Του Αντώνη Μιχαλάκη. Το διήμερο 27-28/5 η διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά παραχώρησε τμήμα του πρώην στρατοπέδου Π. Μελά στους οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Η διοίκηση του Διαμαντή Παπαδόπουλου άφησε το χώρο τελείως απροστάτευτο και, κατά τα λεγόμενα εκπροσώπων των συνδέσμων του ΠΑΟΚ, συμφώνησε να γίνουν γκράφιτι (αναφέρεται και στην αφίσα) σε 12 τουλάχιστον κτίρια. Προφανώς και δεν γνωρίζουμε το τι διημείφθη μέχρι την τελική συμφωνία μεταξύ οργανωμένων οπαδών και Δήμου. Και επειδή η διαφάνεια δεν είναι μέχρι τώρα προσόν του Δημάρχου, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ «επενδυτή» της περιοχής-πρώην προέδρου του ΠΑΟΚ και του Δημάρχου, βοήθησαν στη συμφωνία για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό δεν έγινε για λίγα ψηφαλάκια ή για αλληλοεξυπηρέτηση με απώτερο σκοπό την οικοδόμηση του ΑΓΝΟ. Άλλωστε ο Δήμαρχος θα έχει τη δυνατότητα να διαψεύσει αυτές τις σκέψεις με την πρακτική του και την πολιτική του στάση.
Η δήλωση του κ. Βενιζέλου περί παραχώρησης του στρατοπέδου κατά χρήση στο Δήμο θέτει επί τάπητος σημαντικά ζητήματα:
1) Ποιο είναι το πλήρες κείμενο της απόφασης του Δ.Σ. του ΤΕΘΑ;
2) Υπάρχει συμφωνία μεταξύ Δήμου και ΤΕΘΑ και τι ακριβώς προβλέπει;
3) Τι είναι αυτό που καθόρισε τα 30 χρόνια παραχώρησης κατά χρήση και όχι π.χ. 40, 50,60 ή 100 χρόνια;
4) Τι θα γίνει μετά την πάροδο των 30 χρόνων και ενώ θα εξακολουθεί να ισχύει ο Ν.2745/99;
5) Σε ποια περίπτωση αίρονται οι λόγοι παραχώρησης και ανακαλείται η παραχώρηση σύμφωνα με το άρθρο 84 του Ν.3883/2010;
6) Από πού θα αντληθούν τα ίδια κεφάλαια του Δήμου για αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη διαμόρφωση του χώρου;
7) Γιατί για την παραχώρηση χώρου στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός;
8) Γιατί δεν έγινε η παραχώρηση για χρήση χωρίς ανταλλάγματα αφού υπήρχε η δυνατότητα από το άρθρο 84 του Ν.3883/2010;
9) Ποια περιοχή έχει υπόψη της η Διοίκηση για την παραχώρηση κατά χρήση 30 χρόνων «που είναι κατάλληλη από πλευράς χωροταξικής, πολεοδομικής και δασικής νομοθεσίας» για τα 30 στρ. για ΣΟΑ;
10)   Γιατί ο Δήμος θα αναλάβει όλα τα έξοδα διαμόρφωσης του στρατοπέδου αλλά στην περίπτωση εσόδων από την όποια εκμετάλλευση θα πρέπει να υπάρχει και ανταποδοτική διασφάλιση του ΤΕΘΑ;
Η συγκεκριμένη εκδήλωση εγείρει σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με το μέλλον του χώρου. Αν η αισθητική της προσομοιάζει με το όραμα του Δήμου για το στρατόπεδο τότε η χειροβομβίδα έχει απασφαλιστεί. Και η ευθύνη των τοπικών αρχόντων είναι μεγάλη.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!