Πληθαίνουν στη Δυτική Αθήνα τα κρούσματα αστυνομικής βίας, σε βαθμό που προκαλεί σκέψεις για το αν υπάρχει κάποιος «ειδικός σχεδιασμός» των αρχών για την περιοχή, στην οποία συμπυκνώνονται με δραματικό τρόπο προβλήματα όπως η ανεργία και τα λουκέτα, η έλλειψη ελεύθερων χώρων και πράσινου, η ολοένα και πιο διευρυμένη εγκατάλειψη και εξαθλίωση. Μήπως τα περιστατικά των τελευταίων εβδομάδων προαναγγέλλουν μια εκστρατεία «προληπτικής καταστολής» των «ευαίσθητων» γειτονιών;

Πριν από ένα περίπου μήνα, ασφαλίτες σταμάτησαν για «εξακρίβωση στοιχείων» δύο Περιστεριώτες που επέστρεφαν από συγκέντρωση αλληλεγγύης με τους συμβασιούχους στην Ακρόπολη και πήγαιναν σε συνέλευση της Επιτροπής Κατοίκων για το Άλσος. Μη αρκούμενοι στην επίδειξη ταυτοτήτων, τους προσήγαγαν στο Α.Τ. Περιστερίου για… σωματικό έλεγχο. Φαίνεται ότι η Επιτροπή Κατοίκων αποτελεί ένα από τα αγκάθια των αρχών, αφού τα παλικάρια της ομάδας ΔΙΑΣ μπαίνουν με τις μηχανές τους στο Άλσος (!) και βολτάρουν προκλητικά ακόμα κι όταν οι κάτοικοι πραγματοποιούν συνέλευση.
Έπειτα έρχεται το περιστατικό της σύλληψης μετανάστη, μαζί με το 2½ ετών παιδί του, έξω από το Lidl Περιστερίου, και του βασανισμού του από αστυνομικούς του κακόφημου Α.Τ. Ιλίου, όπου προσήχθη. Παρά τις αδιάψευστες φωτογραφίες (βλ. και το Δρόμο της προηγούμενης εβδομάδας), η ΓΑΔΑ με ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ότι ο μετανάστης όχι μόνο δεν χτυπήθηκε, αλλά του προσφέρθηκε κιόλας φαγητό… Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το βασανισμό, που έγινε στο Περιστέρι δυο μέρες αργότερα, εμφανίστηκαν διμοιρίες ΜΑΤ πολλαπλάσιες των συγκεντρωμένων, και κλούβες που έκλεισαν κάθετα τους γύρω δρόμους.
Το αποκορύφωμα ήταν η «δυναμική» αντιμετώπιση, το περασμένο Σάββατο, της κατάληψης μέρους των παλιών ψαράδικων στο κέντρο Περιστερίου από δεκάδες νέους. Μέσα σε λίγες ώρες από την κατάληψη εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ που, κατά παραγγελία του δημάρχου Παχατουρίδη, εισέβαλαν στο χώρο και προσήγαγαν 47 άτομα στη ΓΑΔΑ – ενώ μετά τη βίαιη εκκένωση εγκαταστάθηκαν για τα καλά μπροστά στα ψαράδικα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του δημάρχου Παχατουρίδη προσκαλεί τα ΜΑΤ στο Περιστέρι. Ίσως να ήθελε να τα δει μόνιμα εγκατεστημένα σε «στρατηγικά σημεία» του Δήμου, να πίνουν το φραπέ τους δίπλα στις κλούβες. Αυτή η εικόνα όντως λείπει από το «νέο Περιστέρι που γεννιέται», όπως λέει το σλόγκαν του θριαμβευτικά επανεκλεγμένου (από το 22,8% του εκλογικού σώματος…) δημάρχου.

Χ.Σ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!