Το έργο της Ανοιχτής Πόλης εγγύηση για τη δράση μας στο μέλλον

Της Ελένης Πορτάλιου *

Η Ανοιχτή Πόλη δίνει ενωμένη, με συντροφικότητα και αλληλεγγύη, τον εκλογικό αγώνα, παρουσιάζοντας στον αθηναϊκό λαό το έργο μιας τετραετίας, που δημιουργήσαμε μαζί με τα κινήματα και τους ενεργούς πολίτες.
Η υποψηφιότητά μου εκφράζει το συλλογικό «εμείς» εκατοντάδων μελών και φίλων της δημοτικής μας κίνησης, χωρίς τους οποίους η Ανοιχτή Πόλη θα ήταν ανυπόστατη. Εργαστήκαμε στο Δημοτικό και τα Διαμερισματικά Συμβούλια και πρώτα απ’ όλα στις γειτονιές της Αθήνας, εκεί που οι κοινωνικές αντιστάσεις ενώνονται, ανατρέπουν τη συντηρητική πολιτική στους θεσμούς και κατακτούν νίκες. Συγκρουστήκαμε με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα τα οποία λυμαίνονται την πόλη και κερδοσκοπούν σε βάρος του λαϊκού κόσμου και καταφέραμε να κερδίσουμε σε δεκάδες περιπτώσεις.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε η κύρια αντιπολίτευση στην πλειοψηφία του κ. Κακλαμάνη, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον κ. Σκανδαλίδη, απουσίαζε συστηματικά από το δημοτικό συμβούλιο και εμφανιζόταν στα σημαντικά θέματα –δάνεια, «Καλλικράτης», Μνημόνιο, πόροι κ.λπ.–  για να ψηφίσει μαζί με την πλειοψηφία. Σήμερα, το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνεχίζει με το Μνημόνιο την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, βυθίζοντας τη χώρα στην ανεργία, τη φτώχεια και την ύφεση.
Ο «Καλλικράτης» είναι ένα από τα βασικά σημεία του Μνημονίου. Αποτελεί μια βαθιά αυταρχική μεταρρύθμιση γιατί συγκεντρώνει την εξουσία και τις αποφάσεις στα χέρια των εκλεγμένων με ληστρικό πλειοψηφικό σύστημα διοικήσεων, μακριά από τον έλεγχο και τη συμμετοχή των πολιτών. Η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται οριστικά σε ετεροδιοίκηση.
Ο «Καλλικράτης» είναι, επίσης, μέρος της κυβερνητικής πολιτικής για πολύ μεγάλες περικοπές δημόσιων κοινωνικών δαπανών, που μεταφράζεται στην υποχρηματοδότηση υπηρεσιών και έργων και την υποστελέχωση δήμων και περιφερειών, με απόλυση σε πρώτη φάση 35.000 εργαζόμενων.
Η ψήφος στις δημοτικές εκλογές μπορεί να γίνει ένα ισχυρό λαϊκό όπλο στους αγώνες κατά του «Καλλικράτη» και του Μνημονίου γενικά και ειδικά στην αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Αθηναίων.
Η Ανοιχτή Πόλη παίρνει μέρος στις δημοτικές εκλογές με εμπιστοσύνη στο έργο της τετραετίας που αποτελεί εγγύηση για τη δράση μας στο μέλλον.  
Θέλουμε ν’ αποτελέσουμε την εναλλακτική πρόταση στον Δήμο υπέρ του λαού της Αθήνας. Καλούμε τους πολίτες ν’ αποδοκιμάσουν την κυβερνητική πολιτική την οποία υπηρετούν τα δύο ψηφοδέλτια με επικεφαλής τον κ. Κακλαμάνη και τον κ. Καμίνη. Το ψηφοδέλτιο, με επικεφαλής τον σημερινό δήμαρχο κ. Κακλαμάνη, είναι γνωστό για τη νεοφιλελεύθερη και αυταρχική πολιτική του. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο κ. Κακλαμάνης, ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και ως δήμαρχος Αθηναίων, δεν συγκρούστηκε με την κυβερνητική πολιτική του «Καλλικράτη», του Μνημονίου και της μείωσης κατά 40% των πόρων που οφείλει το κεντρικό κράτος στην αυτοδιοίκηση. Συναίνεσε στην κυβερνητική πολιτική. Το εμφανιζόμενο ως στενά αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο, με επικεφαλής τον κ. Καμίνη, που στηρίζεται κυρίως από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, είναι σίγουρο ότι θα κινηθεί αυστηρά στο πλαίσιο των κυβερνητικών επιλογών, πολύ περισσότερο που ο κ. Παπανδρέου αποδίδει στις αυτοδιοικητικές εκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα υπέρ της πολιτικής του. Δηλαδή, η ψήφος στο ψηφοδέλτιο του κ. Καμίνη θα πιστωθεί υπέρ της τρόικας και της κυβέρνησης.  
Και τα δύο αυτά ψηφοδέλτια θα οδηγήσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και την περιβαλλοντική πολιτική σε μαρασμό καθώς θα αποδεχθούν το κυβερνητικό πλαίσιο. Ο λαϊκός κόσμος δεν πρέπει να τους δώσει με την ψήφο του εντολή να το κάνουν.

* Η Ελένη Πορτάλιου είναι υποψήφια δήμαρχος Αθήνας, επικεφαλής της παράταξης Ανοιχτή Πόλη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!