«Η ελευθερία είναι η μητέρα της αρετής και αν στις γυναίκες απαγορεύεται να αναπνέουν τον αναζωογονητικό αέρα της ελευθερίας, θα εξακολουθήσουν να μαραίνονται σαν εξωτικά λουλούδια και να αντιμετωπίζονται σαν όμορφα ελαττώματα της φύσης.

Όσο για το επιχείρημα υπέρ της υποταγής τους ως φύλο, ας αποδοθεί καλύτερα στον άνδρα. Οι πολλοί ανέκαθεν συναρπάζονταν από τους λίγους και ορισμένα τέρατα που σπάνια παρουσιάζουν δείγματα οποιασδήποτε ανθρώπινης ανωτερότητας συνεχίζουν να δρουν τυραννικά εις βάρος χιλιάδων ομοίων τους. Ποιος ο λόγος τόσοι προικισμένοι άνδρες να φτάνουν σ’ αυτή την εξαχρείωση; Δεν είναι παγκοσμίως γνωστό πως οι βασιλείς, παρότι έχουν αποδειχθεί κατώτεροι σε ικανότητες και αρετές από έναν ίδιο αριθμό ανδρών που προέρχεται από την κυρίως μάζα της ανθρωπότητας, εξακολουθούν να είναι αποδέκτες ενός είδους λατρείας που προσβάλλει την λογική; Η Κίνα δεν είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου ένας άνθρωπος ανακηρύσσεται θεός στην διάρκεια της ζωής του. Οι άνδρες υποτάσσονται στην ανώτερη δύναμη για να απολαύσουν ατιμώρητα την ικανοποίηση της στιγμής. Οι γυναίκες απλώς ακολουθούν. Ωσότου επομένως αποδειχθεί πως οποιοσδήποτε αυλοκόλακας που παραιτείται δουλικά από τα ανθρώπινα δικαιώματά του επουδενί δεν εκπροσωπεί την ηθική, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως η γυναίκα είναι ουσιαστικά κατώτερη από τον άνδρα επειδή υποτάσσεται σ’ αυτόν.

Η ωμή δύναμη κυβερνά μέχρι σήμερα τον κόσμο και το γεγονός πως η επιστήμη της πολιτικής βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο καταδεικνύεται από τους ενδοιασμούς των φιλοσόφων να μεταδώσουν στους ανθρώπους τις γνώσεις που εισάγουν την απαραίτητη διάκριση.

Δεν θα επεκτείνω περαιτέρω το επιχείρημα, θα σημειώσω μόνο το προφανές συμπέρασμα πως, όσο περισσότερη ελευθερία εκπορεύεται από την πολιτική, τόσο πιο σοφό και ενάρετο θα γίνεται το ανθρώπινο είδος, συμπεριλαμβανομένης και της γυναίκας.»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!