Ποινικές καταδίκες στο «δίδυμο της Πελοποννήσου»

Του Τάκη Γατσόπουλου*

 

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα χρόνο επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας για παράβαση καθήκοντος στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, το «δίδυμο» της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Καταδικάσθηκαν συγκεκριμένα ότι με πρόθεση παραβίασαν το καθήκον της Υπηρεσίας τους, με αποκλειστικό σκοπό να βλάψουν άλλο, στην προκειμένη περίπτωση την εφημερίδα της Καλαμάτας Ελευθερία

Τη σχετική μήνυση έχει καταθέσει η εφημερίδα Ελευθερία, υποστηρίζοντας «ότι υπέστη αυθαίρετο, παράνομο και εκδικητικό τρόπο αποκλεισμού από την δημοσίευση διακηρύξεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως αντίποινα εκ μέρους Τατούλη – Νικολάκου της έντονης πολιτικής κριτικής που τους ασκούσε και συνεχίζει να τους ασκεί η εφημερίδα».

Σύμφωνα με το Ν. 3548/2007 προβλέπεται ίση κατανομή των δημοσιεύσεων στις εφημερίδες που έχουν το σχετικό από το νόμο δικαίωμα. Παρ’ όλα αυτά, το ηγετικό δίδυμο της Περιφέρειας αγνόησε επί διετία (2011-2012) το νόμο αποκλείοντας από τις δημοσιεύσεις την πιο πάνω εφημερίδα και τον εφάρμοσε μόνο με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Η υπόθεση αφού προηγήθηκε η νόμιμη προδικασία με την κλήση των μηνυόμενων για παροχή εξηγήσεων, έφθασε στο ακροατήριο και στην εκδίκασή της. Οι κατηγορούμενοι εκπροσωπούμενοι από πληρεξούσιο δικηγόρο τους, προέβαλαν όλους τους ισχυρισμούς τους, όμως το Δικαστήριο τους έκρινε ένοχους παράβασης καθήκοντος

Η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και η σχετική καταδίκη για να έχει έννομες συνέπειες έκπτωσης, στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων κ.λπ. πρέπει να γίνει αμετάκλητη.

Όμως κανείς δεν πρέπει απερίσκεπτα να επιχαίρει καθώς το σημαντικό ζήτημα δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη αφορμή αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η ακραία συμπεριφορά της Περιφερειακής Αρχής και αποκαλύφθηκε η κορυφή του παγόβουνου που καταγγελτικά αποκαλείται «σύστημα Τατούλη» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Εκσυγχρονισμένος πολυεπίπεδος καιροσκοπικός μαυρογυαλουρισμός με αδιαφάνεια, ημέτερους αποκλεισμούς, εξαρτήσεις, «φίλια» Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαδικτυακά και μη με περιεχόμενο στο όριο του γελοίου και διαχεόμενη διαφθορά για προσέλκυση πελατών-ψηφοφόρων, δημιουργία μέσω αναπτυξιακών –υποκατάστατων του σαθρού κράτους ως νέου μοντέλου πελατειακών σχέσεων όπλου πολιτικής επιβίωσης και της επόμενης γενιάς… και τέλος προκλητική εύνοια στις τεχνικές επιχειρήσεις συγγενικών του προσώπων που δραστηριοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά σε δημόσια έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου …

Φοβική και παράλληλα υβριστική, αυταρχική και αντιδημοκρατική διακυβέρνηση, αλαζονική και αυτάρεσκη συμπεριφορά στο όριο του παραληρήματος μεγαλείου, επικοινωνιολατρεία και λαϊκισμός με μηδενικό έργο, προσωποκεντρικός, ερμητικός συγκεντρωτισμός στη διαχείριση των σοβαρών ζητημάτων, απαξίωση της δημόσιας λειτουργίας των Υπηρεσιών της Περιφέρειας και των υπαλλήλων της, διασπάθιση δημοσίου χρήματος για προσωπικό όφελος και βέβαια παράνομη διαχείριση δημοσίου χρήματος όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Το «σύστημα Τατούλη» το χειρότερο που ενσταλάζει στην κοινωνία συνδυασμένο με τη γενική πολιτική συγκυρία είναι η δήθεν αποιδεολογικοποίηση της πολιτικής, η εμπέδωση της απαξίωσης του θεσμού της αυτοδιοίκησης, η αποθάρρυνση της γνήσιας λαϊκής συμμετοχής με την αναγνώριση της λογικής της ανάθεσης και της ανοχής του φυσικού φαινομένου της παρανομίας υπό τη μορφή μάλιστα της παρατυπίας στους ίδιους επαγγελματίες πολιτικούς…

 

*Ο Τάκης Γατσόπουλος είναι περιφερειακός σύμβουλος Αρκαδίας και αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!