Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 30/05, συνέβησαν τα άπειρα «ευτράπελα». Ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, απουσίαζε σε ταξίδι στις ΗΠΑ, όπου σύλλογοι και οργανώσεις τού απένειμαν διάφορα μετάλλια. Αφού λοιπόν δεν ήταν παρών, βρήκαν την ευκαιρία κάποιοι Σύμβουλοι της παράταξής του να ξεθυμάνουν την οργή τους -για ποιο λόγο άραγε;- στοχοποιώντας την αντιδήμαρχο Οικονομικών κα Ρανέλα.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης, Γιώργος Αβαρλής, έθεσε κάποια ερωτήματα σχετικά με την απευθείας ανάθεση για τα πέντε προσεχή έτη -δυστυχώς με την ίδια αμοιβή- της μηχανογραφικής υποστήριξης του λογισμικού που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες του Δήμου.

Αμέσως μετά έλαβαν το λόγο οι κ.κ. Αρβανίτης και Κουράκης -σύμβουλοι της πλειοψηφίας- και κατάφεραν να μετατρέψουν τον χώρο σε αρένα. Και τι δεν είπαν! Στο αποκορύφωμα, μάλιστα, της διένεξης ο κ. Αρβανίτης έφτασε να ζητήσει την παραίτηση της αντιδημάρχου Οικονομικών, αυτοπροτεινόμενος με περισσή έπαρση για τη θέση της, σαν ο θεόσταλτος σωτήρας που θα δώσει τη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας. Το τι έκανε, βέβαια, ο ίδιος όταν επί έναν χρόνο διετέλεσε αντιδήμαρχος Οικονομικών περιμένουμε να μας το πει… κάποτε.

Σε αυτό το σημείο διεκόπη η συνεδρίαση αφού η αντιδήμαρχος για να διατηρήσει την αυτοκυριαρχία και την αξιοπρέπειά της αποχώρησε από την αίθουσα. Το αποτέλεσμα ήταν να αναβληθεί η λήψη απόφασης και περιμένουμε όλοι το τι μέλλει γενέσθαι στην επόμενη συνεδρίαση, στις 13/06, όπου βέβαια θα είναι παρών ο κ. Μπουτάρης.

Ένα σοβαρότερο θέμα που συζητήθηκε στην ίδια συνεδρίαση, αλλά η παράταξη της Πρωτοβουλίας το υπερψήφισε ελαφρά τη καρδία, ήταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του δήμου μας κατά 75.000.000,00 ευρώ.

Αυτή η αύξηση πώς θα γίνει; Με κεφαλαιοποίηση δημοτικής περιουσίας -ακίνητα, δωρεές- όπου όμως, η αξία τους προσδιορίζεται με τις τρέχουσες αντικειμενικές τιμές του Υπουργείου Οικονομικών. Στο εύλογο ερώτημα των συμβούλων της Ανοιχτής Πόλης «μα υπάρχουν σήμερα αντικειμενικές τιμές;» η απάντηση ήταν… σιγή ιχθύος!

Όταν μικρές επιχειρήσεις υποχρεούνται βάση της κείμενης νομοθεσίας να αποτιμούν τα πάγια περιουσιακά τους στοιχεία στην εμπορική τους αξία, οι «προφέσορες» του δήμου μας για ευνόητους λόγους χρησιμοποιούν ανύπαρκτα ποσά.

Ποιοι είναι αυτοί οι ευνόητοι λόγοι; Τα υψηλά ίδια κεφάλαια βοηθούν στο να περάσει η Δημοτική Αρχή με καλύτερους όρους τους ελέγχους Πιστωτικών Ιδρυμάτων, ώστε να δανειοδοτηθεί για να ξεκινήσει κάποια έργα μεγάλης κλίμακας, αμφιβόλου όμως αποτελέσματος.

Περιμένουμε την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να γελάσουμε ή να κλάψουμε;

 

Γιώργος Αβαρλής
Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Κίνησης
“Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη”

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!