Του Γιώργου Αβαρλή*

 

Η πρωτοβουλία, η παράταξη με την οποία ο κ.Μπουτάρης διεμβόλισε την παντοκρατορία Παπαγεωργόπουλου βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Συγκρούσεις χωρίς τελειωμό μεταξύ αιρετών της παράταξης οδηγούν σε σχίσμα εν όψει των Δημαιρεσιών που προβλέπει ο νόμος στο μέσον της πενταετούς θητείας, εκάστης Δημοτικής Αρχής. Στο κτήμα του κ.Δημάρχου στο Γιαννακοχώρι Νάουσας έγινε η μεγάλη σύναξη όλης της παράταξης. Μάταια όμως αναμένονταν κάποιοι από τους αιρετικούς. Τελικά η πολυπόθητη συμφιλίωση δεν επήλθε και έτσι κάποιοι πέρασαν καλά και άλλοι καλύτερα.

Στις 10/10 συνεκλήθη και το Δημοτικό Συμβούλιο με το μεγαλύτερο θέμα που απασχολεί κάθε έτος τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Απολογισμός και ισολογισμός προηγούμενου φορολογικού έτους.

Ο απολογισμός επιβεβαίωσε την αυτονόητη για μας απόκλιση μεταξύ προϋπολογισθέντων και εισπραχθέντων εσόδων. Η απόκλιση έφτασε στο δυσθεώρητο αρνητικό ύψος του 43,50%. Αντίστοιχη μείωση εννοείται ότι υπήρξε στις δαπάνες μιας και ο νόμος προβλέπει ότι τα δύο κονδύλια πρέπει να είναι ισοσκελισμένα. Η κεντρική κυβέρνηση αν έχει απόκλιση 5% τρομάζει, στον Δήμο Θεσσαλονίκης όμως σφυρίζουν αδιάφορα.

Ο ισολογισμός παρουσιάστηκε με μια σωρεία παρατηρήσεων από τους ορκωτούς ελεγκτές που για πρώτη φορά μας αιφνιδίασαν με τα αριθμητικά μεγέθη τους.

Α. Η Νομική Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι οι εκκρεμείς αγωγές κατά του Δήμου ανέρχονται στο ποσό των 86,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Β. Οι καταλογισμοί των βεβαιωμένων απαιτήσεων για τις υπεξαιρέσεις της ολένουσας περιόδου Παπαγεωργόπουλου ανέρχονται στο ποσό των 77 εκατομμυρίων ευρώ.

Γ. Δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτούν με επιβεβαιωμένες επιστολές απαιτήσεις οφειλετών συνολικού ποσού 16,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Όλα αυτά τα ποσά στο μεγαλύτερο μέρος τους θα κληθεί να καλύψει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο προσεχές μέλλον. Πως θα λειτουργήσει; Τι «απαντάει» η Διοίκηση; Το δάνειο των 37,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με χαμηλό επιτόκιο μας περιμένει. Ιδού το τυράκι. Η φάκα όμως είναι μεγάλη. Το Ντιτρόϊτ στις Η.Π.Α. και ο Δήμος Σαλαμίνας στην Ελλάδα δείχνουν τον δρόμο. Πτώχευση και αναγκαστική διαχείριση.

Ας ελπίσουμε ότι ο Θεός(;) θα βάλει το χέρι του και η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται για να εγκριθεί το δάνειο δεν θα υπάρξει.

 

*Ο Γιώργος Αβαρλής είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!