Ο Δρόμος της Αριστεράς, βασικός υποστηρικτής του φεστιβάλ Resistance, ανακοινώνει σήμερα το πρώτο σημαντικό καλό νέο της φετινής διοργάνωσης: Θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε, μεταξύ άλλων, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης πολιτικής σκέψης και πράξης. Αναφερόμαστε στον Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, αντιπρόεδρο του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας, που πριν λίγες μέρες επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ Resistance!

Tο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, για όγδοη συνεχή χρονιά, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας στις 19, 20 και 21 Ιουνίου.

 

Ποιος είναι ο Λινέρα

Ο Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα γεννήθηκε το 1962 στην Κοτσαμπάμπα. Σπούδασε μαθηματικά στο Μεξικό, όπου ήρθε σε επαφή με τα λατινοαμερικάνικα επαναστατικά κινήματα. Αμέσως μετά την επιστροφή του στη Βολιβία, το 1985, προσανατολίστηκε στην πολιτική δουλειά με τους ιθαγενείς. Όπως έχει γράψει ο ίδιος, «μέχρι σήμερα είμαι ένας μαρξιστής που γοητεύτηκε από την ιθαγενική εξέγερση». Εκείνη την εποχή πρωτογνωρίστηκε και με τον Έβο Μοράλες.

Ήταν συνιδρυτής του Αντάρτικου Στρατού Tupaj Katari (EGTK). Το 1992 συνελήφθη και βασανίστηκε, μαζί με πολλά ακόμη ηγετικά στελέχη του αντάρτικου. Παρέμεινε φυλακισμένος, χωρίς δίκη, επί πέντε χρόνια. Εκμεταλλεύθηκε αυτό το διάστημα για να μελετήσει ακόμη βαθύτερα τη μαρξιστική θεωρία και κοινωνιολογία. Μέσα από το κελί του αναδείχτηκε σε σφοδρό πολέμιο του νεοφιλελευθερισμού.

Απελευθερώθηκε το 1997, εποχή που αναπτύσσονται και πάλι οι λαϊκοί αγώνες, στους οποίους συμβάλλει σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο από τη θέση του πανεπιστημιακού καθηγητή. Το 2005, λίγο πριν την τεράστια εκλογική ανατροπή που έφερε για πρώτη φορά τον ιθαγενή Έβο Μοράλες στη θέση του προέδρου της χώρας, ο Λινέρα δημοσίευσε το πιο γνωστό ίσως βιβλίο του, την Κοινωνιολογία των Κοινωνικών Κινημάτων στη Βολιβία.

Έκτοτε η Αντιπροεδρία του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας έχει μετατραπεί σε ένα πολιτικό και ιδεολογικό εργαστήρι της λαϊκής εξουσίας, της διαδικασίας μετάβασης προς μια νέα συλλογική κοινωνική οργάνωση. Τον Οκτώβριο του 2014 ο Μοράλες και ο Λινέρα επανεκλέχθηκαν για μια τρίτη θητεία ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αντίστοιχα. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί, από τις εκδόσεις Α/συνεχεια, η συλλογή κειμένων του Λινέρα Κράτος, Επανάσταση και Ηγεμονία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!