Δεν έχει πάτο το βαρέλι των υπεξαιρέσεων στον Δήμο Θεσσαλονίκης

 

Την προηγούμενη εβδομάδα επιθεωρήτρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επέδωσε στον Δήμο Θεσσαλονίκης ένα νέο ποσόν οφειλής της τάξης των 6.900.000,00€ συν προσαυξήσεις 9.900.000,00€. Συνολική αξία 16.800.000,00€. Τα ποσά αυτά αφορούν νέους καταλογισμούς της γνωστής περιόδου 1998-2008, περιόδου των μεγάλων υπεξαιρέσεων από τα ταμεία του Δήμου. Είναι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές διαφόρων ταμείων.

Στην έκθεσή της η κ. επιθεωρήτρια, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει με συγκριτικά στοιχεία διαφορές στις καταβολές και, το χειρότερο όλων, χρήση πλαστών ενταλμάτων πληρωμής.

Τίθεται εύλογα το ερώτημα: Αυτό το βαρέλι των υπεξαιρέσεων δεν έχει πάτο; Μάλλον όχι.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 11/01/2016, ο εκπρόσωπος της παράταξης Ανοιχτή Πόλη αλλά και η αντιδήμαρχος Οικονομικών έθεσαν το ζήτημα σε όλο του το μέγεθος, ζητώντας να λάβει τέλος αυτή η ιστορία. Εδώ όμως τίθεται ένα άλλο ερώτημα: Γιατί η Διοίκηση Μπουτάρη όταν ανέλαβε το Δήμο το 2010 και ενώ ήδη γνώριζε ότι είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για κακοδιαχείριση, δεν ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να προβούν άμεσα στους σχετικούς ελέγχους; Άλλωστε, αυτή η διαδικασία είναι μια θεσμοθετημένη υποχρέωση της πολιτείας. Αν, μάλιστα, διενεργούνταν οι έλεγχοι ανά τριετία όπως θα έπρεπε, το σίγουρο είναι ότι οι υπεξαιρέσεις θα είχαν αποκαλυφθεί άμεσα με αποτέλεσμα ο δήμος και οι δημότες να μην καλούνται σήμερα να καταβάλουν τέτοια τεράστια ποσά.

Ένα ανάλογο ζήτημα επίσης: Ποια είναι η ευθύνη των υπαλλήλων του δήμου και των ασφαλιστικών ταμείων; Ποιοι είναι οι φυσικοί και ποιοι οι ηθικοί αυτουργοί; Ελπίζουμε ότι η Διοίκηση, αν δεν έχουν παραγραφεί τα δικαιώματά της, να κινήσει έστω και τώρα τις νομικές ενέργειες που δύναται να ασκήσει.

Η πρόταση της Ανοιχτής Πόλης ήταν: Η Δημοτική Αρχή να κινηθεί προς πάσα κατεύθυνση ώστε να διεκδικήσει τα υπεξαιρεθέντα και ταυτόχρονα να έρθει σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ώστε: α) να διαγραφούν οι προσαυξήσεις και β) να βρεθεί τρόπος είτε να απαλλαγεί ο δήμος με μηδενισμό της κύριας οφειλής είτε να γίνει διακανονισμός που θα εξοφλείται από πρόσθετη χρηματοδότηση.

Δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθούν αυτά τα χρήματα από τον Προϋπολογισμό και να στερηθεί ο δημότης αυτής της πόλης τα όποια έργα και παροχές προβλέπονται για το 2016.

Η λύση είναι μόνο πολιτική. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα απάντηση στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

 

Γιώργος Αβαρλής, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την Ανοιχτή Πόλη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!