Ο καιρός, καλός. Οι παρελάσεις μαθητών στους δήμους έγιναν με χαλαρό τρόπο και πλήθος κόσμου τις παρακολούθησε σε διάφορες γειτονιές. Πολλοί παραστάτες και παιδιά που πήραν μέρος στις παρελάσεις, ήταν εμφανώς παιδιά ξένων που συνυπάρχουν στα σχολεία χωρίς προβλήματα και εντάσεις. Εντυπωσιακή ήταν η κοσμοσυρροή στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Για μερικά χιλιόμετρα, υπήρχε το αδιαχώρητο και πάρα πολλοί νέοι παρακολούθησαν την παρέλαση. Μετά, ο περισσότερος κόσμος συνέχισε τη μέρα σε παρέες, σε πάρκα και καφετέριες. Μια άλλη εικόνα στις ακριτικές περιοχές που έχουν λίγους κατοίκους, με λιγοστούς μαθητές στις παρελάσεις. Η γνωστή φιλολογία για την κατάργηση των παρελάσεων, αισθητά αποδυναμωμένη έως εντελώς περιθωριακή.

Υπήρχε και υπάρχει κάτι κάπως διαφορετικό στην ατμόσφαιρα. Από τις αρχές Οκτωβρίου, όλες οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αθήνας και τον τερματισμό του πολέμου, είχαν αρκετή επιτυχία και η συμμετοχή δεν ήταν μικρή. Αρκετά αφιερώματα στην τηλεόραση (ΕΡΤ και κανάλι της Βουλής κυρίως), στα οποία προβλήθηκαν υλικά, με κάποια από αυτά να δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά (άλλο θέμα η προσπάθεια για υποκατάσταση του «Όχι», που υπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες, άλλο το ενδιαφέρον που επιδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ο κόσμος για την Ιστορία). Αν σε αυτά προσθέσουμε την ανησυχία που έχει ο ελληνικός λαός για τα εθνικά ζητήματα, γίνεται κατανοητό πως η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μιλάει στην καρδιά του με κάπως διαφορετικό τρόπο από ό,τι πριν μερικά χρόνια.

Ο επίσημος κόσμος προσπάθησε να «μετατοπίσει» τη σημασία στο κρίσιμο υποτίθεται σήμερα ζήτημα του αγώνα «να μην καταρρεύσει» το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρεύμα του εθνολαϊκισμού και της ακροδεξιάς. Ο σύγχρονος φασισμός, κατά αυτούς, εκπορεύεται μόνο από τους «εθνικιστές» που θέλουν να ματαιώσουν την πορεία της Ευρώπης. Αυτό ήταν πάνω κάτω το νόημα των μηνυμάτων που εξέπεμψαν οι επίσημοι φορείς της πολιτείας, με πρώτο τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο.

Η «Ευρώπη» π.χ. απαιτεί ΠΓΔΜ και Ελλάδα να επικυρώσουν την συμφωνία των Πρεσπών, ασχέτως με το τι λέει ο ελληνικός, αλλά και ο σλαβομακεδονικός, λαός. Η «Ευρώπη» θεωρεί απρεπές μια χώρα να καταρτίζει έναν προϋπολογισμό που ξεφεύγει από τις νόρμες της άγριας λιτότητας (Ιταλία) και σκέπτεται τιμωρητικές πολιτικές. Η «Ευρώπη» σύρεται στο άρμα των ΗΠΑ και ετοιμάζεται για εκστρατείες εναντίον της Ρωσίας. Η «Ευρώπη» μπορεί να γίνει κομμάτια για ένα εμπορικό προϊόν, για έναν κλάδο της οικονομίας, και καταργεί κάθε στοιχείο κυριαρχίας και δημοκρατίας των κρατών-μελών της. Οι επίσημοι λοιπόν ομιλούν μια γλώσσα πρώτα σαν εκπρόσωποι αυτής της «Ευρώπης» και μετά ως διορισμένοι έπαρχοι της επαρχίας Ελλάς.

Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου τέλειωσε με το νέο του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Το διαδίκτυο «άναψε», ο κόσμος πάγωσε. Μάλλον, στην εποχή που ζούμε, οι όμορφες και ανέμελες μέρες σπανίζουν…

Ανταποκριτής

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!