Έντονη είναι η ανησυχία στον αγροτικό κόσμο της Ευρώπης αλλά και στους Ευρωπαίους πολίτες, από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται ανάμεσα στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ, για τη δημιουργία της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου (ΤΤΙΡ). Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, όπως είναι η ακριβής ονομασία του στόχου που έχουν θέσει οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. είναι μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε κλίμα μυστικότητας με τον αποκλεισμό των πολιτών, αλλά με τη συμμετοχή πανίσχυρων λόμπι, τα οποία στοχεύουν στη διαφύλαξη και ενίσχυση των δικών τους συμφερόντων.

Όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν ο Δρόμος, ιδιαίτερα όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα η επιμονή των ΗΠΑ να αποδεχθεί η Ε.Ε. να εισάγει χαλαρών προδιαγραφών παραγωγής αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, αλλά και η ταυτόχρονη απροθυμία τους να αποδεχθούν την προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα σκοτεινό τοπίο. Το αυτό συμβαίνει και με τη λεγόμενη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. (CETA), η οποία συνοδεύτηκε από την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής φέτας εκ μέρους καναδικών εταιριών. Οι δύο αυτές περιπτώσεις, όπως σημειώνει η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP ΤΤΙΡ CETA, είναι τα πιο εμφανή παραδείγματα για το πόσο αντιδημοκρατικά γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τις πολιτικές εμπορίου και επενδύσεων και αποκλειστικά προς το συμφέρον των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η Πρωτοβουλία συμμετέχει στην αγωνία της κοινωνίας των πολιτών, των συνδικάτων και τοπικών ομάδων ακτιβιστών από όλη την Ευρώπη, που καλούν σε ημέρα δράσης «για να σταματήσουν η ΤΤΙΡ, η CETA και άλλες διαπραγματεύσεις ελεύθερου εμπορίου που είναι σε εξέλιξη και να προωθηθούν εναλλακτικές πολιτικές για το εμπόριο, οι οποίες θα βάζουν σε προτεραιότητα τα δικαιώματα των λαών, τη δημοκρατία και το περιβάλλον».

Αυτή η Ημέρα Δράσης, που είναι η 11η Οκτωβρίου, «θα κάνει δημόσια ορατή τη διαφωνία μας στους δρόμους της Ευρώπης. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση σχετικά με αυτές τις πολιτικές στη δημόσια αρένα, από την οποία η Επιτροπή της Ε.Ε., και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προσπαθούν να την κρατήσουν μακριά. Και θα προωθήσουμε τις εναλλακτικές μας προτάσεις για διαφορετικές οικονομικές πολιτικές».

Σημειώνεται ότι στην ΤΤΙΡ θα υπάρχουν όροι σύμφωνα με τους οποίους οι πολυεθνικές εταιρείες θα έχουν αποκλειστικά δικαιώματα να μηνύσουν τις κυβερνήσεις ενώπιον διεθνών κριτών, ανεξάρτητων από τα εθνικά και ευρωπαϊκά νομικά συστήματα, στο βαθμό που θα θεωρήσουν ότι κάποια κυβερνητική πολιτική βλάπτει το οικονομικό τους συμφέρον. «Αυτές οι πολιτικές είναι στενά συνδεδεμένες με τη συνεχή διάλυση των κοινωνικών προτύπων και την ώθηση για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών στο όνομα της “λιτότητας”, των “πολιτικών της κρίσης” και της αύξησης της “ανταγωνιστικότητας”», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP ΤΤΙΡ CETA, κάλεσε οργανώσεις, πρωτοβουλίες πολιτών, σωματεία, συλλόγους και κάθε πολίτη να συμμετάσχουν στις δράσεις ενάντια στις εμπορικές συμφωνίες TTIP/CETA που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στις 12μ. στην Πλατεία Συντάγματος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!