του Γιώργου Θεοδωρόπουλου

 

Την περασμένη Δευτέρα 10/4/2017, εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες το Πρόγραμμα Επενδυτικών Δαπανών των 7 Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Μέσω αυτών των προγραμμάτων υλοποιείται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας και αποτυπώνεται η πολιτική στόχευσή του. Είναι γνωστό ότι οι προϋπολογισμοί των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τελούν υπό καθεστώς επιτροπείας και αναγκαστικού ισοσκελισμού. Έχουν δε περικοπεί από εφαρμογής «Καλλικράτη» έως και 70% όσον αφορά τους πόρους που προέρχονται από το Π.Δ.Ε. και τους Κ.Α.Π. και οι ίδιοι πόροι συνεχώς απομειώνονται.

Χαρακτηριστικό των προγραμμάτων είναι ότι τα περισσότερα έργα είναι συνεχιζόμενα από τα προηγούμενα χρόνια και οι νέες εντάξεις είναι ελάχιστες. Αυτό σημαίνει ότι τα έργα που προγραμματίζονται δεν υλοποιούνται εγκαίρως, με αποτέλεσμα να μένουν μεγάλα ταμειακά υπόλοιπα για την επόμενη χρήση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πόροι από τόκους αυξήθηκαν κατά 73% λόγω ακριβώς μεγάλων αδιάθετων υπολοίπων που προορίζονταν για την υλοποίηση έργων και λιμνάζουν στις τράπεζες.

Οι ευθύνες και οι ανεπάρκειες της διοίκησης του Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, είναι μεγάλες και βέβαια η μη εκτέλεση των προγραμμάτων σημαίνει ότι βασικές ανάγκες των πολιτών της ΠΚΜ, δεν ικανοποιούνται. Εντυπωσιακό στοιχείο των προγραμμάτων είναι ότι το 75% των πόρων κατευθύνεται σε συντήρηση του οδικού δικτύου και 12% σε στοιχειώδη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων. Οι ανάγκες αυτές είναι υπαρκτές και οι κατευθυνόμενοι πόροι ανεπαρκείς για να τις καλύψουν, παρόλο που ισοδυναμούν με το 87% του συνολικού προϋπολογισμού. Για την κατάσταση του οδικού δικτύου και των αντιπλημμυρικών έργων, οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαρύνουν τόσο την εκάστοτε κεντρική διοίκηση, όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Τα πράγματα όμως έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση, οι όποιες παρεμβάσεις πρακτικά είναι «μπαλώματα» και ουσιαστικά γίνεται κατασπατάληση πόρων σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Το οδικό δίκτυο είναι κατασκευασμένο στις δεκαετίες ‘50 και ΄60 και γεμάτο λακκούβες (οι λακκούβες είναι ο φόβος και ο τρόμος των υπαλλήλων των τεχνικών υπηρεσιών που ταλαιπωρούνται χρόνια στα δικαστήρια, φερόμενοι ως υπεύθυνοι για ατυχήματα των πολιτών). Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ασυντήρητα τουλάχιστον εδώ και τριάντα χρόνια και θυμίζουν σουρωτήρια.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός περιφέρεται ανά την χώρα και εγκαινιάζει με πανηγυρικό τρόπο και φιέστες, έργα στους εθνικούς άξονες, που τελικά θα παραδοθούν δώρο και βορά στους ντόπιους και ξένους «επενδυτές», με υπέρογκα διόδια ακόμη και στις παράπλευρες συνδέσεις. Η κατάσταση όμως στην «Άλλη Ελλάδα» είναι εντελώς διαφορετική. Αν η τοπική αυτοδιοίκηση δεν απαιτήσει με δυναμικό τρόπο, κινητοποιώντας ταυτόχρονα τις ενεργές και ζωντανές δυνάμεις που θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και προοπτική στον τόπο τους, γενναία αύξηση των πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο άμεσο μέλλον η κατάσταση στην «Ύπαιθρο Χώρα» θα θυμίζει «Έρημη Χώρα».

 

* Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος είναι περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!