της Μαρίας Αργύρη

 

«Φιέστες, απολύσεις και απλήρωτη εργασία. Να ποια είναι η Μακεδονία». Με αυτό το σύνθημα ένωσαν τις φωνές τους, το περασμένο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, εργαζόμενοι και απολυμένοι της εφημερίδας Μακεδονία με μέλη συνδικαλιστικών συλλογικοτήτων και κοινωνικών κινημάτων της πόλης διαμαρτυρόμενοι στην ημερίδα – πρόκληση με θέμα, «Αναπτυξιακή Σύμπραξη Κράτους-Τραπεζών-Επιχειρήσεων». Πρακτική η οποία πολλάκις εφαρμόστηκε σε έναν κλάδο, με τοξικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά κυρίως για την ίδια την ενημέρωση. Οι κρατικές επιχορηγήσεις και η προνομιακή τροφοδότηση από τις καταχωρήσεις του δημοσίου, τα θαλασσοδάνεια και ο «ακάματος» τραπεζικός δανεισμός όχι μόνο δεν διέσωσαν τις επιχειρήσεις στον κλάδο των ΜΜΕ, αλλά οδήγησαν σε μία φανερή, δια γυμνού οφθαλμού, διαπλοκή κρατικών και οικονομικών συμφερόντων, πολύ μακριά από τις ανάγκες τις ίδιας της κοινωνίας και ως αποτέλεσμα, εν τέλει, απαξιωμένες από αυτήν.

Η επιχείρηση της εφημερίδας Μακεδονία (μεγαλομέτοχος Τζον Ρήγας, εκπρόσωπος Βίκυ Σουλοπούλου, σύμβουλος διοίκησης Χασδάι Καπόν) ακολουθώντας αυτόν τον βηματισμό και λαμβάνοντας, εν μέσω κρίσης, κρατική επιχορήγηση 10,2 εκατ. ευρώ (2013), αμέσως μετά ένα ακόμη δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς 1,5 εκατ. ευρώ, εντάσσεται, τέλη του 2015 στην προστατευτική ομπρέλα του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, προκειμένου να …ελαφρυνθεί από την πίεση των πιστωτών, κυρίως, οφειλές σε ταμεία του κλάδου και οφειλές προς πρώην εργαζόμενους. Παρά τις δεσμεύσεις της, σήμερα οφείλει περισσότερο από 11 μήνες δεδουλευμένα σε εργαζόμενους, προχωρά στην απόλυση δύο δημοσιογράφων που δεν δέχτηκαν να υποκύψουν στον απροκάλυπτο εκβιασμό «υπογράφετε ατομική σύμβαση ή απολύεστε» και άλλων δύο που βρίσκονταν σε επίσχεση. Η επίθεση και η εκδικητικότητα της εργοδοσίας της εφημερίδας Μακεδονία με στόχο την ισοπέδωση και αφάνιση των όποιων εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων «χτυπά κόκκινο», με την αποστολή εξωδίκου σε εκλεγμένο συνδικαλιστή και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οικείας ένωσης συντακτών (ΕΣΗΕΜ-Θ) τον οποίο απειλεί ουσιαστικά με απόλυση επικαλούμενη θέματα «καλής πίστης» προς την επιχείρηση, αν τολμήσει να υπερασπιστεί τους δύο απολυμένους συναδέλφους του!

Η αντίδραση των δύο ομοσπονδιών του κλάδου – Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ, οι οποίες με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την «αναχρονιστική και εκβιαστική πράξη αποστολής εξώδικου δηλώσεως» που «με απόλυτο βάρβαρο και σκοταδιστικό τρόπο, η πλευρά της εργοδοσίας επιχειρεί να εμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση ενός νομίμως εκλεγμένου συνδικαλιστικού στελέχους, εκφοβίζοντας και απειλώντας», καθιστούν ακόμη πιο ηχηρή τη σιωπή της οικείας ένωσης (ΕΣΗΕΜ-Θ), η οποία όχι μόνο δεν έχει αντιδράσει μέχρι σήμερα στις απειλές της εργοδοσίας, αλλά και μέλη του προεδρείου της, ουσιαστικά μαζί με αστυνομικές δυνάμεις, εμπόδισαν συναδέλφους και εκλεγμένους εκπροσώπους στα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου να παραστούν στην ημερίδα, όπως ζητήθηκε και να διαβάσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι, απολυμένοι και διωκόμενοι της εφημερίδας Μακεδονία: «ο αγώνας αφορά στον πυρήνα των στοιχειωδών εργασιακών σχέσεων, των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, την ίδια την ενημέρωση, κάτι που αφορά όλους και για αυτό απευθυνόμαστε στην ίδια την κοινωνία», τονίζοντας ότι «ο αγώνας συνεχίζεται».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!