Επεισόδια και πορτοκαλοπόλεμος χθες στο Σύνταγμα

Το φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων συνάντησαν μπροστά τους οι αγρότες από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα που έφτασαν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή φορολογίας στα κτήματά τους. Το μεσημέρι της Παρασκευής επικράτησε ένταση έξω από τη Βουλή με τους αγρότες να συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία αρχικά δεν επέτρεψε τη μετάβαση αντιπροσωπείας τους στο κτίριο για να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Οι αγρότες πέταξαν προς τους αστυνομικούς πορτοκάλια, τα οποία νωρίτερα τους είχε απαγορευτεί να μοιράσουν στους πολίτες της Αθήνας ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης. Τα πορτοκάλια είχαν φέρει στην Αθήνα αγρότες από την Αργολίδα, οι οποίοι μπλοκαρίστηκαν από την αστυνομία πολύ πριν από την Πλατεία Συντάγματος, μετά από «τροχονομικό» έλεγχο στο φορτηγό που τα μετέφερε… Τελικώς τα κουβάλησαν με τα χέρια και τα μοίραζαν σε περαστικούς.

Δυναμικά οι Κρητικοί
Δυναμική ήταν εξάλλου η παρουσία των αγροτών από την Κρήτη, αφού περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι μετέβησαν με τρία πλοία της γραμμής από το Ηράκλειο και τα Χανιά στον Πειραιά το βράδυ της Πέμπτης.
Οι αγρότες έκαναν λόγο για «ταφόπλακα» που μπαίνει στην αγροτική παραγωγή από τη φορολόγηση των χωραφιών τους, ενώ μίλησαν και για «κερκόπορτα» που ανοίγει για μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στο μέλλον, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε απώλεια της αγροτικής γης από όσους δεν θα έχουν να πληρώσουν.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν από τους βουλευτές να μην ψηφίσουν έναν νόμο καταστροφικό όχι μόνο για την αγροτική παραγωγή αλλά για το σύνολο της κοινωνίας λόγω των υπέρογκων επιβαρύνσεων. Μετά τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα οι αγρότες κινήθηκαν προς το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και απέκλεισαν για αρκετή ώρα ζητώντας ραντεβού με τον Γ. Στουρνάρα.   

Μ.Δ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!