Του Σωκράτη Μαντζουράνη

 

«Η χώρα, αλλάζει κατεύθυνση και προσανατολισμό». Το δήλωσε με αριστερή περηφάνια, με ταξική σαφήνεια και ευρωπαϊκή βεβαιότητα ο πρωθυπουργός σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, που κατά τύχη ήταν ανοιχτό στις τηλεοπτικές κάμερες.

Είμαι αναγκασμένος να συμφωνήσω με τον κ. πρωθυπουργό. Συμφωνώ απόλυτα.

Μας φτιάχνουν συνειδητά και μεθοδικά μιαν άλλη πατρίδα.

«Κανονική» τη λένε, «ευρωπαϊκή» τη λένε, «σύγχρονη» τη λένε, μιαν ολοκαίνουργη χώρα μάς υπόσχονται, μια σοσιαλιστική χώρα σε μια καπιταλιστική Ευρώπη.

Τούτη τη νέα Ελλάδα, εγώ θα την ονόμαζα χώρα του «περάσαμε και χειρότερα, έχει ο Θεός».

Μας φτιάχνουν μια «κανονική» χώρα.

– Θα είναι πια «κανονικότητα» η μερική απασχόληση, το μεροκάματο των 7-8 ευρώ, η σύνταξη-βοήθημα, η ανεργία, η μετανάστευση των νέων, οι πλειστηριασμοί των σπιτιών μας, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, το άρρωστο σύστημα υγείας, τα «σχολικά γεύματα», τα…, τα…

– Θα είμαστε πια μια ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα, που θα έχει παραχωρήσει την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία της στους «επενδυτές» και στους «εταίρους» της, το Κοινοβούλιό της στους «θεσμούς» και το μέλλον της στους «δείκτες» και στα «πλεονάσματα».

– Θα γίνουμε, επιτέλους, μια χώρα με «αριστερή» κυβέρνηση που θα στηρίζετε στους «έντιμους Καμένους», στους ανανήψαντες «Κουρουμπλήδες», στους κομμουνιστές «Κατρούγκαλους» και στα νέα κοινωνικά και επιχειρηματικά «αριστερά τζάκια».

– Μας φτιάχνουν μια νέα πατρίδα, όπου το λαϊκό κίνημα θα είναι «ωσεί παρών», πάντα stand by, για την Πρωτομαγιά και τη ΔΕΘ, τα συνδικάτα ανύπαρκτα, αλλά οι «συνδικαλιστές» υπαρκτοί και διαθέσιμοι για «αγώνες», το κόμμα πανέτοιμο να διαφωνήσει με την κυβέρνησή του, πιο έτοιμο να κατασπαράξει κάθε «Κούλη» και πάντα σε εγρήγορση να προτείνει τη στελέχωση «άνευ αμοιβής», του νέου «αριστερού» μηχανισμού.

– Μας προορίζουν για κράτος-παράδειγμα, της «νέας Ευρώπης» που ετοιμάζουν. Με κυβέρνηση «αριστερή», επαναστατική και υπάκουη:

«Μέχρι το Νοέμβρη, να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα που μας ζήτησαν. Να μη δώσουμε κανένα “πάτημα” στους εταίρους μας», απαίτησε από τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός.

Καθένας καταλαβαίνει πως η φιλοδοξία της πρώτης φοράς αριστερής-δεξιάς κυβέρνησης, δεν είναι να καταγράψει ένα απλό και πρόσκαιρο πολιτικό success story.

Η δουλειά, που έχει αναλάβει, είναι -όπως φαίνεται και ομολογείται- «η χώρα να οδηγηθεί σε μια νέα εποχή».

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, τούτο το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Χρειάζονται χειροπιαστές και μακρόχρονες αποδείξεις στους «εταίρους» μας, πως θα συνεχιστεί η καλή δουλειά.

Και ο πρώτη φορά αριστερός πρωθυπουργός, διαβεβαιώνει πως είναι έτοιμος για τέτοιες εγγυήσεις: «Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να διασφαλίσουμε αυτή την πορεία της χώρας», διακηρύττει μετά πάθους.

Δεν τον αμφισβητώ καθόλου.

Όμως σε τούτη την επιχείρηση, ο «οδηγητής της νέας σελίδας», δεν είναι ο μόνος διεκδικητής της νέας πατρίδας.

Υπάρχει και η πολύπειρη δεξιά που διεκδικεί κι’ αυτή τη «νέα Ελλάδα» της καινούργιας Ευρώπης.

Ομολογώ πως το επιχείρημα του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο πως μόνο αυτός μπορεί, ήταν συντριπτικό υπέρ του:

«Ιδεολογία της Ν.Δ. είναι τα μέτρα των δανειστών. Εμείς υλοποιούμε αυτά τα μέτρα, αλλά η ιδεολογία μας είναι αριστερή. Αυτή είναι η βαθιά ιδεολογική μας διαφορά».

Άρπα την Κούλη…

«Θα αλλάξουμε την πραγματική εικόνα της καθημερινότητας, άρα πρέπει να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα των δανειστών».

Ξανά φάτην Κούλη…

Πάρτε κι’ εσείς οι απανταχού αριστεροί για να ’χετε.

Για να μάθετε όλοι, πως τούτη η «αριστερά» δίνει μάχες, δεν αστειεύεται.

Δε ξέρω, ίσως να φταίει η ηλικία η έρμη, ίσως αυτό το «πολλά είδαν τα μάτια μου», όμως τούτη η κατάσταση με τρομάζει.

Και δε μιλώ για τα σχέδιά τους να «γυρίσουμε σελίδα». Αυτή είναι η δουλειά τους.

Με ανησυχεί τούτη η κοινωνική άπνοια, η αφασία του «κινήματος», η κούφια λογοδιάρροια του αντίπαλου «στρατοπέδου», σε τούτη την πασιφανή προσπάθεια δημιουργίας ενός προτεκτοράτου προς υπόδειγμα και εκφοβισμό.

Πόσο θέλω να έχω λάθος…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!