Παρέμβαση στον δήμαρχο Β. Λαμπρινό – Τρεις δήμοι και μία περιφέρεια έχουν υπογράψει ήδη σχετική διακήρυξη

 

Εξαπλώνεται και στην Κρήτη το κίνημα κατά της Διατλαντικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) που εν κρυπτώ διαμορφώνεται μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ηράκλειο τα μέλη της Οικολογικής Παρέμβασης ζήτησαν και επισήμως από τον τοπικό Δήμο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Δήμων Αιγάλεω, Κέρκυρας και Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κηρύσσοντας την πόλη ως Ζώνη Ελεύθερη από την ΤΤΙΡ.

Στις 26 Απριλίου τα μέλη της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου συναντήθηκαν με το δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, υποβάλλοντας γραπτώς το αίτημά τους προς συζήτηση και λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση, πρόκειται για μια συμφωνία οι συζητήσεις για την οποία γίνονται με πλήρη αδιαφάνεια και έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου από το Ευρωκοινοβούλιο ή τα εθνικά κοινοβούλια, ενώ τονίζουν πως με την εφαρμογή της θα επέλθουν σημαντικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό, εργασιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κεκτημένο.

«Κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα των τροφίμων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αγροτική παραγωγή, τα εργασιακά δικαιώματα, τα κοινά αγαθά, η ίδια η εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και κύρια το κράτος δικαίου βρίσκονται σε κίνδυνο» αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ ως παράδειγμα δίνεται η δυνατότητα που θα έχουν πλέον οι εταιρείες να προσφύγουν σε μια επιτροπή διαιτησίας, παρακάμπτοντας εθνικό και ευρωπαϊκό δικαστήριο, μηνύοντας κράτη για διαφυγόντα κέρδη όταν αυτά εφαρμόζουν περιβαλλοντική, εργασιακή ή άλλη νομοθεσία.

Τα μέλη της ΟΠΗ τόνισαν στο δήμαρχο πως στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί σημαντικά κινήματα πολιτών ενάντια στην TTIP με τη συγκέντρωση 3,3 εκατ. υπογραφών εναντίον της συγκεκριμένης συμφωνίας. Ειδικά στο χώρο της Αυτοδιοίκησης έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο δήμων και περιφερειών ως «Ζώνες Ελεύθερες από την TTIP» με Δημοτικά Συμβούλια μεγάλων δήμων όπως του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, της Βαρκελώνης στην Ισπανία και του Μπίρμινχαμ στην Αγγλία, πόλεις και περιφέρειες στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ιρλανδία, στο Βέλγιο κ.ά. να κηρύσσουν τις περιοχές τους TTIP FREE ZONES.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες ώστε να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο δίκτυο δήμων και περιφερειών και για αυτό το λόγο τα μέλη της ΟΠΗ παρέδωσαν στο δήμαρχο Ηρακλείου το σκεπτικό των συλλογικών αποφάσεων των τριών δήμων και της μίας περιφέρειας που έχουν ήδη προχωρήσει στη σχετική διαδικασία. Ο Β. Λαμπρινός δεσμεύθηκε να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

 

Μ.Δ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!