θητεία τυμβωρύχου εκτελεί ο Ιοβόλος

 

Τις προηγούμενες μέρες, στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης δικαζόταν η αλληλεγγύη. Και μάλιστα με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Είναι γνωστό το πρόβλημα με τους χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στη Λέσβο για να συναντήσουν μια μικρή έστω ελπίδα διαφυγής από τον όλεθρο που αντιμετωπίζουν στην πατρίδα τους. Το ότι δικάζεται η αλληλεγγύη προς αυτούς τους δυστυχισμένους, είναι τουλάχιστον έγκλημα. Διαβάζω από ανακοίνωση που έβγαλε την Τρίτη «Το Χωριό του Όλοι Μαζί»:‏
«Η αδυναμία των αρχών να ανταποκριθούν, παρά τα τηλεφωνήματα που δέχονται καθημερινά από δεκάδες πολίτες που τους ζητούν να περισυλλέξουν ομάδες προσφύγων που εξαντλημένοι καταρρέουν στους δρόμους, είναι δεδομένη. Εκατοντάδες πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πλήθος ανηλίκων και ευάλωτων ατόμων, όπως έγκυοι, υπέργηροι, ασθενείς και άτομα με ειδικές ανάγκες εξαναγκάζονται να περπατήσουν πάνω από 40χλμ. για να παρουσιαστούν αυτοβούλως στις αρμόδιες λιμενικές Aρχές προκειμένου να καταγραφούν. Ιδιαίτερα υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες αλλά και υπό οιεσδήποτε συνθήκες, με δεδομένη την ιδιομορφία των δρόμων που οδηγούν από το βόρειο τμήμα του νησιού στη Μυτιλήνη, η μη περισυλλογή και μη μεταφορά από τις αρχές οδηγεί εκατοντάδες πρόσφυγες σε μια εξαντλητική πορεία με κινδύνους για τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ διακινδυνεύει και την οδική ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών.
Το Σάββατο,4/7, πολίτης με γνωστή δράση αλληλεγγύης η οποία περισυνέλεξε καταπονημένα και εξαντλημένα γυναικόπαιδα αφγανικής καταγωγής (ανάμεσά τους μια έγκυο γυναίκα) από την περιοχή της Θερμής που είχαν περπατήσει για μέρες και τα μετέφερε ενώπιον των λιμενικών αρχών στο χώρο αρμοδιότητας του Λιμενικού στο ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ προκειμένου να υπαχθούν στις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες σύλληψης και καταγραφής, συνελήφθη και ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτόφωρου παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκαν κατά την ανακριτική διαδικασία τα καθαρά ανθρωπιστικά κίνητρα της πράξης. Η δίκη της πήρε αναβολή για την Τρίτη, 7/7/2015, και αφέθηκε ελεύθερη.
Την Κυριακή, 5/7, νεαρή εργαζόμενη και μεταπτυχιακή φοιτήτρια μετέφερε με το αυτοκίνητό της από την περιοχή της Μόριας δύο οικογένειες αφγανικής καταγωγής με 3 μικρά παιδάκια (ανάμεσά τους μια έγκυος) και κατευθυνόμενη προς την περιοχή ευθύνης των αρχών σταμάτησε και ρώτησε αστυνομικούς και λιμενικούς πού να τους παραδώσει ώστε να καταγραφούν. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί και να οδηγηθεί στην ασφάλεια του Λιμενικού όπου και κρατήθηκε όλο το βράδυ για να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκαν από την ανακριτική διαδικασία τα καθαρά ανθρωπιστικά κίνητρα της πράξης. Η δίκη της πήρε αναβολή για την Πέμπτη, 9/7/2015, και αφέθηκε ελεύθερη.
[…] Απαιτούμε να παύσει η ποινικοποίηση της έμπρακτης αλληλεγγύης του κόσμου της Λέσβου τη στιγμή που οι αρχές αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά έκτακτες συνθήκες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και να πράξουν τα προβλεπόμενα εκ του νόμου και προσβλέπουν σχεδόν αποκλειστικά στην συνδρομή των πολιτών προκειμένου για τη διεκπεραίωση του έργου τους».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!