Η ΡΟΖΑ δεν στηρίζει ούτε ΣΥΝ, ούτε Μέτωπο

Της Μάνιας Μπαρσέφσκη*

Οι χειρισμοί που οδήγησαν στην κάθοδο δύο διχαστικών ψηφοδελτίων στην περιφέρεια της Αττικής έχουν προκαλέσει μία ντε φάκτο ρήξη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αστείο να υποκρινόμαστε ότι μετά από αυτό «δεν τρέχει τίποτα», ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως ακριβώς λειτουργούσαμε και πριν.
Οι επιλογές τόσο του Μετώπου Αλληλεγγύης όσο και του ΣΥΝ τραυμάτισαν βαθιά τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, όξυναν την κρίση αξιοπιστίας του και, κυρίως, άφησαν «απέξω» όσα μέλη του δεν εντάσσονται σε συνιστώσες. Είναι χαρακτηριστική η αγνόηση ή ο αρνητισμός -ακόμη κι από δυνάμεις του Μετώπου που «ομνύουν» στο όνομα ενός ΣΥΡΙΖΑ των μελών και όχι των συνιστωσών- με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η κοινή πρόταση των «εννέα» για προσφυγή σε ένα νέο πανελλαδικό συντονιστικό σώμα που θα απέτρεπε την κάθοδο με δύο ψηφοδέλτια.
Σε ό,τι αφορά το Μέτωπο, πιστεύουμε ότι η τάση να προκαλέσει ρήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογηθεί εδώ και καιρό. Ο εκβιαστικός, κατά τη γνώμη μας, τρόπος με τον οποίο υπαγορεύθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα του Α. Αλαβάνου ήταν απλώς το «κερασάκι στην τούρτα», η σηματοδότηση αυτής της διάθεσης για δημιουργία ρήγματος. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το Μέτωπο δεν διατυπώνει επί της ουσίας κάποια πρόταση ούτε πιο πολιτικά «προχωρημένη», ούτε ριζικά διαφορετική από την προγραμματική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση.
Από την άλλη πλευρά, η υποψηφιότητα Μητρόπουλου ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Αττικής, που προτάθηκε από τον ΣΥΝ, ήταν σαφές ότι προσέκρουε στην αντίθεση του συνόλου των υπολοίπων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και δεν σηματοδοτούσε την εικόνα του ριζοσπαστισμού και της κάθετης ρήξης με το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που επιδιώκαμε.
Ωστόσο, υπήρχε λύση: Η πρόταση των «εννέα» για κοινό ψηφοδέλτιο υπό τον Θ. Δρίτσα ή ακόμα και τον Π. Λαφαζάνη θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει ενωτικά για την κοινή μας εκλογική κάθοδο, παρέχοντάς μας συγχρόνως τη δυνατότητα να λύσουμε τις διαφωνίες στο εσωτερικό μας μέτωπο χωρίς τον άμεσα ορατό κίνδυνο μιας διάλυσης.
Η θέση αυτή συνεπάγεται ότι η ΡΟΖΑ δεν προτίθεται να στηρίξει στην περιφέρεια της Αττικής κανένα από τα δύο ψηφοδέλτια του Μετώπου ή του ΣΥΝ. Αντιθέτως, στο δήμο της Αθήνας θα στηρίξει το ψηφοδέλτιο που θα αναδειχθεί με δημοκρατικές διαδικασίες από τις δυνάμεις κυρίως της Ανοιχτής Πόλης. Στις υπόλοιπες περιφέρειες και τους δήμους της Ελλάδας, η ΡΟΖΑ θα στηρίξει εκείνα τα ψηφοδέλτια που θα υπηρετούν την κοινή προσπάθεια της ανασύνθεσης και δεν θα «τραυματίζουν» ακόμα περισσότερο το πνεύμα της προώθησης του αριστερού ριζοσπαστισμού και της ενότητας υπό το οποίο ενταχθήκαμε στο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ιδέα της ενότητας της αριστερής ανασύνθεσης παραμένει ωστόσο ζωντανή, όχι μόνο γιατί αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα στην πάλη για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και του Μνημονίου της «τρόικας» και του ΔΝΤ, αλλά και γιατί ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που εντάχθηκε ή υποστήριξε το ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να πιστεύει στην απόλυτη αναγκαιότητα της. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Η ανάταξη της κατάστασης στο ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει σημαντικές ανατροπές στον σημερινό τρόπο λειτουργίας του.
Το ζήτημα της αριστερής ανασύνθεσης θα πρέπει να τεθεί με νέους όρους εσωτερικής δημοκρατίας και να στηριχτεί σε νέες βάσεις, που θα αποτρέπουν τη χρησιμοποίηση του ενωτικού εγχειρήματος ως όχημα για την εγωπαθή, αυτόκεντρη ανάπτυξη επιμέρους συνιστωσών του. Μία συνέχιση της σημερινής εκφυλιστικής κατάστασης, ιδίως στο επίπεδο της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη παραλυτική εσωστρέφεια και δεν θα είχε κανένα απολύτως νόημα.

* H Μάνια Μπαρσέφσκη είναι μέλος της ομάδας ΡΟΖΑ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!