοπικό δημοψήφισμα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και όπως πραγματοποιήθηκε το 2014 στην πόλη μας για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Γιατί υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα ουσίας της συμφωνίας: Η προνομιακή στεγαστική μεταχείριση μιας ειδικής κοινωνικής κατηγορίας (στρατιωτικών), την εποχή των πλειστηριασμών κατοικιών των θυμάτων της μνημονιακής κρίσης, συνιστά προκλητική κοινωνική αδικία με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία κομματικής πελατείας για τον υπουργό.

Η μη διασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων για την διαμόρφωση του χώρου και την ανακατασκευή των υφισταμένων κτιρίων (τα 10 από τα 100 εκατ. για όλους τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, που υποσχέθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, δεν είναι διασφαλισμένα ούτε επαρκή) προοιωνίζει την είσοδο ιδιωτών με συμβάσεις παραχώρησης και την εμπορευματοποίηση του χώρου, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη σύμβαση.

Οι κρίσιμες αποφάσεις για τέτοια μείζονα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα δεν μπορούν να λαμβάνονται ερήμην και στο όνομα των πολιτών-δημοτών, παρά μόνο αδιαμεσολάβητα από τους ίδιους με τοπικό δημοψήφισμα. Εκφυλισμός και στρέβλωση της δημοκρατίας είναι η εν λευκώ εξουσιοδότηση για 4-5 χρόνια των εκπροσώπων, να αποφασίζουν κατά το δοκούν επί παντός επιστητού, όταν μάλιστα έτσι δημιουργούνται ανεπίστροφα τετελεσμένα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Όσοι από τους αγωνιστές του κινήματος διεκδίκησης των ελεύθερων χώρων δεν προσχώρησαν στον “ρεαλισμό” της διαχείρισης που υπονομεύει το μέλλον του τόπου μας, με κοινωνική μεροληψία, καλούνται σε συνάντηση για να συζητήσουμε την οργάνωση της υπεράσπισης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!