Εμβόλια δύο ταχυτήτων

Όπως μεταδίδει το Associated Press, η Κίνα με 2 δισεκατομμύρια 600 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσα στη χρονιά θα καλύψει τις ανάγκες ενός πολύ μεγάλου κομματιού του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα εμβόλια της διατηρούνται σε κοινά ψυγεία και είναι πολύ φτηνότερα από τα πολυδιαφημισμένα των δυτικών βιομηχανιών που δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς ούτε τις μητροπόλεις της Δύσης. Ήδη στην Ευρώπη, η Ουγγαρία και η Σλοβακία παραβίασαν την ευρωπαϊκή οδηγία για εμβόλια μόνο από δυτικές εταιρίες καθώς προμηθεύτηκαν κινέζικα. Εντωμεταξύ, η Κίνα ήδη εφοδιάζει 27 χώρες και περίπου άλλες είκοσι είναι καθ’ οδόν, στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, από τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και τις Σεϋχέλλες ως τη Χιλή και τη Βραζιλία, αλλά και τη Σερβία. Επίσης η Κίνα δωρίζει μεγάλες ποσότητες εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες, ενώ οι Δυτικοί, κερδοσκοπώντας, προτίμησαν να εφοδιάσουν κατά προτεραιότητα τις πιο πλούσιες.

Μαίρη Καλαφάτη

«Δεν πιάνουμε αιχμαλώτους»
Αυτή είναι η σαφής οδηγία του Φιλιππινέζου προέδρου Ντουτέρτε στις ειδικές δυνάμεις που έχουν αναλάβει την εξόντωση των κομμουνιστών και όσων θεωρεί ότι τους υποστηρίζουν. Τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής προστέθηκε ένα ακόμη επεισόδιο στη μακρά ιστορία πιστής εφαρμογής της προεδρικής εντολής: οχτώ άντρες και μία γυναίκα εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τις ειδικές μονάδες που εισέβαλαν ξημερώματα στα σπίτια τους, στα περίχωρα της Μανίλα, σε αναζήτηση «υπόπτων». Δεν επρόκειτο για μαοϊκούς αντάρτες: ήταν στελέχη νόμιμων μαζικών οργανώσεων που εκπροσωπούν εργαζόμενους, ψαράδες και ιθαγενείς και είχαν περιληφθεί στις κυβερνητικές λίστες θανάτου… Όπως και οι εκατοντάδες ακόμη δολοφονημένων ακτιβιστών, δικηγόρων και δημοσιογράφων που έχουν πέσει θύματα κρατικών και παρακρατικών εκτελεστών την τελευταία πενταετία. Φυσικά οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, που σύντομα τα βρήκαν και με τον πάλαι ποτέ «αντιαμερικάνο» Ντουτέρτε, δεν ψέλλισαν τίποτα, ούτε για τα μάτια του κόσμου: η επιχείρηση απαλλαγής των Φιλιππίνων από τους ανατρεπτικούς διεξάγεται υπό την εποπτεία δικών τους συμβούλων…

Έχει νόημα;

Δεν έχει νόημα να εντρυφήσουμε στο ποιός συνδυασμός πολιτικού «ακτιβίστικου» πρωτογονισμού, ασφαλιτών προβοκατόρων, κοινού εγκλήματος και μηχανισμών των ΠΑΕ βρέθηκε πίσω από την επίθεση στο αστυνομικό όργανο στη Ν. Σμύρνη.

Η ίδια άψογη χορογραφία με τους ακριβείς χρονισμούς που επαναλαμβάνεται με παραλλαγές τα τελευταία χρόνια, λέει τα πάντα για το ποιοί παραγγέλνουν και ποιοί εξυπηρετούνται πολιτικά.

Κ.Δ.

 

 

Πολιτισμός από απολίτιστους

Με τίτλο «Αρχαιολογία: πολιτική χωρίς στρατηγική» ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών, στο Πρίνστον, Άγγελος Χανιώτης, επισημαίνει την αποσπασματικότητα του νομοσχεδίου που μετατρέπει πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας σε νομικά πρόσωπα στα οποία η κυβέρνηση θα μπορεί να διορίζει ημέτερους. «Τα μουσεία δεν είναι μόνο εκθεσιακοί χώροι και πωλητήρια∙ έχουν βιβλιοθήκες, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες, φωτογραφικά αρχεία και επιστημονικές συλλογές. Η απομάκρυνσή τους από την ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δημιουργεί προβλήματα στις συνεργασίες με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων που διαρκώς φέρνουν στο φως νέα ευρήματα που χρειάζονται συντήρηση, μελέτη, δημοσίευση και έκθεση» γράφει στην «Καθημερινή» και κλείνει με τη φράση «Δεν είναι αργά να αποσύρει το νομοσχέδιο και να πάρει την πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής». Ο καθηγητής τα λέει, το υπουργείο Πολιτισμού ακούει;

Μαριτίνα Λάμπρου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!