Αφού πήρε 10,2 εκατ., η Μακεδονία ζητά προστασία έναντι απολυμένων-Ταμείων

Του Γιώργου Γιάννου

 

Με απειλές προς «ανυπάκουους» εργαζόμενους, νυν και πρώην, με εκβιαστικές πρακτικές προς ασφαλιστικά ταμεία, συνδικαλιστικά σωματεία και τους συνηγόρους τους -ή συμφωνείτε να μπει η εταιρία στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα ή αλλιώς…- και παρά την παχυλή κρατική χρηματοδότηση 10,2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, η Διοίκηση της εφημερίδας Μακεδονία επιχειρεί με την τελευταία, πυροτεχνηματικού τύπου, κίνησή της να λεηλατήσει τα δεδουλευμένα νυν και πρώην εργαζομένων και τις οφειλές της στα ασφαλιστικά ταμεία.

Την περασμένη Δευτέρα (27/10) το αίτημα της Διοίκησης της εφημερίδας για υπαγωγή στο άρθρο 99 εξετάστηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το οποίο αποφάσισε να εξαιρέσει από τα προσωρινά μέτρα τα δεδουλευμένα και τις απαιτήσεις των 31 πρώην εργαζομένων (απολυθέντων και «εθελούσιων»), με τον μάρτυρα της επιχείρησης να μην μπορεί να δώσει απαντήσεις σε βασικά και κρίσιμα ερωτήματα της εισηγήτριας πρωτοδίκη, π.χ. για τις οφειλές 440.000 ευρώ του μεγαλομετόχου της επιχείρησης, τον τρόπο με τον οποίο θα τακτοποιήσει τις οφειλές της προς λοιπούς πιστωτές, αλλά κυρίως την ταυτότητα των ομολογιούχων οι οποίοι φέρεται να έχουν συναινέσει στην υπαγωγή της εταιρίας στην προπτωχευτική διαδικασία και έχουν συνεισφέρει το ποσό των 4 εκατ. ευρώ. Η συναίνεση των ομολογιούχων, όπως όμως και η ταυτότητά τους, κρίνεται σημαντική ώστε να προσεγγίσει η εταιρία το 65% των πιστωτών και να μπορέσει να υπαχθεί στο άρθρο 99 χωρίς τη συναίνεση των πρώην εργαζομένων (που τους απέλυσε και τους χρωστά ακόμη δεδουλευμένα) και των εξαναγκασθέντων σε εθελούσια, που παρά τα ιδιωτικά συμφωνητικά που είχαν υπογράψει με πρόβλεψη εξόφλησης μέχρι τέλος του 2012, σήμερα επιχειρεί να τα τοποθετήσει προς εξόφληση τέλος του 2019!

Από τα ταμεία μόνο ο ΕΔΟΕΑΠ ζήτησε εξαίρεση και τη μη υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 99, ενώ το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έχει συναινέσει στην αποπληρωμή των οφειλών ύψους περίπου 1,5 εκατ., σε… 180 δόσεις!

Στο αίτημα για υπαγωγή της στο άρθρο 99 προβλέπεται ουσιαστικά το μπλοκάρισμα των δεδουλευμένων των εργαζομένων και των εισφορών στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Αυτές είναι κυρίως οι οφειλές για τις οποίες ζητάει την προστασία η διοίκηση της εφημερίδας. Τις οφειλές σε τράπεζες, όπως διαβεβαιώνει, τις έχει εξοφλήσει και τις οφειλές προς το Δημόσιο επίσης, καθώς αυτές παρακρατήθηκαν από την κρατική(!) χρηματοδότηση της οποίας η τελευταία δόση εκταμιεύτηκε μόλις πριν από έξι μήνες…
Δηλαδή, ο ελληνικός λαός κλήθηκε να πληρώσει τα χρέη και τις οφειλές προς το Δημόσιο του μεγαλομετόχου της επιχείρησης και γνωστού Ελληνοαμερικανού επενδυτή Τζον Ρήγας και της εκπροσώπου του, εκδότριας-δικηγόρου Βίκυς Σουλοπούλου.

 

Απειλές και εκβιασμοί

Παρά τη γενναία κρατική επιχορήγηση και παρά την πρόβλεψη σε αυτήν, μεταξύ άλλων, περί εξόφλησης δεδουλευμένων, η εκπρόσωπος του μεγαλομετόχου όχι μόνο δεν εξοφλεί τους εργαζόμενους (νυν και πρώην) αλλά σε τελευταία επιστολή της προς τους εργαζόμενους, ουσιαστικά, ζητά:

1. Τη στοίχισή τους στην προσπάθεια της εταιρίας να υπαχθεί στο προπτωχευτικό άρθρο.
2. Την εκπροσώπησή τους, στο δικαστήριο για το άνοιγμα της διαδικασίας υπαγωγής στο άρθρο 99, από τη δικηγόρο της επιχείρησης.

Προσφέρει, επίσης, τη διαβεβαίωση ότι θα διασφαλίσει τις μελλοντικές και προγενέστερες απαιτήσεις τους, ως προς τα δεδουλευμένα. Με ποιον τρόπο; Μα με την υπογραφή που ζητά από τους εργαζόμενους κάτω από το σχετικό κείμενο.

Για μια ακόμη φορά επιχειρείται η διάσπαση του μετώπου των εργαζομένων σε καλούς και υπάκουους, από τη μια και στους άλλους που θέλουν το κακό της εταιρίας, από την άλλη.

Σαν να μην έφτανε αυτό και ενώ ο πρώτος εκβιασμός παρέμενε μετέωρος -με την ΕΣΗΕΜ-Θ να μιλά για ατομικό δικαίωμα- επανέρχεται, αυτή τη φορά με μέιλ που κοινοποιεί στους προσωπικούς λογαριασμούς των εργαζομένων. «Φωτογραφίζει» όσους αντιστέκονται στα σχέδιά της, παραθέτει στοιχεία που προσβάλλουν την κοινή λογική και στο τέλος προχωρεί σε ευθεία απειλή σε όσους δεν σπεύσουν στα κελεύσματα της.

 

Μονοπώλιο στις εκτυπώσεις

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις αρχές του Αυγούστου την ώρα που κατατίθετο η επίμαχη τροπολογία για τις συνέργειες στον χώρο του Τύπου -αυτή που κρύφτηκε στο νομοσχέδιο για την ογκολογική κλινική- με τις ευλογίες και υπό την καθοδήγηση των μεγαλοεκδοτών, ο μεγαλομέτοχος της Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε., Τζον Ρήγας και ο Α. Μπακατσέλος του ανταγωνιστικού συγκροτήματος Αγγελιοφόρου, προχωρούν στην ίδρυση της νέας εταιρίας Βορειοελλαδικές Εκτυπώσεις Α.Ε.
Την ίδια ώρα που η Μακεδονία κάνει την αίτηση για υπαγωγή της στο άρθρο 99, η νέα εταιρία εγγράφεται στο μητρώο ανωνύμων εταιριών. Η νέα εταιρία λειτουργεί με «ενοικιαζόμενους εργαζόμενους» από τους τεχνικούς στα πιεστήρια της Μακεδονίας και από τον «Φίλιππο», την εκτυπωτική μονάδα της Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. που βγάζει τον Αγγελιοφόρο.

Να σημειωθεί ότι στο αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο έλαβε η Μακεδονία, υπήρχε πρόβλεψη χρηματοδότησης για ανάπτυξη των εκτυπωτικών της εγκαταστάσεων και όχι πώληση αυτών και συμμετοχή της σε νέα εταιρία που δημιουργεί μονοπωλιακού χαρακτήρα δεδομένα στον χώρο των εκτυπώσεων στη Β. Ελλάδα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!