Little, Brown and Company, 352 σελίδες
Ο Τζόναθαν Σάφραν Φόερ κέρδισε μια θέση ανάμεσα στους πιο πολυσυζητημένους πρωτοεμφανιζόμενους της περασμένης δεκαετίας με τα μυθιστορήματα Everything is Illuminated και Extremely Loud & Incredibly Close.
Το τρίτο του βιβλίο, το Eating Animals, που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2009, είναι λίγο διαφορετικό. Καταρχάς, δεν είναι μυθιστόρημα, αν και η ικανότητα του Φόερ στη γραφή είναι κι εδώ εμφανέστατη. Είναι ένα δοκίμιο για τη χορτοφαγία και τη σχέση μας με το φαγητό –ενταγμένο μέσα σε ένα δίκτυο οικογενειακών και ευρύτερων αφηγήσεων και κουλτούρας– όπως παράγεται σήμερα.
Ο Φόερ, που επί πολλά χρόνια «φλέρταρε» με τη χορτοφαγία χωρίς να της είναι ιδιαίτερα πιστός, ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο με αφορμή τη γέννηση του γιου του, σε μια προσπάθεια να αποφασίσει τόσο για τη διατροφή του, όσο και για τις αξίες που τον ενδιαφέρει να του μεταδώσει γενικότερα. Στην προσπάθειά του αυτή, ερευνά τη μετάβαση από τον κτηνοτρόφο στο βιομήχανο, τις δραματικές επιπτώσεις της βιομηχανίας του κρέατος στο περιβάλλον, τις τρισάθλιες συνθήκες ζωής και σφαγής των ζώων που φτάνουν στο τραπέζι μας –που, εκτός από ηθικά ζητήματα, θέτουν και ζητήματα βιωσιμότητας, δημόσιας υγείας κ.λπ.–, τον ακτιβισμό υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, όσο και τις προσπάθειες –πολύ λίγες μπροστά στην ισχύ των πολυεθνικών, οι οποίες ελέγχουν σχεδόν ολοκληρωτικά την παραγωγή κρέατος αλλά και την αντίληψή μας για τη διατροφή– για μια περισσότερο ηθική, οικολογική και βιώσιμη κτηνοτροφία. Ειλικρινές και έξυπνο, καλογραμμένο και εξαιρετικά σκληρό, γιατί παρουσιάζει μια σκληρή πραγματικότητα που συνήθως δεν τη λαμβάνουμε υπόψη. Το Eating Animals είναι ένα βιβλίο που διατυπώνει πολλά αναγκαία και κρίσιμα ερωτηματικά για το τι βάζουμε στο πιάτο μας, και θέτει επιτακτικά την αναγκαιότητα της δράσης.
Μαρία Ξυλούρη