Έχουν και κανόνες δεοντολογίας οι εταιρίες που κάνουν τα γκάλοπ; Οδηγίες προς… συνεντευξιαζόμενους εξέδωσε ο ΣΕΔΕΑ

 

Σε αυθαίρετο μηχανισμό σύγχυσης, επηρεασμού και τροχοδρόμησης της κοινής γνώμης και του εκλογικού σώματος έχουν εξελιχθεί οι «κρυφές» και κατ’ ευφημισμόν «δημοσκοπήσεις» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Προσφέρονται για όλες τις χρήσεις αφειδώς και ανεξέλεγκτα στα τηλεοπτικά παράθυρα και στο Διαδίκτυο, συχνότατα δίχως να πληρούν καμιά από τις προϋποθέσεις που τους επιτρέπουν να αναφέρονται ως τέτοιες.

Ο ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιριών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς), σε μια ύστατη προσπάθεια να περιορίσει την ανυποληψία στην οποία κινδυνεύει να βυθιστεί (αν δεν έχει ήδη βυθιστεί) ολόκληρος ο κλάδος, εν όψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης και των δημοσκοπήσεων που θα δουν το φως της δημοσιότητας μέχρι την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, εξέδωσε ανακοίνωση και ενημερώνει τους πολίτες που απαντούν στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις πως οι συνεντευκτές των εταιριών μελών του οφείλουν να αναφέρουν το όνομα της εταιρίας με την οποία συνεργάζονται, να δηλώνουν το όνομά τους στην αρχή της συνέντευξης, να χορηγούν στον ερωτώμενο στοιχεία προκειμένου να καλέσει, εφόσον επιθυμεί, τη διενεργούσα την έρευνα εταιρία για περαιτέρω πληροφορίες, και να τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας για τη διενέργεια ερευνών αγοράς και δημοσκοπήσεων της ESOMAR/ICC και του ΣΕΔΕΑ καθώς και το Ν. 2472/1997 για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Η μη αναφορά του ονόματος της εταιρίας ή/και του συνεντευκτή και η μη δυνατότητα του ερωτώμενου να καλεί για πληροφορίες τη διενεργούσα εταιρία εφ’ όσον το επιθυμεί, κρίνονται ως αδιαφανείς πρακτικές και αποδοκιμάζονται από τον ΣΕΔΕΑ και τα μέλη του.

 

Παλιά μου τέχνη κόσκινο

Ανάμεσα ωστόσο στους δημοσκόπους που ξεσάλωσαν «ανερυθρίαστα» από την περίοδο που προηγήθηκε της εκλογικής αναμέτρησης του 2012 μέχρι και πριν από λίγο καιρό, ενόψει της (μη) εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβάνονταν και πολλές εταιρίες μέλη του ΣΕΔΕΑ, που παρείχαν στη συγκυβέρνηση τα απαραίτητα εφόδια-επιχειρήματα των «δημοκρατικών τους υπερβάσεων», των αδιανόητων μνημονιακών δεσμεύσεων-τερατουργημάτων εναντίον της ελληνικής κοινωνίας.

Το προσφιλέστερα συμπεράσματα προς αυτήν την κατεύθυνση προέκυπταν συχνότατα στους «ποιοτικούς δείκτες» από υποβολιμαίες ερωτήσεις που ευνοούσαν πολιτικά το Μέσο που χρηματοδοτούσε τη δημοσκόπηση.

Είδαμε, λ.χ., τη Metron Analysis τον Δεκέμβριο να ισχυρίζεται ότι το 57% των ερωτωμένων θεωρούσε αρνητικό για την οικονομία το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρελθούσα Βουλή και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Επίσης ότι στη φτωχοποιημένη Ελλάδα το 10% δήλωσε ότι ευημερεί, το 74% ότι αγωνίζεται και μόλις το 16% ότι υποφέρει. Αλλά παρ’ όλα αυτά, το 62% θεωρούσε ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση!

Τις ίδιες μέρες, η εταιρεία METRISI παρουσίασε ότι σε ερώτηση «πώς ήταν η κατάσταση στη χώρα έναν χρόνο πριν» το 54,20% απάντησε «χειρότερη», 21,90% «ίδια» και 11,40% «καλύτερη». Περισσότεροι από μισοί δηλαδή Έλληνες… παραδέχθηκαν βελτίωση στη ζωή τους κατά τον τελευταίο χρόνο! Στην ερώτηση «πώς θα είναι η κατάσταση στη χώρα έναν χρόνο μετά από σήμερα» το 42,90% απάντησε «καλύτερη», 37,40% «χειρότερη» και 12,60% «ίδια», ενώ σε ερώτηση για τον βαθμό ικανοποίησης από τη δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ το 54,30% των ερωτηθέντων απάντησε «λίγο/ καθόλου» και 34,20% «πολύ/ αρκετά».

 

Λαός-μωρός

Το πιο επικίνδυνο, ωστόσο, αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων είναι το να εμφανίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε σύγχυση και αδιέξοδο. Υπάρχουν πάντοτε πρόθυμοι αναλυτές να επιχειρηματολογήσουν ότι τα ευρήματα είναι σε πολλές περιπτώσεις αντικρουόμενα, όχι με ευθύνη των εταιριών μέτρησης, αλλά λόγω της πλήρους αμφιταλάντευσης του εκλογικού σώματος, που και… θέλει και δεν θέλει. Έτσι προκύπτει αβίαστα η εικόνα ενός λαού-μωρού, στον οποίο δικαιούνται οι Βενιζελο-Σαμαράδες να εξαντλούν τις στρατηγικές χειραγώγησης, να μιλούν για τέρατα και τρομερούς κινδύνους, να εξωραΐζουν τις εικόνες καταστροφής και να ταΐζουν με ψεύτικες υποσχέσεις.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!