Το ισλαμοφασιστικό καθεστώς της Άγκυρας επέβαλε –διά τουρκικού δικαστηρίου– στον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο, Σενέρ Λεβέντ, ποινή φυλάκισης ενός έτους. Ο Σενέρ Λεβέντ κατηγορήθηκε, διώχθηκε και καταδικάστηκε για ένα δημοσίευμα της εφημερίδας του Αφρίκα-Αβρούπα. Για μια γελοιογραφία που θεωρήθηκε από την Άγκυρα ως «προσβλητική», για τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την καταδίκη του ανακοίνωσε σε ανάρτηση του ο ίδιος ο Λεβέντ: «Δικασθήκαμε και αθωωθήκαμε σε δικό μας “δικαστήριο” για την ίδια υπόθεση. Ωστόσο, επειδή δεν αναγνώρισαν την απόφαση του δικαστηρίου μας, ξεκίνησαν νέα δίκη για την ίδια υπόθεση στην Άγκυρα. Και με καταδίκασαν ερήμην μου». Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος προσθέτει και τα εξής: «Η φασιστική κυβέρνηση στην Άγκυρα, η οποία έχει εντείνει τις πιέσεις της προς εμάς, στοχεύει και προσπαθεί να εκφοβίσει στη χώρα μας όλους όσους αντιτίθενται στην ίδια. Όπως εκείνοι δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του δικού μας “δικαστηρίου” και εγώ δεν αναγνωρίζω την απόφαση του δικού τους δικαστηρίου. Η δικαιοσύνη που έχει στριμωχτεί ανάμεσα στα δυο χείλη ενός δικτάτορα είναι ήδη νεκρή στην Τουρκία».

Ο Σενέρ Λεβέντ διεξάγει αντικατοχικό αγώνα στα Kατεχόμενα. Αναμετρήθηκε πολλές φορές με το κατοχικό καθεστώς, με το καθεστώς της Άγκυρας διακινδυνεύοντας τη ζωή του. Ο Ερντογάν θέλοντας να εξουδετερώσει κάθε αντίθετη με αυτόν φωνή, μεθόδευσε την καταδίκη του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου. Αυτό που επιβάλλεται είναι η προστασία του Λεβέντ, ο οποίος είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μπορεί η ποινή να έχει μετατραπεί σε χρηματικό πρόστιμο, ωστόσο είναι προφανές πως ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος παραμένει –όπως και εδώ και χρόνια– στο στόχαστρο του Ερντογάν. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατρέψει εκ νέου την απόφαση και να συλλάβει τον Λεβέντ και να το ρίξει στα μπουντρούμια του Αττίλα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!