ΔΕΘ 2009: Η ΕΥΑΘ είναι στα πρόθυρα της ιδιωτικοποίησης, η τότε κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ανοιχτή πρόσκληση για την εξαγορά πακέτου μετοχών, καθώς και διάθεση του management. Την 5η Οκτωβρίου 2009 θα άνοιγαν οι προσφορές και την 13η Οκτώβρη θα ανακοινωνόταν ο πλειοδότης. Πάγωσαν όλα λόγω των εκλογών της 4ης Οκτώβρη…
ΔΕΘ 2010: Ένα χρόνο μετά, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ είναι στο καθημερινό πρόγραμμα όλων των ΜΜΕ, οι τότε κοινοπραξίες για την ιδιωτικοποίηση παραμένουν ενεργές και περιμένουν το σύνθημα για την κατάθεση προσφορών και η σημερινή κυβέρνηση που τότε διακήρυττε την απόλυτη αντίθεση της στην ιδιωτικοποίηση, σήμερα καλείται να βάλει κάποια όρια στα όσα ορίζει το Μνημόνιο και οι συνέπειές του.
Καλείται να βάλει κάποια όρια όχι απλά και μόνο επειδή ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προεκλογικά, ούτε για λόγους πολιτικού κόστους, καλείται να βάλει κάποια όρια διότι, πολύ απλά, η ΕΥΑΘ δεν είναι προβληματική επιχείρηση (αν μπορούμε να καλούμε επιχείρηση μια εταιρία που παρέχει ένα φυσικό αγαθό).

Δεν θα αναφερθούμε στα αυτονόητα περί φυσικού αγαθού και μονοπωλίου, ούτε θα επαναλάβουμε τις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων του νερού παγκοσμίως, ο έχων ελάχιστη ευαισθησία τα αντιλαμβάνεται αμέσως.
Θα πρέπει να τονίσουμε, όμως, ότι η ΕΥΑΘ προσπαθεί να μπει σε μια νέα εποχή. Το πάγωμα όλων των επενδύσεων των προηγούμενων ετών, η τραγική μείωση προσωπικού και η ακραιφνής προβολή της κερδοφορίας της και μόνο, που ως στόχο είχαν την προσέλκυση των βαρόνων του νερού, έφεραν την απαξίωση της εταιρίας στους συμπολίτες μας.
Στη νέα εποχή η ΕΥΑΘ, για πρώτη φορά, παράγει λίπασμα ανακατεργάζοντας την λυματολάσπη, για πρώτη φορά προχωράει σε απομάκρυνση λύματολάσπης από τις εγκαταστάσεις της Σίνδου, αντικατάσταση απαρχαιωμένων δικτύων και αντιλαμβάνεται πλέον ότι η πρόσληψη προσωπικού είναι μονόδρομος για την εύρυθμη λειτουργία της, που δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.
Καλείται, λοιπόν, η κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι η ΕΥΑΘ προσπαθεί, είναι πλέον στα χέρια του αρμοδίων να αφήσουν μια κερδοφόρα επιχείρηση να προχωρήσει. Θα το κάνουν; Θα βάλουν όρια στις απαιτήσεις του Μνημονίου; Οι πρόσφατές αυξήσεις των τιμολογίων μας προϊδεάζουν αρνητικά.

Αρχοντόπουλος Γιώργος,
Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!