Της Αφροδίτης Μπράζα*

Με μια πετυχημένη συγκέντρωση και πορεία την Παρασκευή, 8/4, στον Κορυδαλλό εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας γονείς, μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 11ου και του 22ου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου, τα οποία προβλέπεται να συγχωνευθούν.

Μαζί μας βρέθηκαν η Ένωση Γονέων Νίκαιας και γονείς από το 28ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, εργαζόμενοι του Δήμου Κορυδαλλού με ψήφισμα συμπαράστασης, καθώς επίσης και η Κίνηση Πολιτών Κορυδαλλού ενάντια στο Μνημόνιο και το ΔΝΤ.

Ξεκινώντας από τη συμβολή των οδών Λαμπράκη και Ταξιαρχών, με τα παιδιά να δίνουν τον τόνο με τα τύμπανά τους, ενημερώναμε τους οδηγούς των αυτοκινήτων μοιράζοντάς τους προκηρύξεις. Από ‘κει ξεκίνησε κι εκεί κατέληξε η πορεία μας με τη συμμετοχή 200 ατόμων περίπου, ενώ σε όλη τη διαδρομή κάτοικοι και περαστικοί μας υποδέχονταν με χαμόγελα και χειροκροτήματα.

Η πρώτη μας διαμαρτυρία ήταν την ημέρα της παρέλασης, όταν δεκάδες γονείς και εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων υψώσαμε πανό και πλακάτ απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, μοιράσαμε προκηρύξεις και μαζέψαμε υπογραφές. Μετά από μια εβδομάδα συναντηθήκαμε με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της Νίκαιας σε διαδήλωση και συναυλία που οργάνωσαν στον Δήμο τους.

Όλες οι μορφές δράσης προέκυψαν μέσα από κοινές συνελεύσεις γονιών και εκπαιδευτικών των δύο σχολείων, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και με ένα κοινό ανοιχτό συντονιστικό εκπαιδευτικών και γονιών. Δεν είχαν, όμως, ουσιαστική στήριξη ούτε από την Ένωση Γονέων Κορυδαλλού, ούτε από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Κορυδαλλού Π.Ε. αλλά και ούτε από το Δήμο Κορυδαλλού. Στηριζόμενοι, λοιπόν, κυρίως στην αυτοοργάνωσή μας, γονείς και εκπαιδευτικοί ,πήραμε στα χέρια μας τον αγώνα ενάντια στη συγχώνευση των σχολείων μας, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση χρημάτων για χάρη του Μνημονίου, εις βάρος όμως της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και της τσέπης μας. Ήδη, λόγω της υποχρηματοδότησης αλλά και της καθυστέρησης καταβολής των χρημάτων από τον Δήμο, τα σχολεία μας αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Επίσης, θέσεις εκπαιδευτικών κινδυνεύουν να χαθούν, αφού τα τμήματα των 25 μαθητών κρίνονται πιο συμφέροντα και πιο παιδαγωγικά σωστά!

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού ενώ ισχυρίζεται ότι είναι κατά των συγχωνεύσεων γενικά, συμφωνεί με τις συγχωνεύσεις που δρομολογούνται στον Δήμο του, προτείνοντας λύσεις σε συνεργασία με την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κορυδαλλού-Αγ.Βαρβάρας, μέσα στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής του υπουργείου.

Πριν από λίγες μέρες το υπουργείο ανακοίνωσε την υπουργική απόφαση για τις συγχωνεύσεις. Η υπουργός Παιδείας κάνει πως δεν ακούει, αφού δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα από τις αρχικές προτάσεις παρά τις τόσες διαμαρτυρίες. Όμως, ούτε εμείς πρέπει να κάνουμε πίσω! Η ενότητα του κινήματος που έχει αναπτυχθεί ενάντια στο κλείσιμο σχολείων και τις περικοπές καθώς και ο συντονισμός των διάφορων κινήσεων είναι απαραίτητος για δυναμικούς αγώνες με προοπτική νίκης. Αυτός θα είναι και ο επόμενος στόχος μας, συνεχίζοντας και με διαμαρτυρίες σε τοπικό επίπεδο.

Θεωρούμε πως ήδη κάναμε το πιο σημαντικό. Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές ενώσαμε τα χέρια και τις φωνές μας…

* Η Αφροδίτη Μπράζα είναι δασκάλα του 22ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κορυδαλλού-Αγ. Βαρβάρας

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!