Η ανακατάληψη της Παλμύρας από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία τράβηξε την προσοχή της κοινής γνώμης μάλλον εξαιτίας των διεθνώς γνωστών και πανέμορφων αρχαίων μνημείων της – που καταστράφηκαν εν μέρει από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Όμως η σημασία της πλέον πρόσφατης ήττας του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι μονάχα συμβολική, καθώς όποιος ελέγχει το πέρασμα της Παλμύρας ελέγχει και μια στρατηγική περιοχή της Συρίας.

Αυτή η πρώτη μεγάλη στρατιωτική νίκη του Άσαντ δεν οφείλεται κυρίως στην εμπλοκή αξιόμαχων μονάδων του τακτικού στρατού, όπως έμμεσα διαρρέει το συριακό καθεστώς. Είναι γεγονός βέβαια ότι, χάρη στη ρωσική βοήθεια, ο Άσαντ κατάφερε να συγκροτήσει επίλεκτες μονάδες που πλέον πολεμούν στα σοβαρά κατά των τζιχαντιστών. Όμως στην Παλμύρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο άλλοι δύο παράγοντες. Πρώτον, η άμεση εμπλοκή της ρωσικής αεροπορίας, που άνοιξε το δρόμο στις χερσαίες δυνάμεις. Και δεύτερον, η συμμετοχή στην τελική επίθεση μεγάλων μονάδων της λιβανέζικης Χεζμπολά και Ιρανών εθελοντών – δηλαδή μαχητών που είναι και εμπειροπόλεμοι και αποφασισμένοι.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η ιδιότυπη αλλά λειτουργική συνεργασία σημείωσε μια πρώτη μεγάλη (και επικοινωνιακά) επιτυχία. Έτσι τώρα το συριακό καθεστώς προσανατολίζεται στην ανακατάληψη της Ράκα – δηλαδή της «καρδιάς» του Ισλαμικού Κράτους. Και την ίδια στιγμή, ενθαρρυμένος από τις επιτυχίες του, ο Άσαντ ανεβάζει τους τόνους εναντίον του Ερντογάν και της σαουδαραβικής μοναρχίας, δηλαδή των περιφερειακών δυνάμεων που χρηματοδότησαν και εξόπλισαν τους αντικαθεστωτικούς ισλαμιστές.

Το μπαλάκι τώρα είναι στο στρατόπεδο της Δύσης και ιδίως των ΗΠΑ: Θα το πάρουν απόφαση ότι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν δίχως μεγάλο κόστος; Και άρα θα προχωρήσουν σε μια συμφωνία με τον Πούτιν για τη «διευθέτηση» της σύρραξης με αμοιβαίες υποχωρήσεις, και πιθανά με μια ομαλή μετάβαση σε ένα «μετα-Άσαντ» καθεστώς; Σ’ αυτήν την περίπτωση θα αυξηθεί η πίεση που ήδη νιώθουν η Άγκυρα και το Ριάντ, και οι ήδη στριμωγμένοι ισλαμιστές πιθανά θα υποστούν μια οριστική ήττα επί συριακού εδάφους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!