Γδάρτες

Γδέρνουν ολόσωμα έναν για να φτιάξουν ένα σκουφάκι για τον άλλον! Ο γιος, νεαρός αγρότης με ετήσιο καθαρό εισόδημα από ελιές 3.000 ευρώ πλήρωνε 540 ευρώ το εξάμηνο ασφαλιστική εισφορά στον ΟΓΑ. Η πρώτη δόση του 2016 εκτινάχθηκε στα 710 ευρώ και η δεύτερη τώρα στα 780! Αύξηση 410 ευρώ μονομιάς, δηλαδή 40%, από τα 1.080 ευρώ στα 1.490! Ο πατέρας του, συνταξιούχος, αφού έχασε μέσα σε τέσσερα χρόνια το 30% της σύνταξής του, θα πάρει εφάπαξ «δώρο» 350 ευρώ! Και ο παππούς θα παίρνει εφεξής 90 ευρώ ΕΚΑΣ από τα 180 που δικαιούται! Δεν χρειάζεται να είσαι μαθηματικός για να καταλάβεις ότι πρόκειται για κοροϊδία από απατεώνες ολκής!

Λ.Μ.

 

Επίδειξη πυγμής

«Αν θέλετε να κάνετε θέατρο στις κάμερες κάντε δηλώσεις έξω, εδώ θα λύσουμε τα προβλήματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη γνωστή αντιπαράθεση που έγινε σε σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων στο Ηράκλειο. Μάλιστα, όταν ανέφερε το τελευταίο σκέλος της φράσης, χτύπησε και το χέρι στο τραπέζι γεμάτος αποφασιστικότητα. Δεν μας είπε σε ποιά προβλήματα θα δώσει κυρίως το βάρος, σε αυτά που ήδη υπήρχαν ή σε αυτά που έχει προσθέσει ο ίδιος, όπως το εξοντωτικό ασφαλιστικό και η περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής. Σύμφωνα πάντως με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ύστερα από την επίδειξη πρωθυπουργικής πυγμής, τα προβλήματα έφυγαν από μόνα τους και δεν χρειάστηκε να τα λύσει… Γι’ αυτό και δεν ακούσαμε κάτι για αυτά στη συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, η οποία ήταν μάλλον το βασικό θέατρο για τις κάμερες…

Δ.Κ.

 

«Ούτε ψίχουλο!» Του Βαγγέλη Παπαβασιλείου
«Ούτε ψίχουλο!» Του Βαγγέλη Παπαβασιλείου

 

Δώσε και σώσε

Θες να κάνεις μπίζνες αλλά κάπου κολλάει η δουλειά; Σε κάποιο νόμο, σε αντιδράσεις των κατοίκων; Κανένα πρόβλημα. Μια χορηγία και λύθηκε το θέμα! Έτσι, μετά την CocaCola και την Ελληνικός Χρυσός, ήρθε η σειρά του ΤΑΡ να προσπαθήσει να εξαγοράσει αντιδράσεις. Αυτή τη φορά, αντικείμενο είναι οι αντιρρήσεις κατοίκων των Σερρών για το πέρασμα του αγωγού και γενικότερα για τον τρόπο που υλοποιείται το έργο και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Η Κίνηση Πολιτών anti-TAP Σερρών κάνει λόγο για «απόπειρα δωροδοκίας» με δωρεές ηλεκτρονικών υπολογιστών από την εταιρία σε σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές διέλευσης του αγωγού και με προφανή σκοπό να αποσπάσει την απαραίτητη συναίνεση. Η κίνηση Πολιτών κάνει λόγο για έργο «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του διεθνικού κολοσσού, που δεν υπολογίζει τη φωνή και την αντιπρόταση των τοπικών κοινωνιών».

Ν.Γ.

 

Μαυρίλα

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τουιτάρισμα του ακροδεξιού Ολλανδού πολιτικού Γκέερτ Βίλντερς που απεικονίζει τη Μέρκελ με ματωμένα χέρια. Ο Βίλντερς κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες για το «άνοιγμα των συνόρων» και την «εισβολή επικίνδυνων ισλαμιστών». Το «Κόμμα για την Ελευθερία», του οποίου ηγείται ο συγκεκριμένος, παρουσιάζεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις. Όλα αυτά, με τις ολλανδικές εκλογές του Μαρτίου να κοντοζυγώνουν προκαλώντας άλλον ένα πονοκέφαλο στην Γερμανίδα Καγκελάριο, αλλά και ένα πιο «μαύρο» τοπίο για την Ευρώπη συνολικά.

Γ.Πατ.

 

Αντισοβιετισμός

Κριτική ασκεί ο Ριζοσπάστης στην θεατρική παράσταση «Ομπίντα», Οι τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη, του Γιώργου Κοτανίδη. Σε άρθρο με τίτλο «Πίκρα» για τη διαστρέβλωση της Ιστορίας, η συντάκτρια του «Ρ» Έλλη Βαρβαρέσου, κατηγορεί μεταξύ άλλων το έργο γιατί, όπως ισχυρίζεται, δεν παρουσιάζεται η «επαναστατική ιδεολογία» του Ζαχαριάδη αλλά το «ελληνικό φιλότιμο» που διέθετε. Ωραίος διαχωρισμός, μαρξιστικότατος… Γιατί, ως γνωστόν, το «φιλότιμο» δεν είναι μαρξιστικός όρος. Ή ιδεολογία ή φιλότιμο, δεν χωρούν αντιδιαλεκτικές προσμίξεις… Βεβαίως, κάθε καλλιτεχνικό έργο κρίνεται. Αλλά ίσως θα έπρεπε να το σκεφτεί περισσότερο η εφημερίδα του ΚΚΕ πριν κατηγορήσει την παράσταση για «αντικομμουνισμό» και «αντισοβιετισμό». Με τις ίδιες δηλαδή ακριβώς κατηγορίες που είχε χρησιμοποιήσει και τότε η «κομματική ηγεσία» για να στείλει τον Ζαχαριάδη στην εξορία και μετέπειτα στην αγχόνη.

Γ.Παπ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!